Koud bellen kan schade doen aan jouw bedrijf
Koud bellen is een veelgebruikte manier om in contact te komen met nieuwe klanten. Het is ook een prima manier om potentiële klanten weg te jagen. Koud bellen heeft nu eenmaal niet de beste reputatie
Koud bellen is wanneer je zonder dat er vooraf een verzoek is afgegaan contact opneemt met een persoon die nog geen klant is. Het doel van zo’n gesprek is om jouw product of dienst aan de man te brengen.
Het is een methode die zeker zijn vruchten kan afwerpen als je het op de juiste manier aanpakt. Aan de andere kant; het gebrek aan vertrouwen in telemarketing komt niet zomaar uit de lucht vallen.
Koud bellen heeft zo zijn nadelen. Sterker nog, koud bellen heeft een hoop nadelen waardoor je dus deze vorm van marketing voorzichtig moet aanpakken.
Wat zijn de voordelen van koud bellen?
Als er zoveel nadelen aan koud bellen zitten, waarom kiezen veel bedrijven er dan toch voor om hun doelgroep op deze manier te benaderen?
Het antwoord is als volgt: koud bellen is één van de snelste manieren om je doelgroep te bereiken. Je hoeft immers niet te wachten totdat de doelgroep contact met jou opneemt.
Telemarketers nemen contact op met een grote groep mensen in een lijst. Deze lijst is een verzameling van mensen die tot afgestemde doelgroep behoren.
Door direct contact op te nemen met je doelgroep, neem je het initiatief zelf in de hand.
Zelfs als je niet direct een sale maakt omdat de persoon aan de lijn op dat moment geen interesse heeft, blijft de naam van jouw merk, product of dienst hangen. De volgende keer dat een advertentie langs komt, zal deze persoon sneller geneigd zijn om te klikken aangezien het bekend voorkomt.
Hoe maak je optimaal gebruik van koud bellen?
Om zo goed mogelijk gebruik te maken van koud bellen, zul je je valse vrienden moeten herkennen. Als je een poosje bezig bent met deze strategie, zal dit niet al teveel moeite kosten.
In het geval van koud bellen zijn hoge KPI’s je valse vrienden. Je zou verwachten dat een hoge KPI geen kwaad kan. Immers, een telemarketer die meer gesprekken voert per uur dan zijn of haar collega’s, is een ster, niet waar?
Dit is niet altijd het geval. In het geval van koud bellen zijn hoge KPI’s niet altijd een goed teken. Sterker nog, het kan juist een teken aan de wand zijn dat er iets niet klopt.
Hieronder tref je een aantal KPI’s die niet per definitie positief hoeven te zijn:
Aantal gesprekken per uur
Het aantal gesprekken per uur geeft je een idee van het werk van een medewerker. Er is niet sprake van een minimum of maximum aantal gesprekken per uur maar deze indicator kan worden gebruikt om telemarketers met elkaar te vergelijken.
Het is echter niet de beste manier om de prestaties van iemand te bepalen. Iemand kan een hoop gesprekken binnen een uur voeren, maar als deze nergens toe leiden omdat de gesprekken te kort of niet overtuigend zijn dan kun je niet spreken van een efficiënte medewerker.
Als je naar de prestaties wilt kijken op basis van het aantal gevoerde gesprekken, zet deze dan uit tegen de gemiddelde duur van een gesprek. Op deze manier kun je een beter beeld vormen.
Het verloopniveau
Het verloopniveau is het percentage van het aantal werknemers dat het bedrijf verlaat binnen een specifieke periode. Het is aan te raden om dit percentage zo laag mogelijk te houden.
Werknemers kun je zien als een investering. Je besteedt tijd en geld aan het trainen van de werknemers. Wanneer je niet in staat bent om de juiste mensen in te huren en voortdurend naar nieuw personeel op zoek moet, zal dit flink in de kosten oplopen.
De personeelskosten kunnen in sommige gevallen zo hoog oplopen dat deze vergelijkbaar zijn met het uitbesteden van het werk. Als starter of klein bedrijf zal een dergelijk kostenplaatje ondraagbaar zijn.
Hoe voorkom je de nadelige effecten van koud bellen
Koud bellen is niet een en al misère. Immers, als het geen resultaat zou opleveren, dan zouden we nooit meer een telemarketer aan de lijn krijgen. Dit is klaarblijkelijk niet aan de orde dus er zijn manieren om deze strategie met succes uit te voeren.
De volgende tips geven je een idee hoe je koud bellen wel tot een succes kunt maken.
Weet wat je aan het doen bent
Je kunt niet alles in de zakenwereld laten aankomen op intuïtie. Koud bellen is één van die dingen waar het noodzakelijk is dat je weet waarmee je bezig bent.
De regel dat je zonder risico geen grote winst zult boeken gaat hier vaak niet op. Het is beter om je beslissingen te baseren op de kennis die je hebt.
Blijf jezelf ontwikkelen
Het is niet alleen belangrijk om van je fouten te leren, ook al blijven je eigen fouten de meest waardevolle bron van informatie. Er zijn talloze boeken, artikelen en presentaties te vinden over hoe je koud bellen kunt uitvoeren op een succesvolle manier.
Vraag om hulp
Iedereen maakt fouten. Daar kun je niet omheen. Het is echter beter om te leren van de fouten van anderen zodat je niet in dezelfde valkuilen valt. Wees dus niet te verlegen om advies te vragen.
Koud bellen is voor doorbijters
Als je gebruik wilt maken van koud bellen om je product of dienst aan de man (of vrouw) te brengen, wees dan bereid om tot het bittere eind door te gaan. Het is een strategie die het beste past bij doorbijters. Het is immers niet de makkelijkste of meest plezierige manier om leads te genereren.
Zelfs met bovenstaande tips zal koud bellen nog steeds een grote uitdaging zijn. Door er echter voor te zorgen dat je de juiste aanpak hanteert kun je veel meer uit deze strategie halen.