SEO voor Dummies: Wat is SEO? Hoe werkt het?

  • nick
  • Nieuws
  • aug 31, 2016
  • no comments.

Het is een woord van slechts drie letters lang. Toch houdt de term de wereld van online marketing nu al jarenlang in haar greep. We hebben het natuurlijk over SEO, de afkorting van het begrip Search Engine Optimization.

Sinds het ontstaan van SEO is er ondertussen een hoop veranderd. Waar SEO in het begin voornamelijk het bespelen van de zoekalgoritmen voor het boeken van snelle successen inhield, is het inmiddels uitgegroeid tot een industrie.

Bij SEO is het behalen van een notering op de eerste pagina voor relevante zoekwoorden nog steeds van belang. Er wordt echter gekeken naar de wensen van de gebruiker. Waar zijn zij naar op zoek als ze een zoekopdracht invullen.

SEO als een ouderwetse bibliotheek

SEO is binnen tien jaar uitgegroeid tot een eigen tak binnen de wereld van online marketing. Iedere specialist houdt zijn of haar eigen mening er op na wat werkt en niet werkt binnen de SEO.

Een treffende vergelijking van SEO voor dummies is dat met een ouderwetse bibliotheek. Wanneer je een bibliotheek binnenwandelt en aan de bibliothecaris om informatie over tuinieren vraagt, dan zul je meer details moeten geven. Om je naar de juiste sectie in de bibliotheek te sturen, is context belangrijk.

SEO werkt tegenwoordig op dezelfde manier. Het draait niet enkel meer om het genereren van zoveel mogelijk verkeer. De kwaliteit van de content speelt een grote rol. Wanneer je veel gebruikers weet aan te trekken, maar geen oplossing biedt waar mensen naar op zoek zijn, blijft conversie uit.

SEO voor dummies: de basis

Binnen de wereld van SEO wordt druk gewedijverd welke aanpak het beste is. Er is eigenlijk geen concreet antwoord op deze vraag. Het hangt namelijk sterk af van zoekopdracht, soort website en de doelgroep af.

Wel zijn veel SEO experts het over eens dat er een aantal gewoonten zijn die helpen met het bemachtigen van een hogere notering binnen de lijst met zoekresultaten in zoekmachines als Google.

SEO voor Dummies - Wat is SEO en Hoe werkt het - Schoolbord

SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is een verzamelterm voor strategieën die het doel hebben om het aantal bezoekers van een website te vergroten.

Wanneer een site SEO-proof is, dan betekent dit dat de site geoptimaliseerd is voor de crawlers van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. Deze optimalisatie vergroot de kansen op een hoge notering en versterkt het succes van andere SEO inspanningen.

Binnen de SEO wordt er veel gebruik gemaakt van keywords. Dit zijn de zinnen en termen die gebruikers invullen in het zoekveld. De meest populaire zoekwoorden worden miljoenen keren per maand ingevuld. Het is echter lastig om op deze keywords gevonden te worden omdat de concurrentie moordend is.

Wanneer je net bent begonnen met jouw website is het beter om te richten op de long tail keywords. Dit zijn eerder zinnen dan een verzameling woorden. Vanwege hun lengte hebben deze keywords een lager zoekvolume. In de meeste gevallen betekent dit echter ook dat er minder concurrentie is. Een hoge notering bereiken op long tail keywords vereist dan ook minder inspanning.

Je kunt daarna de SEO van jouw website versterken door gebruik te maken van related keywords. Dit zijn keywords die bestaan uit synoniemen en variatie van belangrijke keywords waar je gevonden op wilt worden.

Kortom, bepaal welke keywords je je wilt richten en zorg ervoor dat deze meerdere malen voorkomen op jouw website. Vergeet daarnaast niet om de minder belangrijke keywords aan de content toe te voegen om je kansen te spreiden.

SEO voor dummies: strategie

Voordat je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website voor SEO doeleinden, is het van belang dat je een strategie bepaalt. In het geval van SEO houdt dit in dat je iedere pagina op je website een doel en een begeleidend keyword wilt geven.

Het volgende voorbeeld van SEO wizard Bartosz Goralewicz kun je gebruiken als een leidraad voor het opstellen van jouw SEO strategie:

Stel je voor dat je voor jezelf begint als een weddingplanner. Zoals iedere beginnende ondernemer wil je leads genereren en een SEO strategie bepalen. Gelukkig zijn er een aantal tools die je hiermee kunnen helpen.

Tools als Semrush en Searchmetrics geven je de mogelijkheid om de URL van een concurrent in te vullen en te laten zien voor welke keywords deze genoteerd staat. Dit zijn waarschijnlijk de keywords die ook voor jou relevant zijn.

Zodra je de resultaten binnen hebt, is het noodzaak om de keywords die niet van toepassing zijn te filteren. Als weddingplanner in Amsterdam is een keyword als “weddingplanner Limburg” niet interessant voor jouw business.

Wanneer je de lijst hebt aangepast, is het tijd om deze tegenover je website te leggen. Als je hebt gekozen voor het keyword “weddingplanner diensten”, maak dan een landingspagina met de titel “weddingplanner diensten” en zorg ervoor dat deze de volgende URL meekrijgt: jouwdomein.nl/weddingplanner-diensten. In het artikel “Maak een onweerstaanbare landingspagina voor meer conversie” kun je lezen hoe je jouw landingspagina het beste kunt opstellen.

Andere keywords die waarschijnlijk interessant zullen zijn in dit geval, zijn onder andere “weddingplanner Amsterdam”, “weddingplanner kosten” en “weddingplanner budget berekenen”. Je kunt de keywords aanvullen met posts als “Wat zijn de kosten van de gemiddelde bruiloft” en het toevoegen van een eenvoudige budget rekenmachine.

SEO voor Dummies - Wat is SEO en Hoe werkt het - Tablet

Er zijn twee belangrijke punten waar je in strategie rekening mee moet houden. Ten eerste wil je niet met slechts een enkele landingspagina op alle relevante keywords richten. Ten tweede wil je niet direct achter de hoofdprijs, het keyword “weddingplanner”, jagen. Hier zul je voorlopig niet op gevonden worden.

Je kunt ook internationaal verkeer trekken door Engelse termen te gebruiken. Voorbeelden zijn “weddingplanner checklist” of “weddingplanner budget”.

Bij keywords draait het niet enkel om hoe vaak er op gezocht wordt. Een keyword met 100.000 maandelijkse zoekopdrachten is, zeker als jouw site nog geen autoriteit heeft opgebouwd, minder interessant dan een keyword waar maandelijks 2.000 keer op wordt gezocht maar waar weinig concurrentie op is.

Om het verhaal van Goralewicz samen te vatten, kun je via de volgende stappen een SEO strategie bepalen:

  • Doe onderzoek naar de markt (zoek naar keywords waar de concurrentie op gevonden wordt).
  • Filter alle keywords waar je niet op gevonden wilt worden, weg.
  • Kies de belangrijkste keywords uit de overgebleven lijst
  • Maak een landingspagina voor ieder relevant keyword.

Het creëren van een basis strategie voor de SEO hoeft, zoals je hierboven kunt lezen, niet ingewikkeld te zijn.

Bron: Livechatinc, Foto’s van Bruce Clay en Josh MacDonald via Flickr Creative Commons.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.