Waarom het belangrijk is dat je medewerkers betrokken zijn

  • nick
  • Nieuws
  • nov 11, 2016
  • no comments.

Bij het verbeteren van de prestaties van een bedrijf of product wordt veel aandacht gelegd op KPI’s, grafieken en andere metriek. Het doel is om een nieuwe weg in te slaan waarmee de conversie en omzet vergroot kan worden.

In deze zoektocht wordt echter vaak een belangrijke factor over het hoofd gezien: de medewerkers van het bedrijf die het succes op de eerste plaats mogelijk maken.

Wanneer mensen betrokken zijn bij hun werk, zie je dit terug in de kwaliteit van het werk en hun uitstraling. Ze arriveren altijd op tijd en blijven langer achter om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Als ondernemer met werknemers in dienst is de relatie tussen werkgever en werknemer dan ook van groot belang. Je kunt jouw organisatie flink verbeteren door meer aandacht te geven aan deze band en deze te versterken.

Wanneer is een medewerker persoonlijk betrokken bij zijn of haar werk?

Persoonlijk engagement kan gemeten worden in de mate waarin een medewerker toegewijd is aan zijn of haar werk. Een persoon die veel plezier heeft tijdens het werk zal meer betrokken zijn en, in de meeste gevallen, beter presteren.

Om deze reden is het niet alleen fijn voor de medewerkers zelf dat ze zich op hun gemak voelen; het heeft ook een direct effect op de effectiviteit van jouw organisatie. Medewerkers die niet gemotiveerd zijn, zullen eerder te laat komen, zich ziek melden en minder productief zijn.

Volgens Tim Rutledge, de auteur van “Getting Engaged: The New Workplace Loyalty”, kun je betrokkenheid bij het personeel aan de volgende punten herkennen:

  • Inspiratie: Het is beter dat mensen uit zichzelf met een taak aan de slag gaan dan dat telkens aan hen verteld moet worden wat ze moeten doen.
  • De mate van toewijding: Zijn ze bereid om een geruime tijd bij je te blijven of zijn ze voortdurend op zoek naar een nieuwe uitdaging?
  • Liefde voor hun werk: Vinden de werknemers het werk dat ze uitvoeren leuk en geeft het voldoening?

Wanneer medewerkers geëngageerd zijn met hun werk en met het bedrijf waar zij werken, zetten zij zich voor een volle 100% in en doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat de organisatie succesvol is.

Waarom je niet zonder betrokken mensen kunt

Betrokken medewerkers staat aan de basis van productiviteit. Wanneer men minder betrokken is bij het werk en het bedrijf, zal dit een impact hebben op de productiviteit. Ze zullen enkel hetgeen doen wat hen gevraagd wordt maar niet tot het uiterste gaan.

Medewerkers die geen binding voelen met het bedrijf zullen zich bovendien eerder concentreren op het bezig dan productief zijn. Ze zullen niet objectief kijken naar de manier waarop zij hun werk uitvoeren, waardoor er geen moeite genomen zal worden om op zoek te gaan naar een alternatieve werkwijze welke mogelijk effectiever is.

De kosten van ongemotiveerde medewerkers stapelen zich al snel op. Volgens een onderzoek van Gallup lopen Amerikaanse bedrijven op jaarbasis gezamenlijk een bedrag van rond de 500 miljard dollar mis door een verlies in productiviteit. Uit dezelfde studie blijkt dat slechts 30% van de mensen daadwerkelijk betrokken zijn bij hun werk. Het overgrote deel zit liever thuis en is dan ook minder gemotiveerd.

waarom-het-belangrijk-is-dat-je-medewerkers-betrokken-zijn-statistiek

Een verlies aan productiviteit is overigens niet eens het grootste probleem dat door ongeïnspireerd personeel wordt veroorzaakt. Een negatieve houding uit zich ook in communicatie naar klanten en resulteert in slechte recensies en lagere klanttevredenheid. De schade aan het imago kan op lange termijn een groot verlies betekenen

Hoe verbeter je de engagement van je personeel?

Voordat je veranderingen kunt aanbrengen, zul je eerst moeten bepalen hoe tevreden en betrokken de mensen binnen het bedrijf zijn. Dit kan met een behulp van een korte enquête waarin vragen worden gesteld over de dagelijkse werkzaamheden.

Houd, voordat je begint met het opstellen van een vragenlijst, rekening met het volgende:

  • Als je serieus werkt wilt maken van betrokkenheid van je personeel dan is het laten invullen van een enquête geen eenmalig iets. Om positieve veranderingen beweeg te brengen, zul je regelmatig om de input van je werknemers moeten vragen.
  • De enquêtes zullen anoniem moeten blijven. Op deze manier kunnen medewerkers, zonder angst, negatieve punten benadrukken.
  • Zorg ervoor dat je daadwerkelijk gebruik maakt van de enquêtes en de punten die worden opgenoemd omzet tot actie. Wanneer men het gevoel heeft dat ze voor niets de lijstjes invullen, zal de sfeer er zeker niet beter op worden.

Door ieder kwartaal een degelijke enquête waarin gevraagd wordt naar de veranderingen die men graag in de organisatie doorgevoerd zou zien worden, toon je aan iedereen dat hun mening meetelt.

Het laten zien dat iedere schakel binnen de organisatie een onmisbare rol speelt, is een uitstekend manier om het moraal te verbeteren en ervoor te zorgen dat men hun taak serieuzer neemt. Het maakt uiteindelijk niet uit hoe alledaags een functie is; het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de organisatie blijft functioneren.

Een prachtig voorbeeld van hoe een ondergewaardeerde functie alsnog dag in, dag uit met verve kan worden uitgevoerd, is de legendarische conversatie tussen wijlen John F. Kennedy en een conciërge bij NASA. Toen de president vroeg naar de functie van de man, antwoordde deze: “Ik help met het zetten van de eerste man op de maan.”

 

De conclusie is dat wanneer je het gevoel hebt dat je baan geen betekenis heeft en zonder problemen geschrapt kan worden, dan is het lastig om echt enthousiast te worden. Aan de andere kant kan een “saaie” functie veel voldoening geven als deze bijdraagt aan een indrukwekkend doel. Uiteindelijk wilt iedereen gelukkig zijn op het werk…

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.