Slechte werkgewoontes die je weerhouden van succes

  • nick
  • Nieuws
  • mrt 03, 2017
  • no comments.

Bijna iedereen kent wel een persoon die elke dag weer een deel van zijn of haar werk naar huis mee neemt. Niet omdat hij of zij een workaholic is, maar omdat alle noodzakelijke taken anders niet worden voltooid. De vraag is echter of dit nu echt allemaal nodig is?

In veel gevallen zijn het slechte werkgewoontes de oorzaak waarom 8 uur per dag niet voldoende is om de dagelijkse werkzaamheden af te ronden en zijn het slechte werkgewoontes die je weerhouden van succes.

Slechte gewoontes zijn vaak lastig te herkennen. We zitten vaak vastgeroest in een bepaald patroon en daarom is het moeilijk om zelf in te zien waar het mis gaat. Stel dat je iedere dag begint met een bak koffie, de krant en even bijpraten over het nieuws. Voor je het weet ben je een half uur tot een uur van de dag kwijt. Als je dit proces tijdens de lunchpauze herhaalt, is de dag zo voorbij.

Waarom leren we onszelf slechte gewoontes aan?

Slechte gewoontes zijn niet eenvoudig te breken omdat ze geprogrammeerd zijn in onze hersenen. Sterker nog, de eerste keren dat we van de gebruikelijke routine afwijken, zullen we signalen krijgen van onze hersenen dat iets niet klopt. Het resultaat is dat we ons minder goed voelen waardoor de neiging is om terug naar het bekende, de slechte gewoontes in dit geval, te stappen.

Onze gewoontes zijn zo ingebakken in ons hele houden en doen dat volgens een onderzoek van David T. Neal en Wendy Wood 45% van onze dagelijkse beslissingen in feite geen beslissingen, maar gewoontes zijn.

Bekijk hieronder de TEDx toespraak van Charles Duhigg, een met een Pulitzer Prize bekroonde auteur, over hoe gewoontes onze gedachten beheersen.

In het fragment beschrijft Duhigg hoe door ratten in een doolhof te bestuderen we meer over gewoontes te weten komen. Iedere rat die voor de eerste keer in het doolhof werd geplaatst, had gemiddeld 13 minuten nodig om de uitgang te vinden. Tijdens het zoeken was de neurologische activiteit op een hoog niveau. Naarmate het experiment alsmaar werd herhaald, nam de tijd die nodig was om de uitgang te vinden, samen met de neurologische activiteit, aanzienlijk af.

Het resultaat is dat het vinden van de uitgang voor een stukje chocolade als beloning een gewoonte wordt waardoor de hersenen niet meer hoeven na te denken.

Is dit per definitie verkeerd? Nee, want gewoontes zijn een ezelsbruggetje van de hersenen om ons leven gemakkelijker te maken. Stel je eens voor dat je je hersenen hoort kraken bij een triviale handeling als het poetsen van je tanden. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om de kracht van je hersenen te gebruiken voor creatieve zaken, zoals het plannen van je schema of het bedenken van een speech.

Het gaat mis wanneer de gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd verkeerd zijn. Hierdoor maken deze gewoontes je leven niet makkelijker maar juist moeilijker. Als je bijvoorbeeld in plaats van te werken de hele dag je Facebook pagina bekijkt, dan raak je keer op keer aan het einde van de dag in de stress vanwege het gebrek aan tijd.

Komt het laatste je bekend voor? Tijd om de cirkel der gewoonte te doorbreken.

Wat is de cirkel der gewoonte en hoe ziet deze eruit?

De cirkel der gewoonte bestaat uit drie delen:

  • De cue, de prikkel die je hersenen stimuleert om over te schakelen naar de automatische modus;
  • De routine, deze kan zowel fysiek, mentaal als emotioneel zijn;
  • De beloning, welke bepaalt of de serie handelingen de moeite waard zijn om te onthouden.

Na verloop van tijd zal deze cirkel voor de hersenen steeds makkelijker te worden om te herhalen. De cue en de beloning raken steeds meer met elkaar verweven.

Slechte Werkgewoontes die je Weerhouden van Succes - Cirkel der Gewoonte

Een cirkel der gewoonte begint met een prikkel. Je kijkt bijvoorbeeld naar de klok en je ziet dat het half twee ‘s middags is. Tijd voor je tweede kop koffie. Je staat op, loopt naar de cafetaria en haalt een kop koffie en een donut? Waarom een donut? Omdat het lekker is.

Het probleem is dat je eigenlijk helemaal geen donut wilt. Donuts zijn ongezond en nu je erover nadenkt, teveel koffie is ook niet goed voor je. Toch ga je iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar de cafetaria voor een kop koffie en een donut. Dit is nu de cirkel der gewoonte.

Wat je moet realiseren dat de beloning het meest essentiële onderdeel van de cirkel is. Je loopt niet naar de cafetaria omdat je je benen wilt strekken maar omdat je niet kunt wachten op de suikerrijke traktatie. Dat is jouw motivatie.

Wil je deze gewoonte breken dan zul je dus een betere, gezonde manier moeten vinden om dezelfde beloning te krijgen.

Hoe breek je een gewoonte?

Wanneer je een nieuwe routine wilt creëren in je leven, dan zul je jezelf moeten belonen.

Een beloning is niet alleen om van het leven te genieten. Het is ook een signaal aan onze hersenen dat wanneer we hetzelfde pad afleggen, we opnieuw dezelfde beloning krijgen.

Als we opnieuw het voorbeeld van de cafetaria en de kop koffie met donut kijken, dan kunnen ervoor kiezen om niet naar het café te gaan. Dit houden we misschien een of twee keer vol maar op een gegeven moment zul je teruggrijpen naar je oude gewoontes.
Wanneer je echter besluit om, in plaats van het bezoek aan de cafetaria compleet op te geven, een smoothie drinkt of een stukje ananas eet, dan zal je hersenen dit eveneens als een beloning zien waardoor het makkelijker is om de oude, slechte gewoonte te overwinnen.

Hoe zit het met slechte werkgewoontes? Stel dat je iedere ochtend een half uur kwijt bent aan een kop koffie, het lezen van de krant en het bijpraten met je collega’s. Vervang al deze bezigheden en begin met de meest intensieve taak van de dag zodat deze achter de rug is.

Er moet natuurlijk ook een beloning gegeven worden, anders zul je het niet volhouden. Zodra je klaar bent met de taak, beloon jezelf door naar de cafetaria te gaan voor een kop koffie en een kort gesprek.

De truc is dat je een beloning voor de hersenen in het verschiet moet stellen. De beloning zelf is niet een krachtig signaal genoeg om een nieuwe gewoonte te creëren. Het is de verwachting die zorgt voor het aanmaken van endorfine en waardoor de hersenen een bepaalde serie handelingen onthoudt.

Slechte werkgewoontes weerhouden je van succes

Slechte gewoontes hebben een negatieve invloed op je leven en voorkomen dat je je doelen bereikt. Door slechte gewoontes aan te houden riskeer je je gezondheid – zowel op fysiek als mentaal vlak. Bovendien verspil je een hoop tijd en energie.

Wil je je slechte gewoontes breken, dan zul je moeten bepalen of een gewoonte slecht is en wat de cue, beloning en routine van deze gewoonte is. Zodra je een gewoonte begrijpt, kun je deze veranderen zodat je productiever en gezonder kunt worden.

Voeg een beloning toe aan je plannen voor het veranderen van een gewoonte. In plaats van “Morgen sta ik vroeg op en ga ik eerst 30 minuten hardlopen.” kun je bijvoorbeeld zeggen “Morgen sta ik vroeg op en ga ik eerst 30 minuten hardlopen. Daarna neem ik een lekkere, warme douche”. Dit is de “cue – routine – reward” strategie.

Zodra je doorkrijgt hoe je je hersenen kunt beïnvloeden en hoe je een slechte gewoonte met een goede kunt vervangen, zul je zien dat niets meer in de weg van succes zal staan!

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.