Copywriting 101: Presentatie is alles
In de blogpost van 30 maart heb je al kunnen lezen waarom copywriting vaardigheden een website kunnen maken of kraken. Neem jij het zekere voor het onzekere en schakel je een expert in of ga jezelf de uitdaging aan?
Er valt veel te zeggen voor het inschakelen van hulp. Maar vergis je niet, copywriting is iets wat ook jij onder de knie kunt krijgen. Copywriters worden gezien als tovenaars in een hoge toren. De realiteit is dat copywriters schrijvers zijn met een specifieke specialisatie: copywriting.
De beste manier om jezelf deze vaardigheid aan te leren is lezen, lezen en nog eens lezen. De standaard regels gaan niet op voor copywriting. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om veel te oefenen.
Een goede presentatie staat niet op zichzelf
Een geweldige copywriter weet als geen ander dat een goede presentatie niet vanzelfsprekend is. Voordat er een letter op papier (of, in dit geval, het scherm) komt, moet er eerst nagedacht worden over hoe het artikel er uit komt te zien. Een belangrijke beslissing die je van te voren moet nemen, is het aantal woorden.
Waarom is het cruciaal om van te voren de lengte van de tekst te bepalen? Het is eigenlijk heel simpel. Door van te voren het aantal woorden af te bakenen zorg je ervoor dat je volledig kunt richten op de essentie van het verhaal.
Op het internet heb je nu eenmaal slechts enkele seconden om de aandacht van de lezer te trekken. Te veel “fluff”, zoals copywriters ludieke doch irrelevante lappen tekst noemen, en je bent zo weer je digitale zeepkist kwijt.
Een copywriter richt zich dan ook puur op het bieden van de informatie waar de lezer naar op zoek is.
Geen idee hoe je het aantal woorden per webpagina moet bepalen? Neem een kijkje naar de website van een merk waar jij een fan van bent. Knip en plak de tekst van iedere afzonderlijke webpagina in een Word document en noteer het aantal woorden. Je zult zien dat het aantal woorden per webpagina sterk verschilt.
De lengte van een tekst is sterk afhankelijk van het doel van de tekst. Het aantal woorden dat je per tekst hebt genoteerd zal dienen als een richtlijn voor het bepalen van de lengte van jouw content.
Vergeet niet, het oog wilt ook wat
Bij het schrijven van teksten willen we wel eens het visuele aspect uit het oog verliezen. Een boeiend verhaal zal geen lezers inpakken als de literaire poëzie verborgen is in een onooglijke woordenbrij.
De beste manier om uit te leggen hoe het niet moet, is de volgende illustratie:
Er is een reden waarom we vroeger schoolboeken met veel plaatjes en korte lapjes tekst beter konden verteren. Niemand leest voor zijn of haar lol dikke lappen tekst door.
Witte regels zijn dus je beste vriend. Gebruik korte, begrijpbare zinnen. Maak de alinea’s niet langer dan een paar regels. Vermijd een te klein lettertype. Prop niet zoveel mogelijk content op één A4’tje.
Wanneer je je aan de bovenstaande regels houdt, kom je uit op een tekst zoals het voorbeeld hieronder:
Zeg nou zelf, dat ziet er toch een stuk overzichtelijker uit?
Nee, Comic Sans is geen goed idee
Het is frappant dat er bij het schrijven van content nauwelijks rekening wordt gehouden met het lettertype. Sommige fonts, zoals Arial en Times New Roman, zijn zo standaard dat je de lezers gegarandeerd in slaap sust. Andere fonts, zoals Comic Sans, zijn op een werkstuk in de brugklas na niet acceptabel als je serieus genomen wilt worden.
Als je het begin tijdperk van het internet nog kunt herinneren, dan ben je vast ook bekend met de sites van hobbyisten. Kenmerkend voor websites uit de jaren ‘90 is het gebruik van obscure en/of ludieke fonts.
Vandaag de dag zien we dit soort fonts eigenlijk alleen terug bij minder serieuze sites en spam mails. Zou jij zaken willen doen na het zien van de volgende site?
Er is een reden waarom mensen trouw blijven aan een bekend merk. Zorg ervoor dat je je naam niet te grabbel gooit door te experimenteren met vreselijke fonts.
Ben je niet zeker welk lettertype dan wel geschikt is? Blader je spam folder door en sla de meest onbetrouwbaar ogende mailtjes op. Noteer de gebruikte lettertypes. Bekijk vervolgens de mailtjes van websites waar jij regelmatig gebruik maakt. Noteer opnieuw de lettertypes.
Je hebt nu een goed idee welke fonts geschikt zijn en van welke fonts je weg wilt blijven.
De spreekwoordelijke puntjes op de i
Voor een copywriter is interpunctie meer dan juist taalgebruik. Punten en komma’s geven de maatvoering van een tekst aan. Een goede tekst heeft een ritme. Het leest weg als een symfonie van een briljante componist.
Al in de oudheid werd interpunctie al gebruikt voor het bepalen van ritme. Een pakkend ritme is als een kers op de taart bij het schrijven van een overtuigende speech. Bovendien werden verhalen niet via het schrift maar oraal overgebracht.
Verstandig gebruik maken van interpunctie is eigenlijk geen kunst aan. Met name de volgende twee vuistregels zijn van belang:
- Wees zuinig met komma’s. Lees de zin hardop voor jezelf. Plaats komma’s op de plek waar je stopt om even adem te halen.
- Vermijd uitroeptekens tenzij het om een Call to Action gaat. Een uitroepteken in een zin is vergelijkbaar met een marktkoopman die zijn verse vis aanprijst.
Verdeel de tekst onder in meerdere stukjes
Voor een goede presentatie van jouw content is het van belang dat je rekening houdt met het leesgedrag van bezoekers. Duik jij direct in een artikel en begin je van te lezen vanaf de eerste tot de laatste letter?
Waarschijnlijk niet. De meeste mensen nemen eerst het artikel vluchtig door. De kopteksten, afbeeldingen en vetgedrukte woorden bepalen uiteindelijk of we het hele artikel willen lezen, of dat we verder klikken.
Pijnlijk om te weten is dat slechts een kleine fractie, zo’n 16%, daadwerkelijk de hele tekst doorleest. De meeste lezers houden het bij het doornemen van de hoofdpunten van het verhaal.
Kortom, zorg er dus voor dat je tekst zodanig is ingedeeld dat het duidelijk is welke punten aanbod komen. Op deze manier komt jouw verhaal over, zelfs wanneer het vluchtig doorgenomen wordt.
Klaar met schrijven? Tijd voor de evaluatie
Zodra de laatste letter van de tekst op het scherm verschijnt, is het tijd om het geheel op de presentatie te beoordelen.
Het is aan te raden om 10 tot 15 minuten pauze te nemen voordat je je tekst op haar visuele kwaliteiten beoordeeld. Een andere optie is het uitprinten van je tekst. Het laten lezen van de tekst door een ander persoon is tevens een manier om waardevolle feedback te vergaren.
Oogt het geheel goed, dan kun je op de Publish knop drukken.