Wat kun je leren door vanuit huis te werken?

  • nick
  • Nieuws
  • mrt 22, 2017
  • no comments.

Steeds meer organisaties kiezen voor een cultuur waarin vanuit huis werken (of een andere locatie buiten het kantoor) een mogelijkheid of zelfs verplicht is. Werken op afstand biedt een hoop voordelen voor zowel de organisatie als de medewerker. Om deze reden wordt er tegenwoordig veel geëxperimenteerd met deze opzet.

Vanuit huis werken is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je niet vanuit het kantoor werkt, zul je over een aantal extra vaardigheden moeten beschikken om effectief te zijn. Je kunt toch een hoop leren door vanuit huis te werken, met name op het gebied van productiviteit en zelfmanagement.

Andrea Kelemen, werkzaam als SEO manager en content ninja voor Toggl, een organisatie die al meer dan twee jaar een cultuur van werken vanuit huis implementeert, heeft in haar blog haar ervaringen gedeeld met vanuit huis werken. Zij geeft haar lezers 9 tips mee die helpen met productief zijn vanuit welke locatie dan ook om te voorkomen dat je eerst meerdere malen de mist in gaat.

Werken zonderdat er iemand over je schouders kijkt

Het maakt niet uit of je een freelancer bent of dat je een flexibele baas hebt, de vrijheid om vanuit huis te werken komt met een prijs. Een baas heeft, of je het nu leuk vindt of niet, een belangrijke functie, namelijk het scheppen van verantwoordelijkheid.

Wanneer er voortdurend een baas over je schouders meekijkt, zul je niet snel afgeleid zijn van je werk. Als je niet goed presteert, zal dit direct gevolgen hebben. De manager of teamleider kan meteen ingrijpen.

Freelancers en mensen die vanuit huis werken hoeven geen verantwoording af te leggen tegenover een baas. Dit betekent dat je moet leren om je eigen baas te zijn. Dit vereist een reeks vaardigheden welke je misschien nog niet in de vingers hebt.

Negen tips om ook vanuit huis productief te zijn

De volgende 9 tips helpen je met het verbeteren van je zelfmanagement vaardigheden. Ook wanneer je al ervaring hebt met zelfstandig werken kunnen de onderstaande tips helpen om meer uit je werkdag te halen.

#1 – Houd een vaste dagelijkse routine aan

Het leven van een digitale nomade is aantrekkelijk, maar heeft zo zijn nadelen. Wanneer je op reis bent kun je een vast werkschema wel uit je hoofd laten. Reizigers zijn voortdurend onderweg of op zoek naar een stabiele internetverbinding. Bovendien hebben velen juist voor deze levensstijl gekozen om de dagelijkse sleur te ontkomen.

Om succesvol vanuit huis (of een andere locatie) te werken, zul je vast moeten houden aan een reeks werkgewoontes, ook wanneer het tegenzit. Je kunt je dagelijkse routine buigen, maar niet volledig breken. Dit betekent dat je soms vanuit de publieke WiFi in het treinstation moet werken om een deadline te halen.

Ondanks alle afleidingen en goede redenen om niet aan het werk te gaan, blijven freelancers en thuiswerkers hun integriteit – het basisconcept van zelfmanagement – behouden.

#2 – Vind een werk-privé balans die bij jou past

Wanneer je vanuit huis werkt, is het belangrijk om het volgende te onthouden: wanneer je van de wagen valt, dan is het noodzaak om jezelf weer op te pakken.

Het missen van een deadline, uitstellen van een project of het later versturen van een offerte is één ding. Wanneer het een gewoonte wordt, beschadig je jezelf op de lange termijn. Zorg goed voor jezelf voor korte termijn succes en leer te volharden en ijverig te zijn voor de lange termijn.

Na loop van tijd leer je jezelf een soort van zesde zintuig aan op het gebied van time management. Mensen die ervaring hebben met vanuit huis werken kunnen werk en privé zonder veel moeite door elkaar heen laten lopen. Je weet wanneer je meer moet geven en wanneer je rustiger aan kunt doen en je weet wanneer je wel en wanneer je niet een pauze kunt inlassen.

#3 – Werk thuis vanuit een vaste plek

Slimme digitale nomaden beginnen hun avontuur niet door direct in de auto te stappen. In plaats daarvan bouwen ze eerst hun netwerk en klantenbestand op. Om hun zorgeloze bestaan als reizende freelancer uit te kunnen voeren, zullen ze eerst vanuit hun huis (of een andere locatie) een basis leggen.

Bovendien is het niet reëel om te verwachten dat je het hele jaar door kunt reizen. Er zijn momenten dat het beter is om een aantal maanden op één plek te blijven om te werken aan je doelen. Een stabiele, vaste plek om te werken is dus ook voor mensen die buiten kantoor werken van belang.

#4 – Houd een vijfdaagse werkweek aan en bescherm je vrije dagen

Ook wanneer je vanuit huis werkt, heb je een adempauze nodig. Wanneer je een vijfdaagse werkweek aanhoudt, in tegenstelling tot iedere dag te werken, zorg je ervoor dat je jouw productiviteit op lange termijn op hoog niveau houdt.
Werk dus hard tijdens je werkweek, rond op de laatste dag je to-do lijst af en geniet van een welverdiend weekend.

Als je een rustpauze inlast, zul je versteld staan met de creatieve oplossingen die je brein bedenkt voor problemen die tijdens je werk voor hoofdpijn zorgen.

#5 – Houd je schema, taken en productiviteit in de gaten

Maak gebruik van een TimeTracking-applicatie om te bepalen hoeveel tijd je gemiddeld per week besteed aan de verschillende taken op je to-do lijst. Ontdek op welke momenten van de dag je het meest effectief kunt werken.

Productiviteit betekent niet hard werken maar werken aan de juiste taken op de juiste momenten.

#6 – Pas de Pomodoro techniek toe om scherp te blijven

Voor freelancers is te lang doorwerken net zo verleidelijk als het tonen van uitstelgedrag. De Pomodoro techniek is ontwikkeld om te voorkomen dat je je urenlang blind staart op een taak. In plaats daarvan zet je een eierwekker (een Pomodoro) voor 25 minuten en neem je, voordat je verder gaat, eerst 5 minuten pauze.

Deze methode is erg succesvol in het voorkomen van een burn-out. Bovendien zorgt het ervoor dat je de hele dag lang op volle toer kunt doorwerken, zonder dat je er qua productiviteit op achteruit gaat.

#7 – Wissel routinematig werk met lastige taken

Wanneer je een poosje op eigen houtje werkt, dan heb je gemerkt dat je productiviteit en focus gedurende dag wisselt. Maak handig gebruik van aandachtsmanagement technieken om het beste te halen uit de momenten dat je in een flow zit.

Werk tijdens deze momenten aan de lastige taken waar veel creativiteit nodig is en schakel over naar routinematige taken zoals het lezen van e-mails wanneer je merkt dat je aandacht aan het vervagen is.

#8 – Vier wekelijks het afronden van je to-do lijstje

Zet iedere week, op maandag, wekelijkse doelstellingen en kijk aan het einde van de week, op vrijdag, welke punten van het lijstje kunnen worden afgevinkt. Wanneer je merkt dat je elke week vooruitgang boekt, mag je best even achterover leunen om trots op jezelf te zijn.

Wees een goede baas en deel complimenten aan jezelf uit of moedig jezelf aan. Beloon jezelf bij succes met gezonde snacks of een bezoek aan je favoriete restaurant. Jij bent je eigen motivator.

#9 – Houd je slechts met één taak tegelijk bezig

De meeste freelancers zijn inmiddels op de hoogte dat multitasken een mythe is. Door je niet af te laten leiden door andere projecten, houd je de kwaliteit van je werk consistent en op een hoog niveau.

Door je volledig op één taak te storten, zul je merken dat je vele malen productiever zult zijn.

Zelfmanagement technieken ook nuttig op voor kantoorwerkers

Ook wanneer je niet vanuit huis werkt, maar onder de hoede staat van een baas, kun je de bovenstaande tips gebruiken om productiever te zijn. Een groot deel van je werk voer je zelfstandig uit en met deze vaardigheden haal je meer uit je dag.

En wie weet, misschien beloont jouw leidinggevende je met meer vrijheid wanneer je duidelijk laat zien dat je de verantwoordelijk aan kan en de kansen goed benut.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.