Dus jij wilt een content marketer worden?

  • nick
  • Nieuws
  • jun 01, 2016
  • no comments.

Content marketing is als een gaar gekookte kreeft. Een luxueus en trendy gerecht waar iedereen zijn of haar tanden wilt inzetten. Maar om een kreeft goed voor te bereiden, zul je een goede kok moeten zijn. Maak plaats voor de content marketer.

Content marketing is een krachtig middel voor het genereren van bezoekers en het verhogen van je conversie. De geest is inmiddels uit de fles en iedereen doet tegenwoordig aan content marketing.

De reden waarom er steeds meer content op het internet verschijnt, is omdat deze manier van promotie effectief is gebleken. Er is echter een groot verschil tussen de duizenden spam artikels en hoge kwaliteit content dat met aandacht geschreven is door een content marketer.

Toch kiezen veel webmasters ervoor om hun merk te koppelen aan lage kwaliteit artikelen. De gedachte is dat matige content beter is dan geen content.

Om optimaal te profiteren van content marketing, zul je – zeker in het begin – vooral moeten geven. Het opzadelen van je publiek met artikelen als “Hoe ook jij miljonair kan worden met deze revolutionaire truc” zal je in ieder geval weinig likes en kudo’s opleveren. Het internet is volwassen en kent al deze geintjes inmiddels al.

Hoe wordt je een goede content marketer?

Content marketing vereist een serieuze aanpak. Wanneer je goede content schrijft, ben je een content marketer. Ben je van plan om dit karwei uit te besteden, schakel dan ook een content marketer in zodat je hoge kwaliteit content aangeleverd krijgt.

Voor de beginnende content marketer zijn er drie essentiële tips, drie beginselen die aan de grondslag liggen van effectieve content marketing.

Fundament #1: Pas de juiste strategie toe

Voordat je begint met schrijven, zul je moeten vast stellen wat het doel van de content is. Is het de bedoeling dat het content de sales verhoogt? Wil je meer naamsbekendheid krijgen en je imago verbeteren? Of wordt de content vooral ingezet voor het genereren van leads?

Bepaal je strategie voordat je de eerste letter op het scherm zet en schrijf deze uit. De onderstaande stappen geven je een idee hoe je je strategie kunt uitstippelen.

Beschrijf de hoofddoelstelling voor de komende 12 maanden

De meest gekozen doelstellingen op het moment zijn naamsbekendheid, klantenwerving en engagement, lead generatie en thought leadership. Bedenk welke van deze doelstelling het meest van toepassing zijn op jouw organisatie. Je kunt ook kleinere doelen stellen welke in de tussentijd behaald kunnen worden.

Leer je klanten beter kennen

Kom erachter op wie je je content zult richten. Google Analytics is hierbij je beste vriend aangezien je hiermee kunt bepalen tot welke leeftijdscategorie en geslacht je bezoekers behoren en waar hun interesses liggen. Met deze kennis achter de hand selecteer je de juiste onderwerpen voor de content die je zult schrijven.

Analyseer de marketing inspanningen van de concurrentie

Houd je concurrentie in de gaten en bestudeer hun website, social media profielen en blog. Kom erachter op welke onderwerpen zij zich richten en op welke manier zij zich promoten. Je krijgt op deze manier een idee van wat de standaard is en hoe jij boven het maaiveld kunt steken.

Definieer alle vormen van content die je wilt gebruiken

Content marketing staat voor een groot deel uit geschreven tekst. Vlak echter niet de kracht van multimedia uit. E-mails, posts en blogartikelen zorgen voor engagement maar het zijn de video’s, plaatjes en infographics die de aandacht van de lezers trekken!

Bedenk hoe je goede contacten onderhoud met invloedrijke mensen

Het onderhouden van een goede relatie met bloggers is gunstig. Om je bereik te vergroten ben je afhankelijk van anderen die jouw content delen. In het artikel Content Marketing – Het geheim van een hoge Google ranking noemen we deze mensen ook wel “Influencers”.

Stel een schema op

Het schrijven van goede content kost tijd en vereist het nodige onderzoek. Het kan dus zijn dat je niet in staat bent om iedere dag hoge kwaliteit content te leveren.

Geen man overboord. Stel een content kalender op waarin je van te voren bepaalt op welke dagen je content wilt delen. Zorg voor een regelmatig ritme zodat vaste lezers weten waar zij aan toe zijn.

Inventariseer je budget en beschikbare middelen

Het creëren van content is niet iets dat je erbij kunt doen. Een content marketer is geen deeltijd functie. Afhankelijk van je doelstelling zul je er dus rekening mee moeten houden dat content marketing geld kost.

Zodra je eenmaal je strategie hebt vastgesteld, kun je verder met de volgende stap: het bepalen van de juiste onderwerpen die ervoor zorgen dat je publiek aan je lippen hangt.

Fundament #2: Stem je boodschap nauwkeurig af

Lezers zijn vooral op zoek naar nieuwe inzichten en vermaak. Deze twee punten zullen dan ook naar voren moeten komen bij het schrijven van content. Verplaats je eigen ego naar de achtergrond en verveel je publiek niet met grote doses zelfpromotie.

De hamvraag is wat jouw doelgroep als interessant en nuttig beschouwt. Dit is alles wat het verdragen en uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden makkelijker maakt. Een voor de hand liggende en veilige keuze is om de focus te leggen op onderwerpen binnen je expertise.

Als je bijvoorbeeld actief bent in de reisbranche dan ben je uitstekend in staat om lezers tips te geven in het effectief organiseren van verre reizen naar exotische oorden. Wij bieden een bemande live chat service aan voor organisaties. Onze nadruk ligt dan ook op customer service, online marketing en communicatie.

Het is belangrijk dat je je taalgebruik aanpast aan je doelgroep. Schrijf je voor een advocatenbureau, dan is een formele vorm wel zo netjes en hoef je ingewikkelde terminologie niet te schuwen. Voor lichtere onderwerpen wil je echter weer op een wat lossere manier schrijven.

Houd er rekening mee dat jouw publiek niet altijd dezelfde interesses heeft als jij als schrijver. Je wilt dan ook van te voren onderzoek doen naar de interesses van de beoogde doelgroep en de problemen waar deze regelmatig mee te maken krijgt.

Forums, social media discussies en sites waar je vragen kunt stellen, zoals Yahoo! Answers en Quora, zijn goede plekken om naar onderwerpen voor nieuwe artikelen te vissen.

Dus jij wilt een content marketer worden - Klaslokaal

Blijf de volgers die je hebt verkregen boeien door je boodschap op een vermakelijke en verrassende manier vorm te geven.

Schrijf niet steevast over dezelfde onderwerpen als de rest van de organisaties binnen jouw expertise. Wanneer je dit niet kunt vermijden, zorg er dan voor dat je jouw content vanuit een andere invalshoek schrijft.

Vergeet niet, de praktijkervaring en expertise van jouw bedrijf zijn uniek. Alleen jij kunt vertellen hoe je een bepaald probleem hebt opgelost of hoe jouw organisatie aankijkt tegen een nieuwe ontwikkeling op de markt.

Mensen willen iets lezen dat verrassend is en hen beter maakt. Aan jou de taak om content te schrijven die echt waarde toevoegt aan iemands leven.

Fundament #3: Vergeet niet om je content te promoten

Dagelijks worden er duizenden artikelen geschreven en gepubliceerd. Een stukje content is dan ook een druppel water in de Atlantische Oceaan. Nieuwe lezers zullen jouw content niet op eigen kracht vinden. Je moet hen een handje helpen en dit doe je door middel van promotie.

Promotie van content kan op verschillende manieren. De meest effectieve aanpak is het combineren van de diverse mogelijkheden.

Op de eerste plaats staat zoekmachine optimalisatie (SEO). Het kiezen van de juiste sleutelwoorden vergroot de kans dat je website naar voren komt in de lijst met zoekresultaten. Maak gebruik van buzz-woorden – woorden die op het moment trendy zijn en door veel mensen gebezigd worden.

De zoektocht naar de juiste sleutelwoorden wordt vereenvoudigd met tools als Google Adwords, Keyword Eye, Ubersuggest en KeywordTool. Pas wel op voor “keyword stuffing”. De tekst moet vloeiend en prettig leesbaar blijven anders schiet het haar doel voorbij.

Je wilt je content delen op alle social media sites waar je een profiel hebt. Twitter en LinkedIn zijn het meest geschikt voor bedrijven maar ook Facebook is de moeite waard. Zorg voor de nodige opsmuk zoals een plaatje en een pakkende call to action zodat mensen geprikkeld worden op de link te klikken.

Zorg er tot slot voor dat je je promotie inspanningen richt op de juiste doelgroep. Handel jij in vastgoed? Spreek dan bloggers in de vastgoedwereld aan. Richt je je op de aandelenmarkt, zoek dan een doelgroep die de beurzen nauwlettend volgt.

De kennis die je met je content deelt heeft meer waarde voor de juiste doelgroep. Je zult jouw ideeën succesvol kunnen overbrengen. Het delen van een link wordt op deze manier geen wanhopige manier om meer kliks te generen maar een uitnodiging tot het delen van gedachten.

Het bieden van content schept vertrouwen

De drie fundamenten van effectieve content marketing zijn:

  • Strategie
  • De juiste boodschap
  • Promotie

Door van te voren een strategie te plannen behaal je meer resultaat met je inspanningen. Door de juiste boodschap te kiezen zorg je ervoor dat je de aandacht blijft houden van je publiek. Door je content te promoten trek je de aandacht die nodig is om een vast publiek te binden.

De grootste uitdaging voor de beginnende content marketer is echter niet het begrijpen en vasthouden aan deze drie fundamenten. Effectieve content marketing vraagt een flinke portie geduld. De content marketer met de langste adem, wint.

Stel in het begin dan ook geen te hoge verwachtingen en richt je volledig op het leveren van hoge kwaliteit content. Je zult op den duur merken dat jouw content steeds vaker gevonden en gedeeld wordt. Voordat je het weet, ben je uitgegroeid tot een autoriteit en geniet je het vertrouwen van je publiek.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.