Growth Hacking toepassen in jouw onderneming?
Voor veel mensen klinkt “Growth Hacking”als het volgende buzzwoord waar marketers op het internet en op bijeenkomsten niet over uitgepraat raken. Growth hacking strategieën, growth hacking experimenten, growth hacking technieken en andere begrippen; het is duidelijk dat de term Growth Hacking divers is en steeds vaker wordt gebruikt.
Is Growth Hacking meer dan een buzzwoord?
Er zijn zeker genoeg voorbeelden te vinden waarbij Growth Hacking tot indrukwekkende resultaten heeft geleid. Zo schijnt Facebook dankzij Growth Hacking het mijlpaal van 500 miljoen gebruikers behaald, is LinkedIn van 2 miljoen naar 200 miljoen gebruikers gegroeid door de mogelijkheid om publieke profielen te creëren aan te bieden. Ook AirBnB is met behulp van Growth Hacking uitgegroeid tot een miljardenbedrijf!
Leer hoe je door middel van Growth Hacking de prestaties van jouw onderneming kunt verbeteren!
Wat is Growth Hacking precies?
Voordat je Growth Hacking kunt inzetten, zul je moeten begrijpen wat de term inhoudt. Hiervoor is het tevens van belang om het woord “hacker” onder de loep te nemen.
We denken bij een hacker vaak aan een persoon die zijn of haar vaardigheid met computers inzet om zichzelf illegaal toegang te verschaffen tot een computersysteem of database. Dit is echter een vrij nauwe beschrijving van de term. Als we de term breder nemen, dan is een hacker een iemand met veel knowhow van een bepaald proces en deze kennis gebruikt om shortcuts te vinden voor een efficiëntere werkwijze.
Een voorbeeld van hoe het woord “Hacker” en “Hacking” in een positieve zin wordt gebruikt, is de term “Life Hacks” en de site www.lifehack.org. Life Hacks zijn trucs en methodes die ervoor zorgen dat je meer uit je dag kunt halen en de kwaliteit van je leven kunt verbeteren. Een aantal van de tips op deze site helpen je met verhogen van je productiviteit en het verminderen van stress.
Hacking hoeft dus niet per definitie iets te maken hebben met criminele activiteit. Het is een slimme manier om een bepaalde doelstelling te bereiken waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van innovatieve oplossingen.
Growth Hacking is een positief begrip!
Wat houdt Growth Hacking dan in? Het is een innovatieve benadering van groei. Een growth hacker is een hacker die als doel heeft om het klantenbestand te laten groeien en meer omzet te genereren.
Je zult je wellicht afvragen wat het verschil is tussen growth hacking en wat het marketing team normaliter doet? Zijn de doelstellingen van een growth hacker niet hetzelfde als een marketer?
In dit geval zit je er niet helemaal naast. Een growth hacker is namelijk een mix tussen een marketer en een programmeur die zijn of haar kennis van code en databases gebruikt om te experimenteren en deze experimenten in te zetten voor marketing doeleinden. Een growth hacker zal verschillende marketing en productstrategieën toepassen om zo de groei van het bedrijf te stimuleren.
Een belangrijk verschil tussen de aanpak van een traditionele marketer en een growth hacker is de snelheid waarin de groei wordt gerealiseerd. Een growth hacker richt zich op exponentiële groei terwijl een traditionele marketer kiest voor stabiele groei.
Hieronder zie je een visuele presentatie van de verschillen in stabiele (figuur 1) en exponentiële (figuur 2) groei.
Figuur 1: Stabiele (traditionele) groei.
Figuur 2: Exponentiële groei dankzij Growth Hacking
Hoe werkt Growth Hacking in de praktijk?
Nu het begrip Growth Hacking is verduidelijkt, is het tijd om dieper in te gaan hoe dit in de praktijk werkt.
Michal Fiech, teamleider van het growth hacking team van onze partner LiveChat Inc., geeft de volgende uitleg over growth hacking: als je wilt beginnen met growth hacking, dan heb je een multidisciplinaire marketer, een webontwikkelaar en de juiste mindset nodig.
Wat rekenen we onder een multidisciplinaire marketer? Dit is een persoon die kennis heeft over een groot aantal verschillende online marketing onderwerpen en een expert is op het gebied van één of twee specifieke gebieden. Hierdoor beschikt deze persoon over de vaardigheid om zowel de online wereld als marketing strategieën te begrijpen en tevens een vakman te zijn in zijn of haar expertise.
Michal heeft bijvoorbeeld veel kennis over online marketing maar zijn specialiteiten zijn SEO en analytics. Alhoewel deze vaardigheden niet per definitie gekoppeld worden met Growth Hacking, is de teamleider van mening dat hij zonder expertise van SEO en analytics niet in staat zou zijn om zijn team te leiden.
“Organisch verkeer is één van de meest effectieve kanalen voor acquisitie bij LiveChat Inc. Zonder de goede kennis van SEO zou ik dit potentieel verspillen. Maar SEO is slechts één van de vele kanalen die gebruikt kan worden voor acquisitie. Andere mogelijkheden zijn PPC (Pay-Per-Click), E-mail en Communities. Analytics is hetgeen wat alles bij elkaar brengt. Zonder analytics heb je geen idee waar het echte probleem zit, welke zaken aandacht vereisen en of je aanpak van problemen daadwerkelijk effectief is. Wanneer je een Growth Hacking strategie volgt die niet gebaseerd is op data en analytics is het een soort van verstoppertje spelen.”, aldus Michal.
Een Growth Hacking team is even wennen!
Wanneer je binnen een Growth Hacking team werkt, zul je niet verrast moeten zijn dat iedereen alles grondig bestudeerd en dat de vraag “Welke impact heeft het op de groei?” wordt gesteld wanneer iemand met een idee komt.
Dit is namelijk hoe een Growth Hacking team functioneert. Ze zoeken naar groeimogelijkheden en doorbreken de vastgestelde bottlenecks. Zodra een knelpunt opgelost is, dan richt het team zich op een ander knelpunt en begint het proces opnieuw.
Hieronder vind je het Growth Hacking proces beschreven in stappen:
- Generatie van ideeën (alles wat helpt met het verbeteren van de groei),
- Organisatie (het inschatten van de mogelijke impact en de benodigde bronnen),
- Testen (het werken in snelle iteraties waarbij zoveel mogelijk wordt getest),
- Analyse (het vergelijken van de resultaten met de hypothese en vragen stellen),
- Optimaliseren (de waarnemingen gebruiken om processen aan te passen),
- Het proces herhalen.
Er zijn verschillende manieren om het succes van een bedrijf te meten. Michal van LiveChat Inc. geeft aan om te kijken naar de zogeheten “piraten metrieken”, oftewel de “AARRR” metrieken:
- Acquisition (Acquisitie),
- Activation (Activatie),
- Retention (Retentie),
- Referrals (Verwijzingen),
- Revenue (Omzet).
Een goede Growth Hacker stelt per metriek minimaal één zinvolle vraag en richt zich per metriek op het oplossen van bottlenecks. Door de focus te leggen op een enkele metriek, verbeter je de belangrijkste punten van een onderneming. Het zijn deze onderdelen die ervoor zorgen dat het bedrijf zich staande houdt.
Als je je nog niet intensief bezighoudt met Growth Hacking, dan is het tijd om te kijken binnen je onderneming of het mogelijk is een team samen te stellen die zich richt op het verbeteren van de groei en de onderneming door middel van Growth Hacks. Facebook, LinkedIn en AirBnB gingen je al voor!