Fysiek versus online winkelen
Ieder jaar doet Bureau RMC onderzoek naar de ontwikkelingen in het gedrag van de Nederlandse bevolking op het gebied van winkelen. Ook in 2019 zijn er verschillende trends te zien die van invloed kunnen zijn op hoe we onze inkopen doen in de toekomst. Eén daarvan is gericht op de eeuwige strijd tussen fysieke winkels en webshops.
Daling fysiek winkelen zet door
Met een daling van 1,7% in het aantal bezoekers lijken de winkelstraten in ons land minder geliefd dan vorig jaar. Er zijn meerdere argumenten die deze daling kunnen verklaren. Zo zijn we meerdere nationale winkelketens verloren in 2019, waardoor de straten leger zijn geworden. Ook kunnen andere factoren van invloed zijn op de aantrekkingskracht van de fysieke winkel, zoals parkeerkosten en het beperkte aanbod. Deze factoren zijn niet van toepassing op de vele online winkels die op ieder moment van de dag binnen handbereik zijn op onze telefoons, tablets en computers.
Kritische blik op online winkelen
Hoewel er een daling zichtbaar is in de populariteit van de gewone winkel, ziet Bureau RMC toch een toenemende kritiek op het online shoppen. Commentaar dat steeds meer hoorbaar is, onder andere door de huidige discussie omtrent het klimaat, is dat het constante bezorgen van pakketten schadelijk is voor het milieu. Ook wordt het bezoeken van een fysieke winkel gezien als een complete ervaring dankzij de gemakken die het met zich meebrengt, zoals het kunnen uitproberen van producten en natuurlijk de hulp van het winkelpersoneel.
Fysiek en online winkelen kan ook samengaan
De focus ligt normaal gesproken op de strijd tussen fysiek en digitaal, maar er wordt door Bureau RMC een andere ontwikkeling aangehaald die aantoont dat er niet enkel concurrentie is tussen de twee: klanten bereiden zich tegenwoordig online voor op hun bezoek aan de fysieke winkel. Steeds meer webshops maken gebruik van manieren om hen te ondersteunen tijdens deze online zoektocht naar het juiste product. Door middel van live chat is het mogelijk om hen van informatie en advies te voorzien, waardoor de klant geïnformeerd is voordat hij of zij naar de winkel vertrekt. Ook kan er online vaak nagegaan worden of een bepaald product op voorraad is in de winkel en kunnen er, indien nodig, afspraken worden ingepland. Op deze manier complementeren de twee elkaar.
Zo maakt de strijd tussen de twee juist plaats voor samenwerking, wat aansluit op de voorspelling van het onderzoeksbureau: het aankomende jaar wordt er een nieuw evenwicht verwacht tussen de fysieke en online winkel.