Bijwerken van oude content website ook goed voor SEO

  • nick
  • Nieuws
  • sep 21, 2016
  • no comments.

Het bijhouden en bewerken van oude content is vaak een tijdrovende bezigheid. Het is echter noodzakelijk als je wilt dat jouw website bezoekers van accurate informatie blijft voorzien. Wist je echter dat het bijwerken van oude content ook goed voor de SEO is?

Sinds de Panda update van Google kun je niet meer om content heen als SEO specialist. Niet alleen zul je je website moeten optimaliseren voor SEO; je zult deze inspanningen regelmatig moeten aanvullen met nieuwe content.

Het is echter niet alleen verse content dat de klok slaat als het aankomt op SEO. Het heeft ook nut om naar je oude content te kijken en deze bij te werken. Als je wilt dat jouw website consistent hoog in de lijsten met zoekresultaten blijft staan voor door voor jou relevante zoekwoorden, lees dan verder.

Bijwerken van oude content houd je scherp

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het bijwerken van oude content, is hoe oud jouw website is. Is de website al een paar jaar in de lucht en heb je nooit eerder content bijgewerkt, dan kun je er vanuit gaan dat een deel van de content niet meer up-to-date en relevant is.

Je denkt wellicht dat oude content niet meer gelezen wordt. Er zijn immers geen links meer naar deze pagina’s vanaf de hoofdpagina en als het om blogartikelen gaat, zullen bezoekers diep in het archief moeten zoeken om desbetreffende artikelen te vinden.

Het is echter goed mogelijk dat oude artikelen bij een zoektocht op Google boven water komen. Met name als de content op het moment dat het geschreven werd meerdere malen is gedeeld en er meerdere links naar de content zijn geplaatst, dan kan het best zijn dat deze pagina’s nog altijd veel bezoekers krijgen.

Naast het feit dat bezoekers niet de juiste informatie krijgen waardoor je minder betrouwbaar overkomt, heeft het ook een aantal andere nadelen. Zo zorgen deze artikelen ervoor dat je website minder snel laadt, wat negatief is voor jouw site ranking. Ook kunnen oude artikelen van Google voorrang krijgen boven nieuwe content.

Niet verwijderen maar bijwerken

Het plaatsen van nieuwe content is belangrijk, ook voor SEO doeleinden. Je doet je website echter tekort als alle aandacht uitgaat naar verse content en daarbij eerder geplaatste content vergeet.

In het creëren van nieuwe content gaat een hoop tijd zitten; tenminste, als je content van hoge kwaliteit wilt plaatsen. Dat content marketing tegenwoordig een belangrijke rol speel in online marketing, is inmiddels geen geheim meer.

Het bijwerken van oude content is over het algemeen echter een stuk minder tijdrovend. Bovendien is het efficiënt om je oude content opnieuw te gebruiken, zeker wanneer het content bij de publicatie veel aandacht trok.

Waarschijnlijk zijn er een aantal van je oude stukken nog steeds populair in de zoekmachines. De informatie in het artikel is echter mogelijk achterhaald: de techniek is veranderd, er is nieuwe informatie beschikbaar of er is inmiddels een betere manier om dezelfde klus te klaren.

Het is de hoogste tijd om eens flink de bezem door je website te halen en oude content bij te werken waar het nodig is.

Waar op letten bij het bijwerken van oude content

Voordat je driftig aan de slag gaat met het aanpassen van pagina’s op je website, houd dan rekening met de volgende zaken.

Maak geen nieuwe URL

Een veel gemaakte fout is om een nieuwe pagina aan te maken voor het plaatsen van de nieuwe informatie. Het achterliggende idee is dat er op deze manier meer pagina’s worden geïndexeerd.

Hier valt natuurlijk wat voor te zeggen maar je verliest op deze manier de autoriteit die de oude post of pagina heeft opgebouwd. Er is een reden waarom de oude URL goed scoort. Het is dan ook zonde om dit werk teniet te doen met een nieuwe link. Je riskeert bovendien de kans dat beide pagina’s met elkaar gaan concurreren.

Doe opnieuw onderzoek naar keywords

Wanneer je bezig bent met het aanpassen van oude content, overweeg dan of er nieuwe zoekwoorden zijn die van toepassing zijn die meer verkeer kunnen genereren.

De keywords die populair zijn bij het grote publiek voortdurend verandert. Bovendien kun je met een degelijke tool ook de maandelijkse en jaarlijkse trends terug zien.

Verbeter je Call to Action

Bij het bijwerken van oude content ten behoeve van de SEO en voor het beter informeren van de bezoeker is het verstandig om ook meteen te kijken naar de Call to Action op de pagina. De kans is groot dat je deze wilt aanpassen.

Wat wil je met de pagina of post bereiken? Wil je dat de bezoekers zich inschrijven voor jouw nieuwsbrief, een e-book downloaden of hun contactgegevens achterlaten? Misschien heb je een nieuw product waar lezers van het artikel interesse in zullen hebben.

Als je hulp nodig hebt met het schrijven van een krachtige call to action dan kun je op onze site voorbeelden vinden van hoe je een call to action opstelt.

Zet oude content opnieuw in de spotlights

Als oude content opnieuw relevant wordt, omdat het bijvoorbeeld een jaarlijks terugkerend fenomeen betreft, dan doe je er verstandig aan om de content toe te voegen aan je promotieschema.

Maak een Facebook post, schrijf een Tweet en voeg het toe aan je volgende nieuwsbrief. Als je van mening bent dat de content niet gemist mag worden, kun je het zelfs op de thuispagina van je website plaatsen.

Je kunt daarnaast ook de interne links in oude content aanpassen. In de tussentijd zijn er een hoop nieuwe posts bijgekomen. Door naar nieuwe content te linken, ontstaat er een wisselwerking tussen de oude en nieuwe posts. Interne links vormen een cruciaal onderdeel van een content marketing strategie.

Wanneer wil je content verwijderen?

Veel content kan worden aangepast en van een update worden voorzien. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij je de oude content liever kwijt dan rijk bent.

Voorbeelden van overbodige content zijn:

  • Oude producten of diensten die niet langer meer beschikbaar zijn,
  • Profielen van medewerkers die niet langer meer werkzaam zijn bij het bedrijf,
  • Vacatures die reeds zijn ingevuld,
  • Pagina’s of posts die teveel overeenkomsten vertonen met nieuwe content.

Er zijn een aantal manieren om deze content netjes op te ruimen. De twee meest efficiënte methodes zijn een 301 redirect en het aanpassen van de pagina met een aangepaste boodschap.

In een 301 redirect wordt de bezoeker automatisch doorverwezen naar een andere pagina op je website. Het is een uitermate geschikte manier om meer verkeer te leiden naar een verkoop pagina of een product catalogus.

Re-direct links zorgen echter voor meer druk op de servers. Wanneer het niet nodig is om een re-direct te gebruiken, kun je ook een aangepaste boodschap plaatsen waar je verwijst naar een andere pagina.

Bijwerken van oude content geen verspilde moeite

Het regelmatig bijwerken van oude content zorgt ervoor dat je hele website up-to-date is en een goede indruk wekt. Het is zonde wanneer bezoekers op een oud deel van de website terecht komen en hierdoor afhaken.

Het voortdurend aanpassen van content op je website zorgt er ook voor dat de zoekmachines in de gaten hebben dat de site actief wordt beheerd. Dit leidt weer tot een betere notering in de rankings.

Heb jij een flink archief met pagina’s, posts en andere content, ga dan zo snel mogelijk aan de slag met het nalezen en, indien nodig, aanpassen van content.

Foto: Gaby Av (Flickr commons)

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.