Hoe schrijf je een effectieve landing page?
Maak jij gebruik van een landing page maar schiet het niet op met het verhogen van de conversie? Er zit een wereld van verschil tussen een landingspagina en een effectieve landingspagina.
Over het opstellen van een landingspagina heb je al meer kunnen lezen in het artikel “Maak een onweerstaanbare landingspagina voor meer conversie”. Hier wordt onder andere uitgelegd wat het nut is van een landingspagina en waar te beginnen.
Er zijn verschillende factoren die bepalen of een landingspagina effectief is. De graadmeter voor een werkende landing page is het conversieratio. Geen conversie betekent in feite een nutteloze pagina.
Hoe tover je jouw landing page om naar een pagina die zorgt voor meer conversie en dus meer omzet?
Laat de mensen zelf aan het woord
Heb je, naar aanleiding van de tips in het vorige artikel, jouw landingspagina in een heldere pasvorm gegoten en is het duidelijk voor de bezoeker wat de pagina voor hem of haar heeft te bieden?
Goed zo! Een goed begin is het halve werk. De opmaak van de landingspagina speelt een cruciale rol in het succes van de pagina.
Mist jouw verhaal echter overtuigingskracht? Maak slim gebruik van jouw doelgroep door ervaringen en recensies van klanten in de pagina te verwerken. Een getuigenis van een tevreden klant is vaak net het laatste zetje wat een bezoeker nodig heeft om toe te geven aan jouw call to action.
De mens is van nature sociaal aangelegd. We zijn dan ook geneigd om sneller in te stemmen wanneer anderen ons voor zijn gegaan. Als op de pagina duidelijk te zien is dat al velen je zijn voor gegaan en een persoonlijke anekdote te lezen is, dan neemt in onze gedachten het risico op een miskoop af.
Dit fenomeen wordt ook wel social proof genoemd. Als we zien dat andere mensen voordeel hebben van een product of dienst, willen we natuurlijk niet achterblijven. Zodra je de eerste klanten hebt weten te binden en dit kenbaar maakt, kan dit leiden tot een exponentiele groei van je conversie.
Houd er echter wel rekening mee dat je niet de enige bent met getuigenissen op je website. Daarnaast worden schriftelijke getuigenissen tegenwoordig minder snel vertrouwd. Sommige bezoekers gaan er van uit dat de lovende woorden van klanten door het bedrijf zelf geschreven zijn.
Maak plaats voor de video getuigenis. Vandaag de dag is het populair om videoblogs bij te houden. Het is mogelijk dat een aantal van deze vloggers ook jouw product of dienst besproken hebben. Mocht de aandacht nog tegenvallen, dan kun je mensen ook benaderen voor een proefpakket in ruil voor een video recensie.
Hoe maak je een verleidende call to action
Een conversie vindt pas plaats zodra de bezoeker op de knop drukt. Na het drukken op de knop gaat hij of zij akkoord met het ontvangen van een proefpakket, nieuwsbrief of product.
Het interessante deel van het verhaal is echter wat de bezoeker er toe zet om op de knop te drukken. Een duidelijke landing page met een helder, beknopt verhaal bouwen de bezoeker op tot het drukken op de knop. Voor de laatste stap zal de bezoeker echter verleid moeten worden.
De call to action is hetgeen wat uiteindelijk de bezoeker beweegt om in te gaan op het aanbod. Als de bezoeker niet wordt bewogen om actie te ondernemen, is de opbouw voor niets geweest.
Een call to action is in veel gevallen een knop met een pakkende tekst. Het kan echter ook een link, een afbeelding, een formulier of iets anders zijn. Het gaat er bij een call to action om dat je de bezoeker vermaant een bepaalde actie te ondernemen.
Een voorbeeld van een call to action is een knop met het label “Klik hier” onderaan de pagina. Het is de vraag of er gehoor gegeven zal worden aan een dergelijke nonchalante oproep.
Om te voorkomen dat je call to action de plank finaal misslaat, zul je bij het maken van een knop, link of andere aansporing op de volgende dingen letten:
- Bezig actieve taal: Maak gebruik van sterke werkwoorden en vermijd passieve vormen om de bezoekers tot acite te manen.
- Bied een duidelijke boodschap: Het moet direct duidelijk zijn wat de gevolgen zijn van de call to action, met name als het gaat om een aankoop.
- Creëer een gevoel van urgentie: Een call to action moet twijfel wegnemen. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is om nogmaals aan te geven dat het aanbod slechts tijdelijk van kracht is.
- Geef een beloning: Als de bezoekers niet willen happen, dan zul je het wellicht met een lokkertje moeten proberen. Zo kun je snelle beslissers belonen met een leuk presentje.
- Zorg dat de bezoeker het niet kan missen: De call to action is hetgeen wat leidt tot een conversie. Deze mag dan ook niet te missen zijn op de pagina. Door de vorm van de call to action af te laten wijken van de rest van de pagina kan de bezoeker er niet om heen.
Een call to action bestaat vaak uit slechts enkele woorden. Deze korte zinsnede maakt echter het verschil tussen een effectieve en een minder effectieve landing page.
Overigens kun je een call to action ook op andere pagina’s gebruiken. Zo tref je onder een groot deel van de subpagina’s op onze website een call to action om kennis te maken met onze managed livechat dienst.
Hoe meet je de effectiviteit van je landing page
Alle tips die tot nu toe voorbij zijn gekomen helpen je op weg met het maken van een effectieve landing page voor jouw website. Maar wanneer weet je of een landingspagina nu effectief is?
Op de eerste plaats zou je zeggen dat meer leads of hogere sales een goede graadmeter is. Het doel van een landingspagina is namelijk om de verkoop of interesse voor jouw product of dienst te stimuleren.
Er zijn echter verschillende factoren die kunnen leiden tot een hogere omzet. De landingspagina is slechts een schakel in het rad. Je zult met je analyse dieper moeten kijken. De conversieratio van de pagina bepaalt of deze effectief is of niet.
Google Analytics en andere webanalyse tools geven je de mogelijkheid om te zien hoe vaak de call to action wordt geactiveerd. Tevens kun je zien hoeveel bezoekers de landing page krijgt. Aan de hand van deze twee gegevens kun je de conversieratio van de landing page bepalen.
Niet tevreden over de huidige conversieratio en geen idee waar het aan ligt? Wellicht ben je blind geworden voor eventuele mankementen aan de landing page. Ook kan het zijn dat de gebreken van de pagina niet logisch of goed zichtbaar zijn.
Het optimaliseren van de landing page – en dus de conversatieratio – is een langdurig proces van trial en error. Net als bij een normale website is het verstandig om gebruik te maken van A/B tests.
In een eerder artikel “Doe de A/B test – de manier om meer uit uw website te halen” is uitgelegd hoe je snel en effectief met A/B tests kunt bepalen welke versie van een pagina de hoogste conversie oplevert.
Het is goed mogelijk dat de versie die jouw voorkeur heeft, minder goed scoort op het gebied van conversie. Uit een zakelijk perspectief is de variant met de hoogste conversieratio de beste keuze.
Een effectieve landing page in een notendop
De basis voor het schrijven van een effectieve landingspagina is niet ingewikkeld. Door de landing page de juiste structuur te geven, een specifiek doel te stellen en gebruik te maken van een verleidelijke call to action ben je goed op weg naar een effectieve landing page.
Daarna is het een kwestie van volhouden. Het is van te voren niet te bepalen welke slagzin, koptekst, voorbeelden en illustraties het meeste effect heeft.
Het creëren van de ultieme landingspagina is dan ook een vorm van kunst. Net als voor kunstenaars geldt dan ook: Oefening baart kunst!