Motivatie voor je werk kun je alleen zelf maken

  • nick
  • Nieuws
  • mei 19, 2016
  • no comments.

Met de huidige economie liggen de banen niet altijd voor het oprapen. Een minder aantrekkelijke baan is echter beter dan geen baan. Maar hoe raak je gemotiveerd?

Stel dat je al maanden op zoek bent. De uitzendbureaus hebben geen vast werk te bieden en de enige plek waar je terecht kunt is de plaatselijke McDonalds. Er is een ernstig tekort aan burgerbakkers en je kunt meteen aan de slag.

Wat is je eerste reactie? Ben je blij dat je de mogelijkheid krijgt om aan de slag te gaan in nieuwe baan, nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vaardigheden te leren. Of denk je er anders over?

Tenzij je net 18 bent geworden, zul je waarschijnlijk niet staan te springen om een baan bij de McDonalds. “Ik wil een echte baan!” en “Hier kan ik niet mee aankomen bij mijn familie” zijn mogelijk de gedachten die dominant zijn.

Alhoewel de bovenstaande gedachten herkenbaar zijn, is het niet productief om je werk met een passie te haten, ook al is het een baan bij een fastfood restaurant. Zelfs bij de McDonalds zul je dingen oppikken. Je moet er echter wel voor open staan.

Benieuwd hoe een baan bij de McDonalds in verhouding staat tot motivatie voor jouw werk? Lees het onderstaande verhaal van Kate Norquay en hoe zij het meest haalde uit haar vier jaar bij het restaurant.

Motivatie is in het begin niet altijd even makkelijk

Wanneer je aangenomen bent voor je droombaan, dan is motivatie geen enkel probleem. Niet iedereen heeft dat geluk.

Kate Norquay begon, als verwacht, niet met heel veel enthousiasme in haar rol als McDonalds werknemer. Ze kon echter niet zomaar in een nieuwe baan rollen waardoor haar toekomst voorlopig niet drastisch zou veranderen.

Kate had geen motivatie en was dan ook niet van plan om haar uiterste best te doen. Het is immers maar een McDonalds.

Het resultaat was dat Kate geen geweldige werknemer was. Ze was traag, onhandig en had een slecht humeur. In haar achterhoofd voelde zij zich te goed voor McDonalds. Als student was lichamelijk werk zoals het bakken van burgers niet voor haar weggelegd.

Gebrek aan motivatie ligt niet perse aan de baan

Na een aantal jaar realiseerde dat het probleem niet bij haar baan, maar bij haar zelf lag. Ze vroeg zich af waarom het zo moeilijk was om gemotiveerd te raken.

Was het omdat McDonalds een groot bedrijf was met een twijfelachtige reputatie? De fastfoodketen verschilt op ethisch gebied niet veel van andere bedrijven, met name in de voedselindustrie. Het lag dus niet aan het werk zelf.

Het probleem lag bij Kate en de manier waarop zij het werk haar liet beinvloeden. Het werk is een starterfunctie waar niet veel kwalificaties voor nodig zijn. Dit maakt het lastig voor mensen met een diploma om motivatie te vinden.

Het is echter het gevoel van “jezelf te goed voelen” voor een baan dat een killer is voor motivatie, niet het bakken van de burgers zelf.

Kate keek om haar heen en zag haar collega’s: mensen uit verschillende leeftijdsgroepen, verschillende culturen en verschillende opleidingsniveau’s namen hun werk wel serieus en gingen elke dag met motivatie naar het werk.

Als al deze mensen met plezier hetzelfde werk als haar konden doen, wat hield haar dan tegen?

Na deze introspectie werd Kate trots op haar baan en was motivatie vinden ook een stuk makkelijker.

Motivatie voor je werk kun je alleen zelf maken - McDonalds

Moeite met het vinden van motivatie?

Heb je moeite met het vinden van motivatie voor je huidige baan? Dan is het bovenstaande verhaal van Kate mogelijk van waarde. De meeste van ons belanden, zeker in het begin, in een baan die we niet leuk vinden.

Maar omdat een baan op het eerste gezicht niet aantrekkelijk is, betekent dit niet dat je er niets van kunt opsteken. Misschien vind je customer service of sales niets; dat kan. Maar ook in deze wereld zijn er een hoop vaardigheden die je kunt opdoen die later van pas komen.

En wie weet. Wellicht kom je achter een verborgen talent of zie je je baan in een compleet ander licht.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.