Hoe bereid je je online winkel voor op de feestdagen?

  • nick
  • Nieuws
  • sep 30, 2016
  • no comments.

Met december slechts twee maanden verwijderd komen de feestdagen er weer aan. De winkels zijn inmiddels al uitgedost met Sinterklaas spullen en ook de eerste sneeuwvlokjes zijn in de schappen te vinden. Hoe pak je dit aan in een online omgeving?

Het is absoluut de moeite waard om na te denken over het aanpassen van je website voor de feestdagen. De decembermaand is voor winkels altijd de drukste maand van het jaar. Je wilt dan ook het maximale uit deze periode halen.

Voor de shoppers is het winkelen voor Sinterklaas en de kerstdagen een kwestie van een avondje zoeken naar cadeau’s. Om deze reden wordt het winkelen voor de feestdagen dan ook laatste moment uitgesteld.

Als online winkel kun je het optimaliseren van je website voor de feestdagen echter niet uitstellen. Er gaat een hoop werk zitten in het voorbereiden voor de laatste maand in het jaar.

Geen idee waar je moet beginnen met het betreffen van de voorbereiding? De onderstaande lijst helpt je met het klaarmaken van jouw winkel voor de feestdagen.

Overweeg het versoepelen van de bestelling en retourregels

Tijdens de feestdagen draait het voor een online winkel allemaal om het maken van sales. Nu is het moment om alles uit de kast te trekken omdat je meer mensen zult bereiken. Je wilt nadenken over hoe mensen in jouw winkel een bestelling kunnen plaatsen en dit zo aantrekkelijk mogelijk maken.

Dit kan bijvoorbeeld door tijdens de feestdagen de regels voor het plaatsen en het retourneren te versoepelen. Target, één van de grootste supermarktketens in de Verenigde Staten, bood vorig jaar gratis verzending aan op alle online bestellingen en zag de grootte van deze bestellingen met 3% toenemen.

Er zijn ook andere manieren waarop je de sales in de maand december kunt stimuleren. Je wilt de drempels van het plaatsen van een online bestelling wegnemen. Dit kan ook door de retourregels te versoepelen.

Zo worden er met Sinterklaas en met kerst cadeau’s aangeschaft die wellicht niet in de smaak vallen. Door langer de mogelijkheid te bieden om deze cadeau’s terug te sturen zullen mensen eerder geneigd zijn een bestelling te plaatsen.

Overweeg nieuwe betalingsmethoden

In de decembermaand zul je merken dat het aantal bezoekers rap omhoog gaat. Veel van deze bezoekers zijn nieuwe bezoekers die interesse hebben in jouw producten en diensten maar nog niet bekend zijn met jouw website en wat zij kunnen verwachten.

Door jouw producten zo toegankelijk mogelijk te maken, kun je ervoor zorgen dat je het bredere publiek omzet in meer sales. Dit kan bijvoorbeeld door een extra betalingsmethode aan te bieden.

Als het normaliter alleen mogelijk is om met creditcard of iDEAL te betalen, dan kun je ervoor kiezen om PayPal aan de mogelijkheden toe te voegen. Op deze manier kunnen klanten die geen creditcard hebben of een online rekening hebben bij een bank die aangesloten is bij iDEAL alsnog een bestelling op jouw site plaatsen.

Bied een self-service optie aan

Meer bezoekers betekent niet alleen meer bestellingen, maar ook meer vragen. Als je een telefonische klantenservice of een live chat service aanbiedt, bereid je dan alvast maar voor op een stortlading van belletjes en chats.

Je wilt natuurlijk je live chat agents en customer service medewerkers op deze extra volume voorbereiden en mogelijk extra personeel aan te nemen. Door een self-service optie aan te bieden kun je echter de angel uit het probleem halen en de druk op de klantenservice laten afnemen.

Loop de FAQ pagina op je website na. Wanneer is deze voor het laatst bijgewerkt en is deze compleet?

Als je speciale diensten of acties aanbiedt tijdens de feestdagen, dan is het verstandig om een deel van de pagina hier aan toe te wijden.

Laat drastische veranderingen aan de site achterwege

Vergeet niet dat veel mensen al maanden van te voren beginnen met het zoeken naar cadeau’s voor de feestdagen. Mogelijke cadeau’s worden opgeslagen onder favorieten zodat zij op het moment van het bestellen terug gevonden kunnen worden.

Het werkt daarom averechts als je besluit om een maand van te voren de navigatie van de site volledig om te gooien. Bezoekers kunnen niet meer terugvinden wat ze wilden aanschaffen en zullen hun heil ergens anders zoeken.

Als je van plan bent om de site te vernieuwen, wacht hiermee dan totdat de feestdagen voorbij zijn.

Bereid je servers voor op extra verkeer

Zodra de laatste maand van het jaar is aangebroken, zul je merken dat het aantal bezoekers flink omhoog gaat. Dit zorgt niet alleen voor druk op de klantenservice maar ook op de website zelf.

Om te voorkomen dat de website bezwijkt onder de vele bezoekers is het belangrijk om een Content Delivery Network (CDN) in te schakelen. Bezoekers krijgen content voorgeschoteld via één van de proxy servers waardoor de eigen server minder belast wordt.

Controleer ook of de server zelf sterk genoeg is om te gaan met hogere bezoekersaantallen. Als de server in de cloud zit, is het uitbreiden van de capaciteit vaak slechts het aanpassen van enkele instellingen. Het is ook mogelijk om de server automatisch te schalen aan de hand van het verkeer.

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is

Volgens een onderzoek van marketing consultant Criteo gehouden onder meer dan 3000 online winkels vindt 40% van alle transacties plaats op meerdere apparaten plaats. Bezoekers vinden bijvoorbeeld een product op de telefoon, doen onderzoek op de tablet en schaffen het aan op de PC.

Het is daarom belangrijker dan ooit dat je website mobielvriendelijk is. Dit kan door een responsieve website te bouwen welke aanpast aan de hand van het apparaat waarmee de bezoeker de website opent.

De nieuwe trend van cross-device shopping houdt ook in dat wisselwerking tussen de desktop en mobiele variant van de website goed moet functioneren. Een compleet aparte mobiele website die losstaat van de hoofdsite maakt het cross-shoppen tussen apparaten een stuk ingewikkelder.

Bepaal je best verkochte producten

Vind uit welke producten je top sellers zijn en zorg ervoor dat deze duidelijk zichtbaar zijn op je website. De homepage is de meest gebruikelijke plek om deze producten te promoten met mooie graphics en pakkende verkoopzinnen.

Houd er wel rekening mee dat je genoeg voorraad hebt aangezien deze producten sneller uitverkocht zullen raken.

Leg de focus op bepaalde feestdagen

Aan het einde van het jaar zijn er in Nederland drie belangrijke feestdagen: Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar.

Bepaal van te voren op welke van deze drie feestdagen je je wilt richten. Het kan zijn dat je op alle drie de feestdagen wilt richten of dat je met name veel aandacht schenkt aan kerstmis.
Als je je op een enkele feestdag richt, hoef je de andere feestdagen niet compleet te vergeten. Een verwijzing in combinatie met een kortingscode is niet veel werk en kan nog steeds effectief zijn.

Stel een schema op voor de marketing

Het runnen van een campagne tijdens de feestdagen ter promotie van jouw producten en diensten is meer dan enkel een banner met Sinterklaas en Zwarte Piet op je website plaatsen.

Het opstellen van een schema helpt met het op tijd klaarmaken en regelen van alle handelingen die noodzakelijk zijn voor de marketing campagne. Denk hierbij aan het opstellen van nieuwsbrieven, creëren van banners, gereedmaken van kortingscodes en het maken van promotiemateriaal.

Bereid het personeel van te voren goed voor

De decembermaand is het moment om als winkel te stralen en je wilt dan ook je beste beentje voor zetten. De klantenservice vormt een belangrijk puzzelstukje in de mogelijkheid om jezelf van de beste kan te laten zien.

Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is dat het een aantal hectische weken zullen worden. Maak van te voren schema’s en communiceer aan iedere medewerker wie waarvoor verantwoordelijk is.

Het kan zijn dat je aan je personeel moet vragen om over te werken. Als dit niet mogelijk is, kun je overwegen om extra mensen aan te trekken. Het laatste wat je wilt is dat mensen tijdens de feestperiode urenlang op een reactie moeten wachten.

Houd er rekening mee dat er niet alleen meer contact opgenomen zal worden met de klantenservice. Het aantal vragen en comments op Facebook, Twitter en andere social media kanalen zullen ook toenemen. Stel een moderator aan die goed weet om te gaan met negatieve reacties op social media.

Vergeet niet van de feestdagen te genieten

Sinterklaas en kerstmis bieden een hoop mogelijkheden voor een online winkel. Deze drukke periode kan je dan ook fysiek en mentaal slopen als ondernemer Vergeet dan ook niet om ook zelf een beetje van de feestdagen te genieten.

Door jezelf goed voor te bereiden, voorkom je veel stress en extra werk. Het is slechts één keer in het jaar december dus zorg ervoor dat je alles eruit haalt wat er in zit!

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.