Drie redenen waarom Instagram wellicht geen goed idee is

  • nick
  • Nieuws
  • jul 02, 2016
  • no comments.

Als je een jonger publiek wilt bereiken, kun je niet om Instagram heen. Op het moment zitten de jongeren niet op Facebook, maar op Instagram. Het social media platform heeft, volgens sommige gebruikers, een verslavende werking.

Jonge, trendy volwassenen vergelijken het gebruik van Instagram als het drinken van koffie. Instragram is de zwarte koffie om mee wakker te worden, de espresso in de middag om jezelf op te peppen en de macchiato in de avond om van te genieten.

Drie redenen waarom Instagram wellicht geen goed idee is - Instagram hoofd scherm

Het Instagram effect is inmiddels waargenomen bij 500 miljoen mensen waarvan meer dan de helft, zo’n 300 miljoen mensen, niet een dag zonder Instagram kunnen.

Kortom, het begint er steeds meer op te lijken dat Instagram een social media netwerk is dat je als bedrijf niet kunt overslaan; zeker niet wanneer je doelgroep een jong publiek betreft.

Instagram is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. Voordat je direct naar Instagram surft en een nieuw profiel aanmaakt zijn er een aantal dingen waar je rekening moet houden. Laten we echter eerst kijken naar de pluspunten.

Wat zijn redenen om Instagram te gebruiken?

Je wilt jouw passie delen met je klanten

Eén van de leukste manieren om Instagram te gebruiken is om aan mensen te laten zien wat jouw drijfveren. Het is een uitstekende kans om te laten zien dat jouw bedrijf een ziel heeft en om een verbintenis te creëren met je klanten.

Je kunt over van alles gepassioneerd zijn. Het hoeft niet alleen over je product te gaan. Je kunt ook foto’s uploaden over je hobby’s, sport, mode of kookkunsten. Zolang de content interessant is en authentiek zijn.

Een voorbeeld van een dergelijke aanpak is het Instagram account van The North Face, een merk dat zich richt op outdoor kleding. Het bedrijf verkoopt via haar profiel haar product echter niet direct maar creert door het delen van prachtige natuur- en sportfoto’s een actief imago.

Drie redenen waarom Instagram wellicht geen goed idee is - The North Face

Je wilt een betere relatie met je klanten bouwen

Wanneer mensen jouw passie delen, zul je ook sneller hun vertrouwen krijgen. Wanneer je daarnaast hun foto’s op jouw profiel deelt, zullen ze je dankbaar zijn en meer verbonden voelen met jouw merk.

Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk?

Vraag aan je volgers om een foto te nemen met jouw product of tijdens het gebruik maken van je dienst en deze een hashtag mee te geven, zoals #dolopmijnmerk. Het thema van de foto’s kan verschillen, zolang jouw merk maar in de foto voorkomt.

Kies vervolgens iedere dag een grappige, ontroerende of mooie foto en deel deze op jouw profiel.

Er ontstaat een win-win situatie: je volgers voelen zich gewaardeerd omdat je hun foto hebt gekozen, je profiel heeft weer een mooie foto voor de collectie en je kunt daarnaast er zeker van zijn dat je volgers een goed woordje over je zullen doen.

Een praktijk voorbeeld van een vergelijkbare actie is te vinden op het Instagram account van GoPro, fabrikant van action cams. Het idee is simpel: de cameramaker vraagt aan haar fans om actiefoto’s en video’s gemaakt met een GoPro camera toe te voegen. Het verbluffende resultaat zie je hieronder:

Drie redenen waarom Instagram wellicht geen goed idee is - GoPro

Je wilt je werkcultuur laten zien

Mensen zijn altijd benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Wanneer je een product afneemt bij een bedrijf weet je vaak niets van hoe het daar er aan toe gaat. Door foto’s van je werknemers en je kantoor te delen, laat je de menselijke kant van je bedrijf zien.

Vijf dingen die je leert door het implementeren van een live chat - Hoofdfoto

Drie redenen waarom Instagram wellicht geen goed idee is

Instagram is niet voor iedereen weggelegd. Hieronder tref je een aantal situaties waarin je beter weg kunt blijven van Instacrack.

Je hebt geen doelgerichte strategie

Een Instagram profiel opstarten puur omdat het leuk is om erbij te hebben kan het imago van je bedrijf flink schaden. Denk hierbij aan de mensen die over voortdurend over koetjes en kalfjes praten om maar aan het woord te blijven. Komen deze mensen intelligent en interessant over?

Het antwoord is nee en hetzelfde geld voor een Instagram waar op wordt gepost om het posten Volgers gaan weg en blijven weg.

Wanneer je Instagram ziet als nog een ander verkoopkanaal

Het klopt dat je met een Instagram account je sales kunt stimuleren maar dit is niet de reden waarom je een Instagram profiel wilt opstarten. Het doel van Instagram is het slaan van een brug tussen jouw merk en je volgers. Dit doe je door content te plaatsen die je volgers willen ook echt willen lezen.

Wanneer je niet voor kwaliteit wilt gaan

Kwaliteit van content is voor ieder sociaal media kanaal belangrijk maar bij Instagram staat het centraal. Het is een kanaal dat met name wordt gebruikt om visuele beelden en kunst uit te wisselen. Als dit niet je forte is, kun je wellicht het beter houden bij Twitter.

Wat kan Instagram voor jou betekenen?

Een foto zegt meer duizend woorden. Bovendien is de taal van fotografie universeel. Met Instagram kun je de persoonlijkheid van je merk versterken en een schare volgers creëren. Als je kunt garanderen dat je regelmatig de meest geweldige foto’s op je account kunt delen, dan zul je geheid aandacht krijgen.

.
Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.