Hoe stel je een zakelijke Facebook pagina op?
Het opstellen van een zakelijke Facebook pagina is een goede stap in het creëren van een online aanwezigheid en het versterken van het imago van je merk. Het hoeft niet moeilijk te zijn en biedt een hoop voordeel.
Een Facebook pagina is een prima manier om je bedrijf van een andere kant te laten zien. Bovendien heeft Facebook meer dan een miljard gebruikers. Je bereikt dus een enorm groot publiek.
Als je niet van plan bent om via Facebook te adverteren, dan kost het opzetten en het onderhouden van een zakelijke Facebook pagina relatief weinig moeite.
Geen idee waar te beginnen? Hieronder tref je een stappenplan voor het opstellen van je eigen zakelijke Facebook pagina.
Stap 1: Reserveer een naam
Als je nog geen zakelijke Facebook pagina hebt, dan wil je er zo snel mogelijk een pagina aanmaken. Er worden dagelijks duizenden Facebook pagina’s aangemaakt. De kans is aanwezig dat je straks geen pagina meer onder jouw naam kunt aanmaken.
Stap 2: Selecteer de juiste categorie
Wanneer je een zakelijke Facebook pagina aanmaakt, zorg er dan voor dat je de juiste categorie kiest. Dit heeft namelijk een grote invloed op de manier waarop mensen de pagina bereiken.
Je kunt kiezen uit zes hoofdcategorieën welke weer opgedeeld zijn in subcategorieën. Selecteer de categorie en subcategorie die het beste bij jouw bedrijf past.
Afhankelijk van welke categorie je selecteert kan het zijn dat je extra informatie, zoals locatie en contact informatie, moet invullen.
Stap 3: Vul de basisinformatie over je bedrijf in
Na het kiezen van een categorie wordt er gevraagd om basisinformatie over je bedrijf in te vullen. Tevens krijg je de optie om een aantal extra categorieën te selecteren waardoor je beter gevonden kan worden op Facebook.
Op dit moment is het ook tijd om je unieke Facebook adres te kiezen. Dit is een belangrijke stap die je zo snel mogelijk wilt uitvoeren om te voorkomen dat het Facebook adres dat jij wilt hebben al gekozen wordt.
Verder zal Facebook vragen om te verifiëren of je bedrijf echt is en het om een officiele pagina gaat. Je krijgt bovendien de mogelijkheid om een profielfoto up te loaden.
Tot slot krijg je de mogelijkheid om aan te geven op welke doelgroep je je voornamelijk richt. Je kunt onder andere selecteren op leeftijdscategorie en op een aantal interesses waar gebruikers jouw pagina kunnen vinden.
Stap 4: Onpubliceer je zakelijke Facebook pagina
Zodra je de basis stappen hebt doorlopen, gaat je Facebook pagina live. Er is echter nog steeds weinig te zien op je pagina. Het is dus beter om je pagina te verbergen totdat er meer te zien is.
Je kunt de pagina onpubliceren via Settings > Edit the Page Visibility Settings. Vink de optie “Unpublish Page” en klik daarna op Save Change.
Je zakelijke Facebook pagina is nu enkel door jezelf te bezichtigen waardoor je genoeg tijd hebt om deze aan te kleden.
Stap 5: Voeg een meer gedetailleerde omschrijving toe
Naast de korte omschrijving, welke gelimiteerd is tot slechts 155 karakters, wil je ook een langere, meer gedetailleerde omschrijving toevoegen. Dit kan via de Page Information settings.
In deze omschrijving heb je de mogelijkheid om je meer uit te wijden over je bedrijf. Daarnaast kun je in deze omschrijving ook links naar je andere social media profielen en websites plaatsen.
Ga voor het aanpassen van de lange omschrijving naar de About sectie van je pagina en klik op Pagina Info. In de optie Long Description kun je je gedetailleerde omschrijving plaatsen.
Stap 6: Het aankleden van je profiel met plaatjes
Het eerste waar mensen naar kijken wanneer ze jouw Facebook profiel bezoeken, zijn je profiel en coverfoto’s. Het zijn tevens deze foto’s waaraan mensen jouw posts in hun feed zullen herkennen.
Deze foto’s zijn van cruciaal belang voor het opbouwen van een grote schare volgers. Zorg er dus voor dat je je profiel op de juiste manier aankleed.
De afmetingen van de profielfoto moeten 180 bij 180 pixels zijn en de afmetingen van de cover foto 851 bij 315 pixels.
Er zijn een hoop manieren waarop je je profiel en cover foto interessant er uit kan laten zien. Zo kun je beiden op elkaar afstemmen alsof deze vloeiend in elkaar overlopen. Je kunt ook één van de vele pagina’s raadplegen die je tips geven over dit aspect van een zakelijke Facebook pagina.
Stap 7: Geef aan welke tijden je online bent
Waarschijnlijk zul je niet 24 uur per dag bereikbaar zijn op je Facebook pagina. Zorg er dus voor dat je duidelijk maakt aan de bezoekers welke tijden je “open” bent. Je werkuren zullen zichtbaar zijn op je Facebook pagina.
Je kunt je werktijden aangeven door op de Add Hours knop te drukken. Je kunt tevens aangeven op welke dagen je bereikbaar bent.
Stap 8: Creëer een call to action
Nu je eenmaal je zakelijke Facebook pagina hebt aangemaakt, is het tijd om deze voor je te laten werken. Door een call to action zoals een “Shop Now” knop aan te maken kun je bezoekers direct naar je winkel toe verwijzen.
Facebook heeft hiervoor een speciale “Create Call to Action” knop. Je kunt kiezen uit een hoop verschillende soorten knoppen welke je kunt linken naar jouw website, catalogus of contactformulier.
Stap 9: Maak een aantal posts voordat je publiek gaat
Een leeg Facebook profiel is alles behalve aantrekkelijk. Plaats dus, voordat je je pagina publiek maakt, een aantal posts. Dit kan van alles zijn: foto’s van je producten, informatie over lopende acties, etc.
Het doel van het plaatsen van de posts is het publiek het idee geven dat de pagina al geruime tijd online is en niet gisteren is aangemaakt.
Door je posts over de dagen uit te spreiden in plaats van meerdere posts binnen een dag te plaatsen
Je kunt je pagina weer publiek maken door naar Settings > Edit Visibility options te gaan en het vinkje om je pagina te verbergen weg te halen.
Stap 10: Zorg voor een aantal fans
Iedere zakelijk Facebook pagina heeft een aantal fans. Het is dus cruciaal dat je, wanneer je pagina live gaat, ook een aantal fans verzamelt zodat de pagina niet als een vals profiel wordt gezien.
Je hebt waarschijnlijk in het verleden verschillende aanbiedingen gezien waarmee je binnen een paar klikken duizenden volgers kunt krijgen. In het artikel “Het kopen van Twitter volgers: niet doen!” kun je lezen waarom dit een slecht idee is.
Een korte samenvatting: wanneer je fans uit bots, valse profielen en trollen bestaat, zullen echte klanten je niet serieus nemen en geen fan worden. De fans die gekocht worden, zullen nooit een product kopen en ook geen reclame voor je maken.
Als je nog geen fans hebt, kun je een begin maken door de Suggest Page Feature te benutten en je vrienden en familie te vragen om je Pagina te liken. Jouw pagina zal vervolgens opduiken in de feed van vrienden van vrienden en je zult na verloop van tijd een organische fan base opbouwen.
Vergeet daarnaast niet om je pagina onder de attentie brengen bij je klanten en je volgers op andere social media profielen. Tevreden klanten zullen geen moeite hebben om een fan te worden van jouw Facebook pagina.
Plaats tot slot een Facebook icoon op je website welke gelinkt is aan je Facebook profiel. Je kunt dit ook doen met je e-mails en nieuwsbrieven.
De zakelijke Facebook pagina is klaar – wat nu?
Zodra je een zakelijke Facebook pagina hebt gemaakt, komt het aan op het regelmatig bijhouden van de pagina. Begin met het posten van content dat interessant is voor je fanbase en zie hoe het aantal volgers geleidelijk aan toeneemt.
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van advertenties om je Facebook pagina onder de man te brengen. Het is niet noodzakelijk maar een interessante optie als er hiervoor ruimte is in je marketing budget.
Als je gebruik maakt van een live chat service dan is een zakelijke Facebook pagina een ideale plek om mensen op deze customer service functie te wijzen. Facebook gebruikers zijn gewend aan Facebook chat en zullen de mogelijkheid tot chatten zeker waarderen.