Meer conversie met gerichte aanbiedingen door middel van klantsegmentatie

  • nick
  • Nieuws
  • jun 30, 2016
  • no comments.

Naarmate je groeit als bedrijf, neemt het belang van klantsegmentatie alsmaar toe. Aanvankelijk bevinden jouw klanten, als klein bedrijf, in een bepaalde niche. Naarmate het nieuws zich verspreidt, wordt het bereik en dus jouw doelgroep, steeds groter. Dit betekent dat je je aanpak zult moeten wijzigen.

In het begin is het overbrengen van jouw boodschap niet heel moeilijk. Je hebt nog een klein bereik en je klanten bevinden zich veelal in dezelfde doelgroep. Wanneer het aantal klanten toeneemt, zullen de persoonlijkheden, wensen en behoeften van de klanten sterk variëren waardoor je niet iedereen met dezelfde boodschap kunt bereiken.

Dit is het moment waar klantsegmentatie een grote rol van betekenis kan spelen. Je kunt immers keer op keer dezelfde pitch herhalen maar als deze bij een grote groep van je volgers niet aanslaat, is het een doodlopende straat.

Wat is klantsegmentatie precies?

Het is natuurlijk leuk om te weten dat klantsegmentatie je enorm kan helpen met het vergroten van je succes zodra je begint met groeien. Maar wat betekent deze term precies?

Klantsegmentatie is een strategie waar de nadruk gelegd op het bepalen welke soorten klanten gebruik van je producten en hierop gericht jouw marketing aan te passen. In plaats dat je iedere klant dezelfde boodschap, advertentie of aanbieding voorschotelt, pas je de content aan op het soort klant.

Een goed voorbeeld zijn de vele chatapps die de afgelopen jaren zijn opgedoken. Apps als Whatsapp en Snapchat werden op de eerste plaats met name door de jongere generatie gebruikt. Naarmate de leeftijd omhoog gaat en andere soort gebruikers de apps hebben ontdekt, wordt ook het imago van het merk aangepast.

Klantsegmentatie komt in verschillende vormen

Je kunt jouw klanten op verschillende manieren in groepen delen. Welke verdeling het beste werkt, hangt van jouw product of dienst en marketingstrategie. Hieronder tref je een aantal mogelijkheden:

Op locatie: Door gebruik te maken van tools als Google Analytics kun je bepalen waar je bezoekers voornamelijk vandaan komen. Aan de hand hiervan kun je speciale aanbiedingen aanbieden op locatie basis.

Op leeftijd, geslacht of beroep: De leeftijd, geslacht of beroep van een bezoeker heeft een grote impact op wat voor soort marketing zij zullen reageren. Door je boodschap zorgvuldig af te stellen bereik je een groter publiek.

Op features: De beter geïnformeerde bezoekers zoeken naar specifieke voordelen en features van jouw product of dienst. Door je marketing af te stellen op de verschillende unieke pluspunten van jouw merk raak je de gevoelige snaar.

Op kanaal: Het is niet alleen belangrijk om na te denken over hoe je je boodschap wilt brengen. Het is ook van belang om te bedenken waar je welke boodschap wilt verkondigen. Zo werkt social media goed bij het jongere publiek.

Op gedrag: Aan de hand van de informatie die je verkrijgt via tools als Google Analytics kun je het gedrag van de bezoekers bestuderen. Terugkerende klanten zullen zich moeiteloos over de site navigeren terwijl het voor nieuwe bezoekers allemaal wat onwennig is. Je kunt je advertenties hierop aanpassen.

Waarom is klantsegmentatie ook belangrijk voor jouw bedrijf

Je zult misschien op het eerste gezicht niet gecharmeerd zijn van klantsegmentatie. Het klinkt als een hoop extra werk. En eerlijk gezegd, het implementeren van een dergelijke strategie neemt extra werk met zich mee. Dit werk betaalt zich echter dubbel en dwars terug.

Klantsegmentatie biedt je de mogelijkheid om kritisch te kijken naar de boodschap die je verkondigt en per groep een nieuwe boodschap of aanpak te creëren welke een grotere invloed heeft op een segment van jouw doelgroep.

Je kunt nog steeds jouw product of dienst op dezelfde manier marketen maar door je bericht aan te passen aan de verschillende segmenten binnen je doelgroep verhoog je effectiviteit.

Het beter leren kennen van je klanten is een uitstekende manier om je conversie te verbeteren en je omzet te vergroten.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.