Content marketing: het afstemmen van jouw boodschap

  • nick
  • Nieuws
  • sep 12, 2016
  • no comments.

Het afstemmen van jouw boodschap zijn twee noodzakelijke stappen binnen een content marketing strategie. Als je gehoord (of, in het geval van content, gelezen) wilt worden, dan zul je jezelf zichtbaar en toegankelijk moeten maken.

In het artikel “Het bepalen van jouw content marketing strategie is een kwestie van plannen” wordt ingegaan op de eerste stappen voor het uitstippelen van een pad voor jouw content marketing inspanningen.

Net als de stappen voor het opzetten van jouw content marketing strategie, zul je ook voor het afstemmen van jouw content en het promoten hiervan met een plan komen.

Content schrijven zonder op een bepaalde doelgroep te richten slaat vaak de plank mis. Daarnaast zul je een manier moeten vinden om jouw werk kenbaar te maken aan de hele wereld, zonder dat je een toevlucht zoekt naar schaamteloze zelfpromotie.

Het afstemmen van jouw boodschap

Wanneer je content schrijft, is het belangrijkste doel van deze content het onderwijzen en amuseren van jouw bezoekers. Sales en promotie komen op een laag pitje te staan.

De reden hiervoor is dat bezoekers niet naar jouw site gaan om een standaard verkooppraatje te lezen. Ze willen iets lezen dat nieuwe inzichten brengt en voor hen nuttig is.

Als je binnen 20 seconden niet de impressie kan wekken dat je iets zinnigs te melden hebt, zijn de meeste bezoekers snel weer verdwenen.

Wat voor jouw bezoekers interessant is, hangt sterk af van de doelgroep af. Jouw bezoekers zullen interesse hebben in specifieke onderwerpen. Zolang jij over genoeg expertise over deze onderwerpen beschikt, kun je over vrijwel alles binnen deze onderwerpen schrijven zolang het nuttig of amusant is.

Als je bijvoorbeeld actief bent in de reisbranche dan kun je bezoekers helpen met het organiseren van een vakantie. Wij bieden een bemande live chat dienst aan; de focus van onze blog ligt dan ook op online marketing, customer service en communicatie. Onze lezers zullen zich sneller met deze onderwerpen verbonden voelen.

Het afstemmen van jouw boodschap zorgt ervoor dat je meer mensen kunt bereiken. Als de inhoud van de boodschap weinig mensen boeit, zullen er vanzelfsprekend minder mensen meelezen.

Let op je taalgebruik

Het heeft geen verdere uitleg nodig dat je ervoor wilt zorgen dat je content niet vol met spelfouten staat. Ook is het vanzelfsprekend dat je, afgezien van een aantal uitzonderingen, geen gebruik maakt van schuttingtaal.

Als je een webshop hebt voor bikers, dan kom je wellicht weg met een aantal minder nette woorden hier en daar. Je bezoekers zullen immers grotendeels uit motormuizen bestaan die minder snel afgeschrokken zullen zijn.

het-afstemmen-van-jouw-boodschap-met-een-content-marketing-strategie-biker-bar

In deze bikerbar hoef je niet verwachten dat je met u wordt aangesproken.

De manier waarop je communiceert is afhankelijk van je doelgroep. Als je in het bovenstaande voorbeeld de motorclub leden zou aanspreken met zeer formeel Nederlands, dan hebben ze 1. Geen idee waar je het over hebt 2. Geen persoonlijke verbinding door het grote verschil in communicatie.

Pas de woorden die je gebruikt in je content dan ook aan op wie je wilt bereiken. Het is tevens belangrijk om geen gebruik te maken van vakjargon. Ga er vanuit dat je bezoekers niet weten wat je hiermee bedoelt en houd het simpel.

Het afstemmen van jouw boodschap is niet alleen het aanpassen van de boodschap; de manier waarop je boodschap brengt is misschien nog wel belangrijker.

Doe onderzoek naar wat er bij jouw bezoekers speelt

Houd er rekening mee dat jouw bezoekers niet per definitie dezelfde onderwerpen als jou interessant vinden.

Geen idee wat er bij jouw bezoekers speelt? Dan zul je onderzoek moeten doen. Door forums, social media discussies en sites als Quora af te struinen, vind je een waslijst aan onderwerpen waar jouw bezoekers zich mee bezighouden.

Tevens wil je onderzoeken of deze onderwerpen niet al tot in de eeuwigheid door jouw concurrenten zijn behandeld. Mocht er al een hoop geschreven zijn over het onderwerp in kwestie, zorg er dan voor dat jouw artikel, post of commentaar een fris en vernieuwend perspectief biedt.

Vergeet niet dat jij als bedrijf jouw eigen persoonlijke en professionele ervaringen kan delen. Door deze expertise te betrekken in jouw content zorg je er niet alleen voor dat de content uniek is; het schept ook vertrouwen. Authenticiteit is vandaag de dag een belangrijke eigenschap omdat er zoveel sites zijn die van alles beweren.

Laat jouw boodschap weerklinken in je content

Wanneer je een content marketing strategie wilt opzetten, dan is het van belang dat je het in één keer goed doet en de puntjes op de i zet.

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je content wilt schrijven en hebt bepaald welk doel je wilt bereiken met content, dan is het tijd om aandacht te besteden aan de boodschap.

Het afstemmen van jouw boodschap zorgt ervoor dat deze op de eerste plaats gelezen wordt en daarnaast ook begrepen wordt. Je kunt prachtige content schrijven, maar als het voor de lezer niet duidelijk of interessant is, dan zul je niet je doel (meer sales, lead generatie of naamsbekendheid) bereiken.

Wanneer je de basis van jouw content marketing strategie hebt opgesteld en weet hoe je jouw boodschap zult overbrengen bij jouw publiek, dan is het tijd voor promotie van de content. Hierover zul je volgende week meer over lezen.

Bron: Livechatinc; foto’s van Fernando R. Ortega en Michael Summers

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.