SEO voor dummies: het schrijven van content

  • nick
  • Nieuws
  • sep 07, 2016
  • no comments.

Over het schrijven van content voor SEO doeleinden is, heel toepasselijk, genoeg geschreven. SEO is een vakgebied waar voortdurend beweging in zit. De content van afgelopen week is mogelijk vandaag al minder relevant. Laat staan als we kijken naar content van een paar jaar geleden.

In de vorige editie van SEO voor dummies heb je al een introductie kunnen maken met SEO. Als je het hebt gemist of een opnieuw een kijkje wilt nemen, lees dan het artikel “SEO voor Dummies: Wat is SEO? Hoe werkt het?” terug.

SEO is één van de vijf bewezen strategieën voor het genereren van traffic naar je website. Het optimaliseren van je webpagina en content zorgt voor maximale zichtbaarheid in de zoekmachines.

Lees verder waar je op moet letten als je SEO-vriendelijke content wilt schrijven en wat je vooral niet moet doen bij het schrijven van content.

Hoe kwaliteit van content steeds belangrijker werd…

In de eerste jaren van de opkomst van zoekmachines zag de wereld van SEO een stuk anders uit dan tegenwoordig.

Het aantal websites in de jaren ‘90 is niets vergeleken met de grootte van het wereldwijde web van vandaag. Ook de algoritmes achter de zoekmachines zoals Google waren minder complex.

Het resultaat was dat het binnen SEO enkel en alleen ging om het zo snel mogelijk ranken van je pagina in de lijst met zoekresultaten. Inhoudelijke kwaliteit van de content was bij lange na niet zo belangrijk als het vullen van iedere pagina met keywords.

Het was ook in deze periode dat er voornamelijk minder koosjere SEO technieken werden gebruikt. Deze methodes worden vandaag de dag nauwelijks meer gebruikt omdat deze hard worden afgestraft door Google en andere zoekmachines.

Internetgebruikers van het eerste uur kunnen zich nog wel de pagina’s vol met keywords, banners en links maar zonder de beloofde inhoud herinneren. Het schrijven van content, in plaats van het toveren met keywords, moet op de eerste plaats komen.

Het schrijven van content voor de lezer; niet de zoekmachine

De eerste regel van SEO, zoals het vandaag wordt gebeoefend, is dat de lezer eerst komt, niet de zoekmachine. Je wilt niet langer teksten schrijven die puur bedoeld zijn om je site op de eerste pagina van Google terecht laten komen.

De internetgebruiker is volwassen geworden en heeft snel door wanneer een site betrouwbaar is en wanneer niet. De verwachtingen en eisen liggen een stuk hoger en met de sites van toen maak je geen goede indruk.

Kortom, bij het schrijven van content wil je teksten schrijven waar de lezer echt wat aan hebt. Dit kan alleen door aandacht te schenken aan de waarde van het content en over onderwerpen te schrijven die je doelgroep aanspreekt.

Beste praktijken binnen SEO

De oude manieren van het bedrijven van SEO zoals het volstoppen van content met keywords of het invoegen van extra keywords door het gebruik van onzichtbare tekst, zijn – we zijn immers in het jaar 2016 – passé.

Wat werkt dan wel? Hieronder tref je een lijst van beste praktijken binnen de SEO:

  • De titel van je pagina (“h1” tags) bevat het belangrijkste keyword.
  • Dit keyword komt ook terug in de URL van je pagina.
  • Plaats je keyword in het begin van de tekst.
  • Voeg de belangrijkste keywords toe aan afbeeldingen door middel van de “Alt Text” optie.
  • Plaats gerelateerde keywords in kopteksten (“h2” en “h3” tags).
  • Schrijf lange, informatieve teksten (minimaal 800 woorden lang).
  • Voeg waardevolle links toe aan je pagina (Google zal de pagina eerder als autoriteit zien).
  • Plaats interne links voor extra consistentie.

Als je gebruik maakt van WordPress als CMS voor jouw website of blog, dan is de Yoast plug-in een aanrader. Deze plug-in controleert iedere pagina die je schrijft op de bovenstaande punten en geeft je een groen licht wanneer de content SEO-proof is.

seo-voor-dummies-het-schrijven-van-content-yoast-screenshot

Yoast in actie

Naast content speelt de functionaliteit van je website ook een grote rol in hoe SEO-vriendelijk jouw website is. Technische aspecten zoals de laadtijd kunnen een negatieve impact hebben je ranking in de lijst met zoekresultaten op Google.

Tevens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is. In mei heeft Google het tweede deel van haar algoritme uitgerold waarbij gekeken wordt naar hoe vriendelijk een site is voor mobiele gebruikers.

In het artikel “Waarom is mobiele website zo belangrijk is voor e-commerce” kun je meer lezen over het belang van een mobiele website. Je kunt via een handige tool van Google zelf controleren hoe goed jouw site scoort.

Marketing zonder SEO is een doodlopende straat

seo-voor-dummies-het-schrijven-van-content-2e-pagina-google

SEO helpt met het genereren van gratis, organisch verkeer en waardevolle leads naar jouw website en bedrijf. Afgezien van de tijd en het eventueel inhuren van een specialist, kost SEO niets. Je betaalt dus niet voor advertenties of andere vormen van marketing.

SEO is een aparte tak binnen online marketing en je kunt het dan ook zonder problemen combineren met andere vormen van marketing. Dit is zelfs aan te raden, aangezien SEO een cruciaal onderdeel is van welke vorm van online marketing strategie dan ook.

Stel de volgende vraag aan jezelf: “Waarom zou Google mijn site hoger plaatsen dan de sites van concurrenten?” Als je niets doet om jezelf vindbaar te maken en geen hoogwaardige content plaatst, waarom zou Google dan je een hoge positie toekennen?

Houd je dus aan de bovenstaande adviezen en blijf lezers vermaken, verrassen en informeren met het schrijven van content van hoge kwaliteit.

Bron: Livechatinc; Afbeelding van Anas Shakeel

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.