Het is weer tijd voor het gekkenhuis dat Black Friday heet

  • Fabian Schotel
  • Informatie
  • nov 23, 2018
  • no comments.

Bijna negen op de tien Nederlanders weten inmiddels wat Black Friday is, een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van vorig jaar. 26% van de consumenten verwacht vrijdag 23 november of in de dagen daarna op koopjesjacht te gaan, tegen 14% in 2017. Dat blijkt uit representatief online onderzoek van Motivaction onder 1.034 Nederlanders. Het onderzoeksbureau verwacht dan ook een gekkenhuis.

Ook verschillende klanten van LiveChat Service en CoBrowser bieden deze periode extreme kortingen of andere speciale aanbiedingen. Onder meer Horloge.nl, Maxima Kitchen Equipment, InpromoshopFotobehang, Omoda, Decodeal, Inktbestellen.beFitwinkel (en de gelieerde webshops Fitnessapparaat en Fitnessmerken), Conrad en 999 Games doen mee!

Uiteraard zijn onze chatoperators voorbereid op de verwachte drukte bij de door ons ondersteunde webshops en zullen middels livechat klanten helpen. Want hoewel het fenomeen Black Friday nog niet zo lang uit de Verenigde Staten naar Europa is overgewaaid weet inmiddels al 85% van de Nederlanders de dag redelijk (47%) tot goed (38%) te plaatsen. Dat is 20% meer dan vorig jaar, een significante stijging. Bij Generatie Z is de kennis het hoogst; naarmate de leeftijd oploopt, neemt de kennis steeds verder af.

In 2017 deed 14% van de Nederlanders mee aan Black Friday en dit jaar verwacht ruim een kwart (26%) op koopjesjacht te gaan. Ruurd Hielkema, senior researcher bij Motivaction: ”Zelfs als we deze verwachtingen corrigeren voor ‘overclaiming’, is het nog steeds reëel om te stellen dat één op de vijf consumenten mee gaat doen aan Black Friday.” Bij Generatie Z ligt de verwachte participatiegraad het hoogst (45%), in de totale groep van Millennials is dat met 40% nauwelijks minder.

Online winkels profiteren naar verwachting veel meer van Black Friday traffic dan fysieke winkels, nog meer zelfs dan in 2017. Vier op de tien Black Friday fans verwachten hoofdzakelijk of uitsluitend online te gaan winkelen (2017: 30%), één op de tien gaat vooral of alleen naar fysieke winkels en precies de helft maakt op dit punt geen onderscheid. Bol.com en MediaMarkt worden het meest genoemd als outlets waar men zeker een kijkje gaat nemen. Amazon en AliExpress zijn nu nog kleine spelers, maar de vraag is natuurlijk: voor hoe lang nog?

Bijna acht op de tien consumenten die Black Friday nu al hebben aangekruist in hun agenda oriënteren zich vooraf in bepaalde mate op het aanbod. Websites van winkels (49%) en online zoekmachines (37%) zijn de meest genoemde bronnen van informatie, op enige afstand gevolgd door folders/magazines van winkels, websites van merken/fabrikanten, online nieuwsbrieven van winkels en advertenties in huis-aan-huisbladen.

Bovenkleding (31%), schoenen (28%), parfum/eau de toilette (26%), speelgoed (23%) en onderkleding (19%) zijn de meest populaire producten voor de liefhebbers van Black Friday. Deze top vijf wijkt nauwelijks af van die van 2017.

Ongeveer de helft van de Black Friday liefhebbers durft een inschatting te maken van het budget dat ze gaan besteden. Gemiddeld komt dat uit op € 203, zo’n zeven procent hoger dan de € 189 van 2017.

Tegenover een kleine groep (11%) die er volledig van overtuigd is dat de kortingen op Black Friday echt bijzonder zijn, staat een veel grotere sceptische groep van 54% die dit in twijfel trekt. Eerlijkheid van winkeliers is dus meer dan ooit geboden.

Los van deze scepsis heeft bijna tweederde van de Nederlanders een afkeer van zo’n vaste dag om de aankopen voor de feestmaand te doen. Zij laten zich de wet niet voorschrijven en bepalen zelf wel wanneer ze gaan shoppen. Vanzelfsprekend doet Generatie Z hier een stuk minder moeilijk over, maar samen met de bredere groep van Millennials zijn zij dan ook de hoofdrolspelers op het Black Friday feestje.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.