Terug in de tijd: Call to Action volgens WO 2 Affiches

  • nick
  • Nieuws
  • mei 26, 2016
  • no comments.

Om mensen aan te sporen gebruik te maken jouw producten en/of diensten, is een krachtige call to action noodzakelijk. Zonder de juiste aansporing zal conversie ook uitblijven en een prachtig product of bedrijf jammerlijk falen.

Hoe breng je je boodschap op de juiste manier over zodat mensen met jou in zee willen gaan?

Als je op zoek bent naar inspiratie, kan het een idee zijn om naar het verleden te kijken. In dit geval, de Tweede Wereldoorlog, een zeer rumoerige periode in de Europese geschiedenis waar alles op het spel stond.

Om iedereen op één lijn te krijgen, maakten zowel de Geallieerden gebruik van posters en affiches. Om de Nazi-Duitsland te verslaan, waren zowel de inspanningen van soldaten als de burgers thuis nodig.

We weten allemaal de uitkomst van de Tweede Wereldoorlog en dit resultaat is deels te danken dankzij de inzet van affiches en posters die de bevolking heeft aangespoord hun aandeel in de oorlog serieus te nemen.

De opbouw van een call to action

Een call to action roept bezoekers aan om een bepaalde handeling uit te voeren op je website of marketing e-mail. Als je wilt dat mensen na het lezen van jouw e-mail je product aanschaffen, dan zul je de juiste call to action moeten gebruiken om hen hier toe aan te sporen.

Een goede call to action helpt je met het aanmoedigen van bezoekers om verschillende acties te ondernemen zoals:

  • Het kopen van een product
  • Het aanmelden voor een dienst
  • Het achterlaten van contactgegevens
  • Het achterlaten van een bericht
  • Het delen van een artikelen

Voor iedere handeling die op je website uitgevoerd kan worden, is het mogelijk om een call to action te plaatsen.

Call to action tijdens de WO2

Een call to action kan een marketing campagne maken of kraken. In een marketing campagne wordt hoop tijd en geld gestoken. Als er aandacht wordt getrokken dat zich niet omzet in conversie, dan is de campagne een flop. Dit kan uiteindelijk tot het omvallen van een bedrijf leiden.

De geallieerde overheden stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog voor hetzelfde dilemma, al dan niet op een grotere schaal. Er werden films, folders, posters en andere promotie materialen gemaakt met het doel iedereen actief mee te laten doen.

Een call to action moet kort en duidelijk zijn. Een call to action waarbij de lezer moet gissen wat er precies van hem of haar verlangt wordt, zal weinig mensen overtuigen.

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Optimize your call to action

In de Verenigde Staten werd er tijdens de oorlog een speciaal bureau opgericht, de United States Office of War Information, welke als doel had burgers aan te sporen om zuinig om te gaan met middelen, informatie strikt geheim te houden en zich aan te melden voor het leger.

Dit gebeurde onder andere aan de hand van posters met een krachtige call to action. Deze iconische posters zijn een prima inspiratie bron voor bedrijven van vandaag als voorbeeld hoe je een effectieve call to action kunt schrijven.

Maak gebruik van actieve woorden

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Dig for victory

Het belangrijkste deel van de posters, en tevens iedere call to action, is de boodschap. Gebruik dan ook woorden die bezoekers van je website overtuigen om in actie te springen.

Gebruik korte, bondige zinnen met actieve werkwoorden om duidelijk te maken wat er van de lezer wordt verwacht.

Posters met boodschappen als “Buy war bonds”, “Dig on for victory” of simpelweg “Enlist” zijn voorbeelden van krachtige taal die aanzet tot actie.

Creëer een gevoel van urgentie

De meeste bezoekers zullen geïnteresseerd zijn, maar twijfelen. Als je hen de mogelijkheid geeft om te wachten, zullen ze voor deze veilige optie kiezen. Daarom is het belangrijk om een gevoel van urgentie op te wekken.

Dit kan bijvoorbeeld door woorden als “Nu” of “Vandaag” te gebruiken. “Koop vandaag nog” en “Koop nu voor onze actieprijs” zijn voorbeelden van krachtige call to actions.

Een andere manier om een gevoel van urgentie te creëren is door de persoon direct aan te spreken met “Jij” of “Jouw”. Een klassiek voorbeeld zijn de Amerikaanse wervingsposters met Uncle Sam met de slagzin “I want YOU for the U.S. Army”

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Uncle sam

Veel van de posters uit de Tweede Wereldoorlog lieten zien wat er zou gebeuren als er niet direct over werd gegaan tot actie.

Voor jouw bezoekers zijn de gevolgen minder drastisch. De wereld zal niet vergaan. Maar ze zullen wel een mooie aanbieding missen. Een call to action als “Jouw aanbieding verloopt binnen een aantal uur” zal geheid twijfelaars over de streep trekken.

Geef de belofte van een beloning

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Fabriek

Een alternatief voor het creëren van een gevoel van urgentie is het beloven van een beloning wanneer een bepaalde handeling wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt deze handeling opeens een stuk aantrekkelijker.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op posters bijvoorbeeld aangegeven dat als de arbeiders in de fabriek meer productie konden leveren, zij direct verantwoordelijk zouden zijn voor het verslaan van de vijand.

In het geval van een bedrijf vertaalt dit zich in het aanbieden van een beloning als een gratis eBook in ruil voor het invullen van een contactformulier of het geven van een korting voor het aanmelden voor de nieuwsbrief.

Zorg voor dat de call to action opvalt

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Design

De call to action moet opvallen. Het is de bedoeling dat de bezoeker niet om de call to action heen kan.

In de Tweede Wereldoorlog maakte de posters gebruik van hoofdletters en contrasterende kleuren. De posters waren hierdoor niet te missen.

Dezelfde aanpak kun je ook gebruiken voor een call to action op je website.

Plaats de call to action op de juiste plek

Terug in de tijd - Call to Action volgens WO 2 Affiches - Keep calm and carry on

Niet alleen is het belangrijk dat de call to action de juiste boodschap bevat en op de juiste manier is vormgegeven. Waar je de call to action plaatst, is ook van belang.

De bovenstaande WO2 posters waren allen succesvol. Er waren echter ook minder succesvolle posters, zoals de Britse “Keep Calm and Carry On” posters. Deze posters hebben meer invloed als internetmeme dan hun oorspronkelijke doel, het in stand houden van goede moed.
De “Keep Calm and Carry On” zijn qua uiterlijk al relatief neutraal. Omdat deze posters bovendien op de verkeerde plekken, locaties waar de posters in de achtergrond verdwenen, werden opgehangen, wisten zij de bevolking niet te bereiken.

Maak niet dezelfde fout en zorg ervoor dat de call to action niet opgaat in de rest van je website.

Een call to action maakt het verschil

Een call to action bestaat slechts uit een enkele zin. Toch heeft deze zin meer impact dan een product omschrijving, press release of promotie tekst.

Zie de call to action dus niet als een bijzaak. Zet het vinden van de juiste call to action voor jouw marketing e-mails, website en andere promotie materialen centraal. Experimenteer met verschillende teksten, vormgeving en illustraties.

Een call to action heeft een directe invloed op jouw conversie en, in resultaat, het succes van jouw marketing inspanningen en merk.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.