Inkomsten genereren met behulp van affiliate marketing

 • nick
 • Nieuws
 • jul 31, 2016
 • no comments.

Affiliate marketing is al jaren één van de meest populaire manieren om online inkomsten te genereren. Een effectieve affiliate marketing campagne zorgt voor een stabiele stroom van inkomsten zonder dat je extra investeringen hoeft te doen. Dit klinkt als muziek in de oren, niet waar?

De spelregels van affiliate marketing verschillen dan dat van traditionele marketing. Bij deze vorm van marketing is er sprake van een driehoeksverhouding: de affiliate, de verkoper en de klant. Je kunt een affiliate zien als een verlengde van de marketing afdeling van de verkoper, een middenman die de verkoper in contact brengt met een nieuwe doelgroep van potentiële klanten.

De vraag die onmiddellijk in je opkomt, is waarom niet iedereen aan affiliate marketing doet?
Het korte antwoord is: het opstarten van een effectieve affiliate marketing campagne is zo makkelijk nog niet.

Wat is affiliate marketing?

Om te begrijpen waarom er voor affiliate marketing een hoop geduld nodig is, zul je eerst het eerst moeten definiëren.

Bij affiliate marketing draait het om prestaties. Als affiliate meld je je aan voor een partner programma bij een verkoper. Deze voorziet je van een unieke ID en referral link welke het mogelijk maken om verkeer van jouw site naar de site van de verkoper nauwkeurig bij te houden.

Iedere keer dat een bezoeker van jouw site op de referral link klikt en een bepaalde actie uitvoert (zoals een aanmelden voor de nieuwsbrief, invullen van een contactformulier of het kopen van een product), ontvang je een commissie.

Het meest voorkomende model is het pay-per-sale model. Hierin ontvang je als commissie een deel van de waarde van het product dat wordt gekocht op de website van de verkoper wanneer de klant op de site terecht is gekomen door middel van één van je referral links.

Hoe wordt je een affiliate marketer?

Succes in de affiliate marketing behaal je niet snel op korte termijn. Voordat affiliate marketing haar vruchten begint af te werpen, zul je eerst een hoop tijd moeten investeren en geduld moeten hebben.

Aangezien tijd waardevol is, kan het onderstaande stappenplan je helpen met het besparen van tijd in het opzetten van een succesvolle affiliate marketing campagne.

Vind je niche

De volgende drie basis stappen zijn van essentieel belang om succesvol te worden binnen de wereld van affiliate marketing:

 • Vind de juiste doelgroep
 • Analyseer met welke problemen zij kampen
 • Los hun problemen op zodat zij hun doel kunnen bereiken

Als je niet weet van welke producten, diensten en oplossingen jouw doelgroep zal profiteren, zul je dit eerst moeten onderzoeken. Bekijk websites en forums die populair zijn binnen de industrie. Wat zijn de meest gestelde vragen en meest verkochte producten?

Word een expert binnen jouw niche

Wanneer je recensies voor producten gaat schrijven, dan is het van belang dat je hier meer over weet dan de gemiddelde leek. Zorg ervoor dat je een eerlijke recensie schrijft en dat de informatie die je geeft klopt. Als een verkoper een sample of proefversie aanbiedt, probeer deze dan zelf uit.

Je kunt beginnen met producten die je dagelijks gebruikt en dus van binnen en buiten kent. Als je een website vanaf de grond wilt bouwen met affiliate marketing als doel en je nog geen ervaring hebt met het onderwerp dan zul je rekening moeten houden met het feit dat je van te voren een hoop onderzoek moet doen.

Dit laatste hoeft niet te betekenen dat het een verkeerde beslissing is. Het is echter van belang dat het een onderwerp betreft dat je boeit.

Vind affiliate programma’s om te promoten

Zodra je hebt bepaald over welke producten je wilt schrijven, is het moment gekomen om te kiezen voor welke affiliate programma’s je wilt inschrijven. Kijk voor het maken van een keuze niet alleen naar de hoogste commissie. Hieronder vind je een aantal punten waar je op moet letten:

 • Heeft de verkoper een goede reputatie en zijn de producten van goede kwaliteit? Je wilt niet je reputatie op het spel zetten met het promoten van een bedrijf met een zeer discutabel imago.
 • Is het een financieel gezond bedrijf? Het is zonde om je aan te melden voor een programma om vervolgens na een aantal maanden het nieuws te krijgen dat de verkoper niet meer actief is.
 • Welk betaalschema is voor jou het gunstigst? Heb je liever een eenmalige hogere commissie of een klein percentage van iedere aankoop die een klant doet? In het geval van SaaS kan de laatste optie in het geval van een langdurig contract zeer aantrekkelijk zijn op lange termijn.
 • Pay-per-click of pay-per-sale? Als je niet al teveel verkeer genereert, zal pay-per-click minder interessant zijn dan pay-per-sale.
 • Is het programma gratis of moet je eerst een klant worden?
 • Maakt de site gebruik van lifetime cookies zodat een klant die na een aantal maanden alsnog mee telt?
 • Lees de algemene voorwaarden en regel van te voren goed door zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Begin met promoten

Er zijn talloze manieren waarop je aandacht kunt vestigen op jouw affiliate referral links. Hieronder tref je een opsomming van de meest voorkomende methoden.

 • Banners: Het plaatsen van banners met een afbeelding van het product of merknaam van de verkoper is een goede basis om mee te beginnen. Kies ervoor om een enkele banner van hoge kwaliteit op een strategische plek te plaatsen. Het volgooien van je site met banners werkt averechts.
 • Social media: Social media is ook uitermate geschikt voor affiliate marketing. Plaats testimonials op Twitter en Facebook. Andere kanalen zoals Pinterest, Instagram of YouTube kunnen ook ingezet worden voor dit doel.
 • Nieuwsbrieven: Het schaadt niet om affiliate links te plaatsen in je nieuwsbrief op het moment waar dit logisch is.
 • Recensies: Deel je eigen ervaring met een product. Door een informatieve recensie te schrijven kun je andere mensen helpen met het maken van een beslissing.
 • Vergelijking: Vrijwel iedereen die op zoek is naar een product twijfelt tussen twee of drie mogelijkheden. Door de meest populaire keuzes met elkaar te vergelijken bied je waardevolle informatie aan.
 • Tutorials: Een handleiding waarin je uitlegt hoe een product gebruikt moet worden is tevens een goede plek om een aantal links te plaatsen.
 • Bronnenlijst: Biedt een overzicht aan van nuttige websites die je persoonlijk hebben geholpen of betrekking hebben op het onderwerp.
 • Ebook: Als je een goede schrijver bent en de tijd hebt om een Ebook te schrijven, ga er dan voor. Je kunt het Ebook zelfs gratis aanbieden om op deze manier verkeer te generen.

Vergeet niet dat de content die je schrijft moet aansluiten bij de producten of diensten die je promoot. Je bezoekers komen op de eerste plaats op jouw website omdat ze naar informatie of een oplossing voor een probleem zoeken. Als de content op je site authentiek is en niet enkel geschreven om clicks te genereren.

Track de resultaten

Net als traditionele marketing is het zo dat je verschillende strategieën zult moeten proberen voordat je de winnende formule in handen hebt. Als de verkoper rapporten van je inspanningen levert op basis van UTM codes, vergeet dan niet om je campagnes te taggen. Op deze manier kun je zien wat voor soort campagnes het best liggen bij jouw doelgroep.

Affiliate marketing loont

Affiliate marketing is niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt, maar het is zeker de moeite waard. Koester relaties, leer elke dag nieuwe dingen zodat je een expert wordt in je niche en richt je op creatieve manieren om jouw affiliate programma’s te promoten.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.