Hoe de Visfilosofie jouw manier van werken kan veranderen
Het is 7 uur ‘s ochtends. De eerste stralen zonlicht dringen de kamer binnen en het alarm schud je uit je dromen. Het is weer maandag en je strompelt uit bed. Komt dit je bekend voor? Zo ja, wens jij dan soms niet een leukere manier van werken?
Jouw werk hoeft niet dag in, dag uit saai, vervelend en frustrerend te zijn. Ook jij kunt gelukkig zijn op je werk, zoals je in het artikel hieronder kunt lezen.
Over gemotiveerd naar je werk gaan is inmiddels een hoop geschreven. Toch is het een onderwerp dat mensen blijft aanspreken.
Niet voor niets, want we besteden een groot deel van ons leven op ons werk. Je kunt dus stellen dat een persoon wordt gevormd door zijn of haar werk.
Dit zou echter suggereren dat je sprankelende persoonlijkheid en positieve instelling geen invloed zal hebben op de kwaliteit van jouw dag en de ervaring van je klanten. Je weet inmiddels, hopelijk, dat dit niet waar is.
Je manier van werken heeft meer invloed dan je denkt
Ben jij een persoon die regelmatig zuchtend naar je werk gaat? Je voelt je op dat moment vast niet koning of koningin van de wereld en terecht. Sta je er ook bij stil dat jouw acties en gevoelens niet alleen een invloed op jezelf hebben, maar ook bij de mensen om je heen?
Als je moeite hebt om je dit voor te stellen, let dan extra goed op wanneer je de volgende keer boodschappen gaat doen. Houd in de gaten hoe de verschillende caissières hun werk doen en met klanten communiceren.
Iedere supermarkt heeft een aantal caissières die van nature erg praatzaam en vrolijk zijn. Daarnaast heb je de caissières die voornamelijk gericht zijn op hun werk en zich zo min mogelijk in de klant verdiepen.
De laatste groep hoeft niet per definitie onbeleefd te zijn of slecht werk te verrichten. Het is echter de eerste groep – de energieke caissières die veel plezier in hun werk beleven – die naast de gebruikelijke service iets extra’s bieden. Ze onderscheiden zich van de rest.
Iedereen in de rij met een zeer levendige caissière zal een deel van haar energie met zich mee nemen en met een glimlach de winkel verlaten. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om de dag door te komen zonder dat negatieve gevoelens naar boven komen.
Je manier van werken en de Visfilosofie
Je vraagt je misschien af hoe het bovenstaande verhaal over de lokale supermarkt te maken heeft met de Visfilosofie. Daarnaast, wat is Visfilosofie?
De Visfilosofie is een denkwijze die in 1997 is ontworpen en beschreven door John Christensen in het boek “Vis!”. Christensen, filmmaker en eigenaar van ChartHouse Learning, kwam op het idee na een bezoek aan de Pike Place Fish Market in Seattle en was onder de indruk van wat hij daar zag.
Als je ooit eens een vismarkt hebt bezocht, dan ben je bekend met de energie en de passie van marktkooplui. Waarschijnlijk zijn je oren nog steeds doof van het aanhoren van kreten als “Verse vis!”.
Hieronder vind je een voorproefje van de befaamde Pike Place Fish Market welke als inspiratie diende voor de Visfilosofie:
Zoals je kunt zien, hebben de visverkopers de grootste lol in hun werk. Ze lachen, brullen, gooien vis door de lucht en trekken de aandacht van het publiek.
De hele dag achter een viskraam staan zal voor velen niet de meest ideale manier om de komende 8 tot 12 uur door te brengen zijn. Daarom was Christensen dan ook zwaar onder de indruk van het enthousiasme onder de marktkooplui.
De vier hoofdpunten van de Visfilosofie
De Visfilosofie is opgedeeld in vier hoofdpunten. Door deze vier punten binnen je organisatie te implementeren kun je de kwaliteit van je klantenservice sterk verbeteren. Bovendien is het, wanneer je de Visfilosofie volgt, makkelijker om gemotiveerd te blijven.
Dit zijn de vier hoofdpunten van de Visfilosofie:
Je bent zelf verantwoordelijk voor je instelling
Niemand is geboren met een permanente positieve houding. Sommige mensen zijn positiever ingesteld dan anderen. Toch ben je zelf verantwoordelijk voor je instelling en je motivatie. Je kunt een hekel hebben aan je werk waardoor ieder uur een marteling is. Je kunt ook je verantwoording nemen en het beste ervan maken.
Blijf met je koppie erbij
Veel mensen zijn wel fysiek aanwezig op het werk maar zijn met hun hoofd compleet ergens anders. Als je niet volledig gericht bent op je werk en met de taak waar je mee bezig bent, wordt het opeens een stuk lastiger om je werk goed te doen.
Door mentaal aanwezig te zijn maak je minder fouten, blijven klanten tevreden en loop je minder vaak tegen frustratiis aan.
Maak de dag van de ander beter
Wanneer je iets speciaals doet voor je klanten of je collega’s, dan mag je er van uitgaan dat dit zich vroeg of laat terugbetaald. Het zorgt bovendien voor betere klantenservice en een gemoedelijke sfeer op het werk.
Wees speels
Dit laatste hoofdpunt uit de Visfilosofie ligt wat gevoelig, vooral bij de baas, aangezien werk voornamelijk serieus is. Werk moet echter wel leuk blijven. Maak het niet al te bont maar een klein beetje lol in het werk zorgt ervoor dat de verveling weg blijft.
Veelgehoorde kritiek op de Visfilosofie
De Visfilosofie wordt niet door iedereen binnen de professionele wereld op waarde geschat. Sommige critici vinden het een risicovolle aanpak. In plaats dat je er voor kiest om de touwtjes zelf in handen te nemen, pas je je gedrag aan de omstandigheden aan.
Eén van de meest prominente critici is Kevin Carson. In zijn boek “Fish! Philosophy: Opiate of the Powerless” schrijft hij het volgende:
“Fish!, by sleight of hand, conceals the elephant in the living room: we’re not all equally powerless in the face of circumstances. Some people make circumstances, and some people adjust to circumstances.”
Kortom, Carson stelt dat door de Visfilosofie te volgen werknemers en werkgevers de handen in de lucht gooien door situaties simpelweg te accepteren waardoor kansen tot verbetering gemist worden.
Is de Visfilosofie van waarde voor jou?
Carson brengt een aantal goede punten naar voren. Het is belangrijk om altijd te streven naar het verbeteren van je bedrijf, vaardigheden of de klantenservice.
Als je echter je werk zodanig zat bent, dan zullen mogelijkheden tot verbetering eveneens aan je neus voorbij gaan. Je hebt immers geen energie en motivatie om hierover na te denken.
Door de Visfilosofie te adopteren leer je beter omgaan met vervelende situaties, haal je de sleur uit je werk en ben je meer gemotiveerd. Het maakt het mogelijk om de volgende stap te zetten naar een betere organisatie, klantenservice of leven.