Ook jij kunt gelukkig zijn op je werk!

  • nick
  • Nieuws
  • mei 20, 2016
  • no comments.

Dag in, dag uit motivatie vinden voor je werk is niet altijd even makkelijk. Ook wanneer je nog niet je droombaan hebt gevonden, wil je gelukkig zijn op je werk. Je zult jezelf echter wel een handje moeten helpen.

In de vorige post “Motivatie voor je werk kun je alleen zelf maken” kun je lezen hoe motivatie het verschil maakt tussen goed en slecht presteren op je werk. Bovendien maak je je werkdag een stuk makkelijker met een positieve instelling.

Volgens Howard C. Cutler, auteur van het boek “The Art of Happiness at Work” kun je mensen op het werk in drie groepen opdelen:

  • Mensen die werken voor hun salaris
  • Mensen die werken voor een promotie
  • Mensen die werken als onderdeel van de dagelijkse routine

Hoe jij je baan ziet, ligt geheel aan jezelf. Het maakt niet uit wat voor werk je op het moment doet. Of je nu een bankier bent of burgers bakt bij de McDonalds.

In iedere baan is het mogelijk om een hoger doel te dienen. Soms lijkt het ver gezocht en in bepaalde gevallen, zoals een baan bij een fastfood restaurant, zul je aanvankelijk goed moeten zoeken.

Nu klinkt dit allemaal reuze interessant maar hoe pak je dit in de praktijk aan? Als je een hekel hebt aan je baan, zul je niet van de een op de andere dag gelukkig zijn op je werk.

Ook jij kunt gelukkig zijn op je werk - Happy

Hoe schakel je je gedachten om zodat je wel gelukkig kunt zijn op je werk?

De volgende tips kunnen hierbij van pas komen.

Doe beter je best op het werk

Wacht eens even? Het is moeilijk om gemotiveerd te raken op het werk en het advies is om harder te werken om gelukkig te zijn op het werk?

Het klinkt op het eerste gezicht tegenstrijdig. Er zit echter een logische reden achter dit advies. Door harder te werken, bouw je meer engagement op met je werk. In het artikel “Een persoonlijk engagement met je werk is niet altijd een slechte zaak” wordt hier dieper op ingegaan.

Het komt er op neer dat des te meer engagement je met je werk krijgt, des te meer betrokken je voelt. Wanneer dit gebeurt, zul je ook meer motivatie krijgen en gelukkiger zijn op het werk.

Laat je inspireren door je collega’s

Het is goed mogelijk dat je baan voor jou niet uitdagend of inspirerend is. Dit betekent echter niet dat dit voor iedereen het geval is. Misschien nemen je collega’s de taken bloedserieus en zetten zij alles op alles om het iedereen naar hun zin te maken.

Aangezien je waarschijnlijk net zo pienter bent als je collega’s, is er niets wat je tegenhoudt om net zo goed je best te doen als zij dat doen.

Zodra je je werk beter uitvoert, zul je merken dat je je baan van zelf meer gaat appreciëren.

Vraag om meer uitdagingen

Als je niet gelukkig op je werk bent omdat je niet genoeg wordt uitgedaagd, probeer dan extra taken onder je hoede te nemen.

Zelfs een kleine taak geeft je meer ervaring en kennis. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om je vaardigheden te laten zien.

Vragen om extra verantwoordelijkheden laat ook zien dat je proactief bent. Zelfs als er op moment geen extra taken zijn om uit te voeren, weet je baas je in de toekomst te vinden.

Ga actief netwerken

Een simpele maar erg effectieve tip. Des te beter de mensen om je heen kent, des te gemakkelijker je je voelt in hun omgeving. Dit gaat ook op voor je collega’s. Als je het goed met mensen kunt vinden, zul je ook sneller voor een project gevraagd worden.

Dit in tegenstelling tot iemand die nauwelijks met zijn of haar collega’s omgaat. Sommige mensen houden zaken het liefst gescheiden. Dit zorgt er echter voor dat je een minder goede band met je collega’s krijgt en je minder gelukkig zal zijn op je werk.

Volg een cursus

Bij veel banen zijn er meerdere mogelijkheden om naar een hogere positie door te stromen. Door cursussen te volgen en je vaardigheden uit te breiden, vergroot je de kans dat je een promotie maakt.

Het volgen van cursussen opent ook nieuwe mogelijkheden wanneer je van baan wilt switchen.

Gelukkig zijn ligt bij jezelf

Of je gelukkig zult zijn op je werk ligt voornamelijk bij jezelf. Je kunt ervoor kiezen om je baan met een passie te haten of je kunt er het beste van maken.

Ook jij kunt gelukkig zijn op je werk - Burgers

De reden waarom een baan bij McDonalds als voorbeeld wordt genomen als een typische “slechte” baan heeft te maken met de heersende opvatting over werk in de fasftood branche.

In de Verenigde Staten neemt McDonalds ieder jaar een miljoen nieuwe mensen aan. Veel van hen houden het niet lang vol. Van de tien mensen die aangenomen worden, moet McDonalds binnen een jaar op zoek naar vervangers. En van de tien vervangers houd slechts de helft het langer dan een jaar vol.

Het moge duidelijk zijn dat er niet veel mensen staan te springen om burgers te bakken. Vanwaar dan het advies om je best te doen voor een “slechte baan”?

Zelfs in een omgeving als de McDonalds kun je een hoop leren. Het tempo is razend snel en je werkt met een gevarieerde groep mensen. De klanten kunnen soms onbeschoft en onredelijk zijn waardoor je leert problemen op te lossen.

Als je bereid bent om je best te doen, kun je binnen een paar jaar veel levenservaring opdoen. Het staat wellicht niet al te best op je CV. Het zijn echter de vaardigheden waar het om draait.

Bovendien, als je het lukt om gelukkig te zijn op je werk bij een niet zo geweldige baan, dan kan het alleen maar beter worden!

Bron: Livechatinc

 

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.