Waar moet u opletten bij het kiezen van een live chat programma?

  • nick
  • Nieuws
  • feb 01, 2016
  • no comments.

De ene live chat applet is de andere niet. Wanneer u van plan bent om een live chat dienst aan te bieden op uw website, dan heeft u keuze uit talloze verschillende chat oplossingen. In sommige gevallen, zoals bij ons het geval is, zit het chat programma bij de geleverde dienst inbegrepen. Wilt u de chat dienst zelf bemannen, dan kunt u ook investeren in een losse app.

Een degelijk live chat programma kost rond de 40 tot 50 euro per maand per licentie. Een site met 100.000 bezoekers per maand zal gemiddeld drie chat operators in dienst nodig hebben voor het voeren van gesprekken. Dit komt neer op een investering van 1.500 tot 1.800 euro per jaar. Voor dat geld wilt u er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt.

Om de keuze te vereenvoudigen, kunt u de beschikbare chat apps oordelen op de volgende eigenschappen en features. De beste chat programma’s bieden al deze opties en meer.

Beschikt het programma over de basis features?

U heeft bij een chat app de nodige verwachtingen. Zo is het redelijk om aan te nemen dat de chat operator direct een nieuw bericht van de klant ontvangt en hier op kan reageren. Ook is het vanzelfsprekend dat het programma ten alle tijden beschikbaar is.

De realiteit is dat niet alle chat apps deze verwachtingen waarmaken. Bovendien zijn de programma’s voor verschillende doeleinden geschreven. Stel van te voren een lijst op welke features voor u het meest belangrijk zijn en ga deze checklist na voordat u zich verdiept in een specifiek programma.

Is de chat app compatibel met Google Analytics?

Om een live chat dienst optimaal te benutten, is het belangrijk dat u een goed overzicht heeft over de resultaten van de gevoerde gesprekken. Sommige live chat programma’s zijn niet compatibel met Google Analytics en bieden hun eigen analyse tools aan.

Het is aan te raden om te kiezen voor een programma dat alle belangrijke informatie van de gevoerde chats doorstuurt naar Google Analytics. Op deze manier bent u er zeker van dat u een heldere analyse kunt maken welke u bovendien naast de rest van het verkeer op uw site kunt leggen.

De mogelijkheid om de lay-out van de chat aan te passen
Een live chat feature biedt een nieuwe mogelijkheid om uw merk naar voren te brengen. Door de lay-out van het chat programma aan te passen in de kleuren van uw huisstijl en uw logo te gebruiken, voelt de chat vertrouwelijk en herkenbaar aan. Dit heeft als gevolg dat de gebruikers van de chat positiever staan tegenover de dienst.

Het aanpassen van de lay-out is niet bij ieder live chat programma mogelijk. Zorg er dus voor dat u kiest voor een app waarbij dit wel mogelijk is.

Betreft het een reactief of een proactief chat programma?

In veel gevallen zijn chat diensten op websites te openen door een live chat knop of banner te drukken. Deze diensten zijn reactief omdat ze pas actief worden na een actie van de bezoeker.

Er zijn ook proactieve live chat diensten. Deze openen na een bepaalde handeling of bepaalde tijd automatisch een chat venster waar de bezoeker dan wel of niet gebruik van kan maken.

Reactieve chat programma’s zijn minder gecompliceerd dan proactieve chat tools. Er zijn immers diverse factoren die bepalen wanneer het de bedoeling is om automatisch een chat venster te openen.

Het ideale chat programma geeft u veel vrijheid in het afstellen van wanneer een chat venster wordt geopend. Bovendien is het fijn als u de mogelijkheid heeft om de welkomst boodschap aan te passen.

Download de trial en test het programma uitvoerig

Een chat programma kan in theorie nog zo mooi zijn; het komt uiteindelijk allemaal neer op de prestaties in de praktijk. Het is daarom verstandig om, voordat u overstag gaat, gebruik te maken van de trial optie en het programma 14 of 30 dagen op de proef te nemen. Als u niet helemaal overtuigd bent, zit u nog nergens aan vast.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.