Mobile design tips voor jouw e-commerce website

  • nick
  • Nieuws
  • jul 21, 2016
  • no comments.

Een e-commerce website moet vandaag de dag mobiel zijn. Als je niet een groot deel van je doelgroep wilt vervreemden, is een mobiele website simpel een must.

Je kunt een mobiele website op drie manieren structureren: een responsieve website, een subdomein of een mobiele app. In het volgende artikel kun je meer lezen over deze drie opties.

Waarom is een mobiele website zo belangrijk voor e-commerce

Zodra je eenmaal een keuze hebt gemaakt op welke manier jouw website mobiel gaat, zul je moeten denken aan het design van je mobiele website. Immers zal deze niet geheel hetzelfde zijn als je originele website.

Als het gaat om een mobiele website, zul je je aan een aantal regels van mobile webdesign moeten houden. Vandaag kun je een aantal adviezen lezen als het aankomt op mobile design voor jouw e-commerce website.

Een duidelijke call to action

Een heldere call to action is nog belangrijker voor een mobiele website dan een desktop website. Dit heeft te maken met het feit dat de drempel om te kopen bij mobiele gebruikers lager ligt.

Wanneer je een webshop opent met je mobiele telefoon dan ben je niet van plan om grote lappen tekst te lezen om meer informatie te krijgen over een product of dienst. Je hebt waarschijnlijk al een heel goed idee wat je wilt en bent van plan om een aankoop te doen.

Door een duidelijke clear to action op de mobiele site te plaatsen voorkom je dat de aandacht verloren is voordat er op de Kopen knop wordt gedrukt.

Een goed voorbeeld van een call to action is het toevoegen van een “Voeg aan het winkelmandje” knop aan de catalogus zodat klanten direct een product kunnen aanschaffen wanneer zij door de catalogus bladeren.

Houd rekening met het gebrek aan ruimte

Het beeldscherm van de gemiddelde smartphone is niet bijster groot en dat van een tablet is niet veel beter. Het komt zeker niet in de buurt van een desktop computer. Dit betekent dat je minder ruimte hebt om je boodschap over te brengen.

Dit betekent dat je een aantal concessies moet maken als het aankomt op afbeeldingen, logo’s en andere design elementen. Ook zul je de content moeten inkorten. Grote lappen tekst op een klein scherm lezen is nu echter niet prettig.

Het motto dat je wilt aanhouden is als volgt: Less is more. Houd het dus simpel zodat bezoekers niet het overzicht kwijt raken.

Vinger-vriendelijk design

Wanneer we achter onze computer zitten, navigeren we met een muis. Een smartphone of een tablet heeft echter geen muis maar een touch screen. Dit betekent dat we onze vingers moeten gebruiken.

Onze vingers zijn minder accuraat dan de muis. Dit betekent dat het lastiger is om te klikken op links, knoppen en andere call to actions. Je wilt er dan voor zorgen dat alle elementen op je mobiele website groot genoeg zijn dat ze makkelijk met de vingers te tappen zijn.

Test je design met verschillende apparaten en browsers

Wanneer je een verandering maakt aan je mobiele website, zorg er dan voor dat je deze eerst met verschillende apparaten en browsers test.

Een nieuw design element kan er prachtig uitzien op een groot scherm maar niet werken op een klein scherm. Aangezien de schermgroottes van smartphones en tablets nogal kunnen verschillen, is het belangrijk om een midden te vinden.

Waarom is een mobiele website zo belangrijk voor e-commerce - Hoofdfoto

Het is onwaarschijnlijk dat je meer dan twee smartphones hebt liggen. Gelukkig is er software beschikbaar die je de mogelijkheid geeft om je website te zien vanuit het perspectief van een groot aantal smartphones en tablets.

Download limieten en laadtijd

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat mobiel internet niet gratis is. Dit betekent dat je er voor wilt zorgen dat je mobiele website niet een groot aantal MB’s aan data opslurpt.

Prachtige foto’s en afbeeldingen nemen vaak een hoop ruimte in. Je wilt op een mobiele website liever niet al te veel plaatjes gebruiken.

Het is sowieso een goed idee om niet al te veel high-res foto’s op de site plaatsen aangezien deze de laadtijd aanzienlijk verhogen. Een lange laadtijd is één van de grootste oorzaken vor een hoge bounce rate. Tools als ImageOptim en Smush it scannen je website en geven je advies hoe je de prestaties kunt verbeteren.

Mobiele e-commerce site is veel werk…

Maar zeker de moeite waard! Het is echter van groot belang dat je een goed plan opstelt voordat je aan de slag gaat. Een mobiele site de grond uit stampen omdat het moet zorgt ervoor dat je de komende jaren veel hoofdpijn aan het mobiele deel van je e-commerce website zult beleven.

Houd bovendien goed rekening met de limitaties van mobiele websites. De doelgroep van mobiele sites is niet hetzelfde als de doelgroep van een reguliere site. Mobiele websites richten zich met name op mensen die al willen kopen. Baseer je mobiele e-commerce website op dit feit.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.