Hoe voorkom je een burn-out op het werk?

  • nick
  • Nieuws
  • jun 25, 2016
  • no comments.

Als je net met een nieuwe baan bent begonnen, is alles vers en nieuw. Nieuwe mensen, nieuwe locatie, nieuwe uitdagingen. Een burn-out is het laatste waar je aan denkt. Toch zal, als je niet goed oppast, een burn-out om de hoek liggen.

In het begin ben je niet te stoppen. Je doet er alles aan om te bewijzen dat het de juiste keuze was om jou aan te nemen. Overwerken is geen probleem. Het werk is immers leuk.

Het is ook mogelijk dat je niet in loondienst bent maar voor jezelf begonnen bent. Ook op dat moment ben je waarschijnlijk druk bezig. Je eigen bedrijf is immers je passie.

En dan gebeurt er iets wat je niet zag aankomen. Op een dag wordt je wakker en je hebt niet de fut om je bed uit te komen. Je blijft naar het plafond staren en kijkt met tegenzin naar alle taken die je vandaag te wachten staan.

Komt dit je bekend voor? Voel je je tegenwoordig iedere dag zoals hierboven beschreven staat? Het is vervelend om te lezen, maar je hebt een burn-out te pakken.

Wat is het burn-out syndroom?

Om te kunnen begrijpen wat onder het burn-out syndroom wordt verstaan, zul je eerst moeten begrijpen wat stress betekent.

Vaak wordt stress gezien als iets dat je duidelijk en fysiek kunt merken: zwetende handen, een hogere hartfrequentie, het knarsen van de tanden of een knoop in je maag.

Alhoewel dit gevolgen van stress kunnen zijn, is het gevaar van stress dat het langzaam en opgemerkt ons leven binnen sluipt. Kortom, je kunt onder stress staan en het niet eens door hebben.

Wanneer je veel moet doen in weinig tijd, te maken hebt met strikte deadlines, niet de tijd kunt vinden om je dagelijkse schema af te ronden en je door al deze zaken je niet goed kunt concentreren, dan ligt dit waarschijnlijk aan stress.

Zolang je geen stappen onderneemt om deze stress weg te nemen, ontwikkelt het zich tot chronische stress. Op dat moment ben je slechts een stap verwijdert van een burn-out.

Hoe voorkom je een burn-out op het werk - Burn-out

Wat is een burn-out dan precies?

Een burn-out is een toestand van emotionele, geestelijke en fysieke vermoeidheid als het gevolg van overmatig en aanhoudende stress. Het overkomt je wanneer je overrompeld wordt door de eisen die voortdurend aan je gesteld worden.

Naarmate de stress toeneemt, verlies je de motivatie en de wil voor het werk waar je een maanden geleden nog iedere dag naar uitkeek.

Het moment van erkenning

Je bent op het punt belandt dat je niet meer kunt ontkennen dat je een burn-out hebt. Je bent gestrest, overwerkt, gefrustreerd en hebt geen motivatie. Je droombaan is je eigen, persoonlijke hel geworden. Hoe vind je de poort naar de hemel en vind je je passie voor je werk weer terug?

Gelukkig is er een remedie binnen je handbereik.

Hoe los je een burn-out out op?

Eerst zul je moeten begrijpen dat je onder druk staat. De volgende stap is het veranderen van je gewoontes zodat je een balans kunt creeren tussen je persoonlijke en professionele leven.

Slim werken

Ben je bekend met het gezegde “werk slimmer, niet harder”?

Er zijn een talloze tools beschikbaar die je helpen met het plannen van je dag en het automatiseren van je taken. Het eerste waar je je op moet richten is een to-do list. Wunderlist is een voorbeeld van een handige app welke makkelijk in gebruik is.

Ook het versturen van e-mails hoef je niet met de hand te doen. Je kunt dit laten doen door een programma als MailChimp. Maak daarnaast gebruik van de mogelijkheden van Google Drive voor het delen, wijzigen en sorteren van bestanden.

Ga na welke taken dagelijks veel tijd innemen. Het is goed mogelijk dat iemand een app heeft ontworpen die ervoor zorgt dat je een hoop tijd bespaart. Door gebruik te maken van deze apps wordt het plannen van je dag een stuk makkelijker.

Tip: Een time tracker kan ook nuttig zijn maar het is wellicht beter om te wachten op een moment dat je geen stress voelt. Als je onder stress staat en de tracker geeft aan dat je niet productief genoeg bent, zal dit tot meer stress leiden.

Trek de stekker eruit

Het is niet altijd mogelijk om de stekker eruit te trekken. Soms kun je je e-mail, telefoon en social media profielen niet compleet negeren. Het is echter aan te raden om soms toch even afstand te nemen.

Gun jezelf de tijd om afstand te nemen van de computer en het internet zodat je tijd hebt om je leven te leiden. Je bedrijf zal niet spontaan uit elkaar klappen wanneer je niet direct op een e-mail reageert.

De volgende stap is om je mobiele telefoon thuis te laten als je het huis verlaat tijdens je eigen tijd. Iedereen kent het beeld van een groep vrienden dat op een terrasje zit waarbij iedereen voortdurend met zijn of haar smartphone bezig is.

Tip: Als je moeite hebt om in slaap te komen, probeer dan twee uur voor het slapen gaan niet meer naar het scherm van je laptop of mobiele telefoon te kijken. De helderheid van het beeldscherm geeft je hersenen het signaal dat het buiten nog steeds licht is.

Bied weerstand tegen social media

Social media biedt legio mogelijkheden maar is tevens een grote verspilling van tijd. Tenzij het beheren van de social media tot jouw takenpakket behoort, is het het overwegen waard om apps van je mobiel te verwijderen. Als dat te drastisch klinkt, zet dan in ieder geval de notificaties uit.

Het verradelijke is dat social media geen tijdverspilling is vanwege alle onzin die er op te lezen is zoals plaatjes van katten en memes. Je vindt ook links naar interessante artikelen en het laatste nieuws.

Er is echter altijd wel iets te vinden op het internet dat de moeite waard is om te lezen. Laat het dus gaan en richt je op hetgeen wat echt belangrijk is.

Leer te ontspannen

Over interessante artikelen gesproken… in het artikel “12 Things Successful People Do Before Breakfast” kun je lezen wat de succesvolle mensen doen voor het ontbijt en dat is een hoop:

  • Ze staan vroeg op
  • Ze sporten
  • Ze werken aan een belangrijk zakelijk project
  • Ze werken aan een persoonlijk project uit passie
  • Ze brengen tijd door met hun familie
  • Ze lezen het nieuws en controleren hun e-mail

Kortom, een behoorlijk druk schema voor de ochtend. Het is helaas een van de nadelen die het moderne leven met zich meebrengt.

Dit vormt echter een probleem als je hele dag er op de bovenstaande manier uitziet. Op dat moment wil je een rust moment inbouwen om op adem te komen. Je hoeft dus niet iedere dag iedere stap in je schema uit te voeren als het niet essentieel is.

Hoe voorkom je een burn-out op het werk - Meditatie

Geef jezelf minimaal vijf minuten de tijd om even niet aan je werk te denken. Neem een wandeling en leeg je gedachten. Als je in een drukke buurt woont, ga dan een keer een weekend weg.

Minder werken

In de Verenigde Staten nemen steeds meer mensen slechts de helft van hun vakantiedagen op. Sterker nog, in 2015 nam 41% van de Amerikanen geen enkele vrije dag op. En dan vragen we ons af waarom mensen een burn-out krijgen?

Minder werken is misschien wel de meest belangrijke – en moeilijkste – stap in het verhelpen van een burn-out. We zijn vaak erg gehecht aan onze baan of project en willen geen afstand nemen.

Zie het echter van de andere kant: als je een burn-out hebt, zit je er mentaal doorheen. Je hebt geen energie of motivatie meer om je werk goed te doen. Doe je je werk eer aan door halfbakken door te blijven gaan?

Een vakantie is nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Streef naar gezonde werk-leven balans

Wanneer je voor een lange periode bloot wordt gesteld aan overmatige stress, loop je het risico op een burn-out. Een burn-out zorgt voor complicaties op zowel het werk als thuis en heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Om te voorkomen dat je opnieuw in je werk wordt gezogen, is het belangrijk dat je een balans vindt tussen je werk en je persoonlijke leven. Tenminste, als je een leven zonder burn-outs wilt.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.