Geo Fencing en eeuwenoude data bieden nieuwe kansen voor marketing
Geo Fencing is nog niet heel erg bekend, maar volgens LiveChat Service-founder en CEO Nick Blom is het een zeer effectieve oplossing om opnieuw publiek te benaderen. In zijn zevende artikel voor FrankWatching geeft hij voorbeelden om eeuwenoude data van instituten als de Kamer van Koophandel, Het Kadaster en de RDW in combinatie met Geo Fencing in te zetten. Zo kunnen meer relevante advertenties getoond worden.
In het artikel (via deze link zijn mijn andere bijdragen te vinden) geef ik enkele voorbeelden van hoe deze openbare data als basis gebruikt kan worden om potentiële klanten te benaderen. Door de openbare gegevens van onder meer de Kamer van Koophandel, Het Kadaster en de RDW te combineren met Geo Fencing-techniek is er namelijk een zeer specifieke targeting mogelijk.
Geo Fencing is het digitaal plaatsen van een omheining om een fysieke locatie. Iedereen die zich binnen dat omgrensde gebied bevindt wordt afgevangen. Dit is mogelijk door mobiele devices te tracken. Uiteraard is dit anoniem, het is niet bekend wie de eigenaren van de apparaten zijn. Er wordt enkel geregistreerd dat een device op een bepaalde locatie is geweest. Het is ook niet bekend welk model of merk dit is geweest, het is wel duidelijk of het een mobile device of desktop/laptop is.
De belangrijkste taak van de Kamer van Koophandel is de registratie van alle ondernemingen in Nederland. De KvK biedt die informatie ook aan. Zo is het mogelijk om voor bijvoorbeeld een een de gegevens van alle meubelzaken in Nederland op te vragen via de Bedrijvenradar. Zo wordt duidelijk waar de andere meubelzaken zich bevinden en zijn alle concurrenten in kaart gebracht!
Het is vervolgens mogelijk om de klanten van de concurrent te laten weten dat jij beter, goedkoper of groter bent! Op basis van al die locaties kan namelijk een concurrentie segment opgebouwd worden. Vervolgens kan dit segment in een Data Management Platform (DMP) omgeving worden geplaatst. Hiermee wordt een specifieke doelgroep samengesteld die uit de bezoekers van de concurrent bestaat. Die bezoekers krijgen vervolgens specifieke concurrerende aanbiedingen te zien op premium websites in Nederland zoals Marktplaats.nl, Ad.nl, De Telegraaf of BuienRadar.
Lees het in het artikel nog meer voorbeelden.