Wat is het verschil tussen een baas en een leider?

  • nick
  • Nieuws
  • jun 27, 2016
  • no comments.

De woorden baas en leider worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Toch betekenen beide woorden niet hetzelfde. Een baas is iemand die je vertelt wat je moet doen en vervolgens achter je broek aan zit. Om een echte leider te zijn, zul je echter meer in je mars moeten hebben.

Wat is het verschil tussen een baas en een leider - John Quincy

In de meeste gevallen is de CEO van een bedrijf tevens de leider. Maar per afdeling kunnen er afzonderlijke leiders zijn, zoals je supervisor of je teamleider. Leiderschap is namelijk meer dan een positie. Het is een persoonlijkheid.

Ben ik een leider?

Hoe kun je bepalen of je een leider bent? Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen. Niet iedereen zal namelijk aangegeven dat ze je als een inspiratie zien. Kijk dus om je heen. Hoe gedragen de mensen zich om je heen? Komen ze gelukkig en gemotiveerd over?

Een leider haalt het beste uit ieder persoon in een team. Hij of zij zet mensen aan om het beste uit zichzelf te halen. Wanneer je zo’n situatie kunt identificeren, dan weet je dat er een echte leider rond loopt.

Wat is het verschil tussen een baas en een leider - Arnold H Glasow

Een baas is meer een manager en houdt zich bezig met het naleven van de regels door de werknemers. Leiders zijn de mensen die beslissingen nemen en hun visie met anderen delen. Alhoewel de meeste leiders dankzij hun charisma aardig gevonden worden, is dit niet hun doel.

Soms doen zij dingen waar werknemers het niet mee eens zijn of kunnen accepteren. Het zijn echter beslissingen die nodig zijn om de organisatie te laten groeien en het is belangrijk dat de leider het vertrouwen van de rest van het team geniet.

Waarom wordt een leider gevolgd?

Wat is het verschil tussen een baas en een leider - Peter Drucker

Als besluit om een leider te volgen, zou je dan niet willen dat deze leider bereid is om zijn of haar nek voor je uit te steken en, wanneer het geoorloofd is, ook eer toe te kennen aan het team?

Vaak voelen teams zich ondergewaardeerd terwijl de baas alle eer op strijkt. Het succes van een bedrijf is echter het resultaat van gedreven, hardwerkende mensen die elke dag achter hun leider staan.

Wat is het verschil tussen een baas en een leider - Sam Walton

Je zult vast zelf meegemaakt hebben hoe het moraal van het team kan inzakken. Je hebt daarnaast waarschijnlijk ook kunnen zien hoe het team met slechts een enkele slagzin van de baas of leider weer opbeuren.

Wanneer mensen het gevoel hebben dat hun werk op prijs wordt gesteld, zijn zij in staat om het schip door iedere storm, hoe heftig dan ook, te navigeren. Het is onvoorstelbaar wat we als mensen kunnen bereiken zolang we in ons zelf geloven.

Een baas staart zich vaak blind op de cijfers en resultaten. Leiders zien wanneer iemand een praatje nodig hebben om zich beter te voelen en begrijpen dat dit belangrijker is dan een perfect rapport.

Er is een verschil tussen een baas en een leider

Er is duidelijk een verschil tussen een baas en een leider. Een baas is iemand die orders geeft. Terwijl een leider iemand is die iets in je losmaakt waardoor je meer uit jezelf haalt. Ze zijn altijd bereid om te luisteren.

Het is geen geheim dat als je wilt dat mensen je volgen dat je hen in hun hart moet raken. Je zult een beetje compassie moeten tonen en de situatie van uit hun oogpunt moeten bekijken. Daarnaast gaat ook hier de regel op dat je meer moet luisteren dan praten. Op deze manier win je hun vertrouwen.

De volgende befaamde quote van Eleanor Roosevelt legt het goed uit:
“to handle yourself, use your head; to handle others, use your heart.”

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.