Social media heeft zo haar eigen etiquette
Bij het effectief beheren van een social media profiel komt meer kijken dan het af en toe plaatsen van een leuke foto of een gevatte post. Niet voor niets kiezen veel bedrijven ervoor om deze taak uit te besteden aan een social media manager.
De wereld van social media is een wereld op zich en heeft dus haar eigen regels. Bovendien zijn deze regels per platform verschillend. Je kunt je maar beter goed inlezen. Wanneer je je niet aan de regels houdt, kun je al snel als de boeman gezien worden.
Social Media Etiquette: Hoe houd je je aan de regels
Om te voorkomen dat je met jouw social media inspanningen meer vijanden dan vrienden maakt, tref je hier een aantal tips en adviezen omtrent social media en haar etiquette.
Blijf jezelf
Het klinkt als een standaard regel van een zelfhulp programma. Toch is deze tip ook van toepassing op het beheren van een social media profiel. Het gaat er immers om dat je met je profiel jezelf en jouw onderneming profileert. Gebruik dus je eigen woorden en blijf trouw aan je eigen mening.
Creëer toegevoegde waarde voor jouw publiek
Hoe graag we het ook zouden willen horen, is het vaak niet het product of dienst zelf die verkeer naar jouw site genereert. Je kunt de beste leverancier op de markt zijn maar als niemand dit ziet, zal je deze ervaring met niemand kunnen delen. Zorg er daarom voor dat mensen een reden hebben om keer op keer je site te bezoeken. Je kunt op verschillende manieren toegevoegde waarde bieden: bied nieuwe inzichten met treffende blog posts, geef korting door middel van kortingscodes of schrijf je eigen, gratis ebook, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Ga met iedereen interactie aan
Het hele punt van social media is de mogelijkheid om in contact te komen met mensen. Maak hier dan ook gebruik van. Ga het dialoog aan en maak jouw social media profiel geen opsomming van feiten. Daarvoor heb je je website.
Wanneer iemand een berichtje achterlaat, bedank deze persoon dan. Laat vragen op je profiel niet onbeantwoord achter. In het begin zul je wellicht niet de meerwaarde zien van deze tijdrovende klus. Zonder persoonlijke communicatie zul je echter geen hechte community kunnen opbouwen.
Handel problemen zo snel en efficiënt mogelijk af
Als je een belletje pleegt naar een telefonische klantenservice, dan ben je vast bekend met het standaard riedeltje dat het gesprek opgenomen wordt voor evaluatie. Maar wat als de rollen omgekeerd zijn en de klanten ieder gesprek konden afluisteren en beoordelen?
In feite is dit het precies wat je zult terugzien bij het gebruik van social media. Wanneer jij een antwoord plaatst op jouw profiel zal iedereen dit kunnen zien. Daarom is het cruciaal om vragen zo snel mogelijk en op een professionele manier te beantwoorden.
Klantenservice kan prima via social media
Er is geen enkele reden waarom je niet meteen klantenservice kunt bieden via jouw social media profiel. Op deze manier is social media een extra optie naast telefoon en e-mail.
Aangezien steeds meer mensen op social media zitten en hiervan gebruik maken, zal de vraag naar klantenservice via dit kanaal in de toekomst alleen maar toenemen.
Hoe voorkom ik de meest voorkomende fouten?
Je hebt nu een aantal tips voor het optimaal benutten van je social media profiel. Maar hoe zit het met de don’ts? Hoe voorkom je een gigantische blunder waarmee je de maandenlang de grap van het internet wordt?
Tenzij je onder invloed je Twitter account opent, zullen de meest dramatische verhalen over social media je bespaart blijven. Je kunt echter miscommunicatie en problemen voorkomen door je aan de volgende regels te houden:
- Leer je doelgroep kennen en maak jezelf beschikbaar op dezelfde sociale netwerken
- Reageer altijd tijdig en netjes op vragen van bezoekers
- Koop geen likes op Facebook of volgers op Twitter
- Houd je naam in de gaten op social media en maak gebruik van de gelegenheid wanneer je bij naam genoemd wordt door direct te reageren
- Stel eerst een plan op voordat je een social media profiel opent