Wat kan een multi-channel marketing strategie voor jouw bedrijf betekenen?

  • nick
  • Nieuws
  • jun 24, 2016
  • no comments.

Vroeger was er nog geen reden voor het hanteren van een multi-channel marketing strategie. Het internet bestond nog niet en klanten kwamen van heinde en verre om iets in je winkel te kopen. Als je als bedrijf of winkel een goede reputatie had of iets verkocht dat niemand anders in de buurt deed, hoefde je dus geen extra moeite aan marketing te besteden.

De verhoudingen liggen nu echter volledig anders. Het zijn nu juist de klanten die de macht hebben en de verkopers die tegen elkaar concurreren om mensen te overwegen tot een aankoop.

Om potentiële klanten op hun wenken te bedienen streven bedrijven ernaar om het bestelproces zo eenvoudig en comfortabel mogelijk te maken. Zo richt de marketing zich op meerdere kanalen zodat zoveel mogelijk mensen bereikt worden. Om zoveel mogelijk producten te verkopen, zijn bedrijven genoodzaakt om een multi-channel marketing strategie te omarmen.

Wat is multi-channel marketing?

Multi-channel marketing is een marketingstrategie welke gebaseerd is op het concept dat klanten sneller en meer zullen spenderen als zij dit via hun favoriete kanaal kunnen doen. Een simpel voorbeeld is een winkel dat zowel een webshop als een fysieke winkel benut om hun producten te verkopen.

Jouw multi-channel marketing strategie kan bijvoorbeeld bestaan uit online kanalen zoals website, social media, e-mail en live chat maar ook uit offline kanalen zoals een fysieke winkel, catalogus en telemarketing. Al deze opties zijn de moeite waard als het leidt tot meer sales.

Welke kanalen je kiest om te benutten, ligt aan jou. Het is echter aan te raden om te kijken welke van deze kanalen door jouw doelgroep worden gebruikt. Je schakelt immers over naar een multi-channel marketing strategie om je klanten te bedienen.

Overigens werkt een multi-channel marketing strategie pas echt wanneer de klant zonder problemen van kanaal kan wisselen, zonder dat de informatie verloren gaat.

Waarom is een multi-channel marketing strategie interessant?

De voornaamste reden voor het invoeren van een multi-channel marketing strategie is het bevorderen van de sales. Meer kanalen betekent een groter bereik wat op zijn beurt weer zorgt voor meer sales. Bovendien betekent het aanbieden van de favoriete kanalen van klanten een grotere kans op een sale.

Sales is niet de enige reden waarom een multi-channel marketing strategie bevorderlijk kan zijn. Door op meer kanalen actief te zijn, ontvang je ook meer feedback van klanten. Je kunt sneller problemen identificeren en verhelpen.

Als je de juiste achterliggende systemen achter de verschillende kanalen plaatst, is het mogelijk om een vrachtlading vol nuttige informatie binnen te halen zoals de conversierate per kanaal.

Met behulp van deze data kun je je marketing strategie per kanaal aanpassen en kun je kanalen suggereren voor klanten uit een specifieke categorie.

Hoe zet je een multi-channel marketing strategie op?

Voor het opzetten van een multi-channel strategie heb je al meer kunnen lezen in het artikel “Alles wat je moet weten over multi-channel klantenservice”. Hieronder tref je voor je gemak alsnog een opsomming van de eisen en voorwaarden die nodig zijn voor een dergelijke strategie.

De kanalen moeten op elkaar afgestemd zijn

Bij multi-channel marketing draait het niet alleen om het openstellen van meerdere kanalen. Het is ook van belang dat deze kanalen op elkaar afgestemd zijn en het mogelijk is om informatie uit te wisselen.

Wanneer je enkel een reeks losse kanalen aanbiedt, levert dit een hoop extra werk op en zonder de interactie zijn de resultaten niet per definitie beter.

Door de kanalen met elkaar te verbinden geef je de klant de mogelijkheid om te kunnen wisselen van kanaal zodat deze zich op zijn of haar gemak voelt en eerder tot een koop overgaat.

Stem de multi-channel advertenties op elkaar af

Wanneer je je product via meerdere kanalen verkoopt, is het van belang dat je deze ook over meerdere kanalen adverteert. Dit lukt echter enkel op een geloofwaardige manier als je de campagnes op elkaar aanpast.

Als je voor ieder kanaal een aparte campagne houdt, zullen klanten in de war raken en het als verschillende producten zien. Deze verwarring zorgt ervoor dat je inkomsten misloopt.

Wanneer je op verschillende kanalen hetzelfde verhaal vertelt, zullen mensen het op den duur herkennen en, vanwege deze herkenbaarheid, sneller overstag gaan.

Loop niet te hard van stapel

Het is niet nodig om direct alle mogelijke kanalen aan te bieden. Als je van je doelgroep weet dat bepaalde kanalen nauwelijks gebruikt worden, heeft niet veel zin om direct veel aandacht aan deze kanalen te besteden.

Vraag aan je klanten welke kanalen ze het vaakst gebruiken met behulp van een simpele enquête. Richt je op de drie of vier meest populaire kanalen en breid deze langzaam uit.

Wat kan een multi-channel marketing strategie voor jouw bedrijf betekenen - Enquete

Weet aan wie je probeert te verkopen

Weten aan wie je moet verkopen is net zo belangrijk als weten waar je moet verkopen. Je wilt weten wie je aanspreekt en daarom is het verstandig om kopers profielen op te stellen aan de hand van de mensen die gebruik zullen maken van de verschillende kanalen.

Pas je boodschap aan de verschillende kopers profielen aan, zonder dat de boodschap te specifiek wordt. Het is niet de bedoeling dat er per kanaal grote verschillen zijn in de boodschap.

Een multi-channel marketing strategie werkt

Een multi-channel marketing strategie maakt het mogelijk om een goed overzicht te krijgen van de acties van je klanten en welke acties van jouw kant sales stimuleren.

Het opzetten van een dergelijke strategie kost in het begin waarschijnlijk een hoop tijd en geld. Wanneer de strategie echter actief is, zul je merken dat je niet alleen een betere omzet draait maar het ook makkelijker is om je pad voor de toekomst uit te stippelen.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.