Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt

  • nick
  • Nieuws
  • jul 27, 2016
  • no comments.

Het opstellen van een effectieve Call to Action is een kunst op zich. Voorop staat dat de CTA kort en bondig is. Bovendien is het van belang dat het duidelijk wat er gebeurt als de instructies worden opgevolgd. We klikken natuurlijk niet zomaar op een knop of link.

Het schrijven van CTA’s kun je leren. Je moet hiervoor wel bereid om er tijd in te steken. De vraag is echter waar je kunt beginnen om deze vaardigheid onder de knie te krijgen.

Ze zeggen wel eens “beter goed gejat dan slecht bedacht”. Nu is het niet verstandig om klakkeloos een Call to Action letter voor letter over te nemen. Toch kun je hoop leren van succesvolle CTA’s uit het verleden.

In het onderstaande artikel kun je bijvoorbeeld lezen over hoe de Call to Action een grote rol van betekenis speelde voor het verslaan van de vijand in de Tweede Wereldoorlog.

Terug in de tijd: Call to Action volgens WO 2 Affiches

Vandaag kun je je skills oppoetsen aan de hand van 15 CTA’s van bekende bedrijven welke zeer effectief gebleken zijn. De ervaring leert dat emulatie volgt naar imitatie. Aan de hand van deze voorbeelden schrijf jij straks uiterst effectieve Call to Actions!

Een krachtige Call to Action schrijf je zo!

#1: PayPal – Informeer de gebruikers wat er zal gebeuren

Online betaaldienst PayPal maakt effectief gebruik van CTA’s door de gebruiker van te voren te informeren wat er zal gebeuren wanneer er op de knop wordt gedrukt.

Een prachtig voorbeeld van hoe de betaaldienst dit op een beeldende manier aanpakt, is de Call to Action voor de uitleg van hoe PayPal werkt. Niet alleen staat boven de knop een uitleg; de knop zelf bevat een “Afspeel” afbeelding zodat het duidelijk is dat je een videofragment voorgeschoteld krijgen.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - PayPal

#2: Skype – Nadruk leggen op de geprefereerde CTA

Als je gebruik wilt maken van Skype, dan heb je twee opties: je kunt gebruik maken van de webapplicatie of je kunt het programma downloaden.

Het bedrijf heeft het liefst dat haar gebruikers het programma downloaden in verband met betere upselling mogelijkheden en advertenties.

Om deze reden zijn er twee CTA’s te zien, waarbij de CTA voor het downloaden van het programma, in tegenstelling tot de andere CTA, niet in de achtergrond verdwijnt.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Skype

#3: Grammarly – Een zo specifiek mogelijke, persoonlijke CTA

Een goede manier om gebruikers over te halen met een Call to Action is door hun vertrouwen te winnen. Dit kan door de bezoeker persoonlijk aan te spreken.

Grammarly pakt dit op een slimme manier aan. Hun Call to Action is simpel doch elegant. Bovendien voelt de gebruiker zich aangesproken aangezien in de knop wordt aangegeven welke browser deze gebruikt (in dit geval, Safari).

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Grammarly

#4: Inbound.org – Combinatie van header met Call to Action

De boodschap die je op een knop kunt plaatsen is zeer beperkt. Door de header en de Call to Action op elkaar af te stemmen kun je een meer krachtige boodschap neer zetten.

De inschrijfpagina van Inbound.org laat zien hoe je dit effect maximaal kunt benutten. Eveneens interessant is het creeren van een gevoel van urgentie door het gebruik van het woord “now”.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Inbound

#5: Adobe – Upselling zonder het overzicht te verliezen

Upselling is een veel gebruikte manier om meer producten te verkopen en omzet te genereren. Het nadeel van teveel producten of diensten proberen te slijten is dat het ten koste gaat van de overzichtelijkheid van de pagina. Hierdoor worden CTA’s minder effectief.

Adobe laat zien hoe je dit probleem tegen kunt gaan. Door de hiërarchie van informatie intact te houden bij het verkopen van meerdere producten voorkom je dat de verschillende CTA’s elkaar in de weg zitten.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Adobe

#6: Amazon – Een nadruk leggen op een niche (in dit geval: veiligheid)

De Call to Action van Amazon is op het eerste gezicht een standaard CTA. Het is echter een goed leermoment aangezien Amazon nadruk legt op een punt dat voor veel gebruikers van Amazon van groot belang is: veiligheid.

Als webwinkel werkt Amazon met persoonlijke en gevoelige informatie zoals creditcard gegevens. Door in de CTA de nadruk te leggen op veiligheid, voegt Amazon meer waarde toe aan haar producten en diensten waardoor meer bezoekers de stap maken om zich aan te melden.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - AmazonTien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Amazon

#7: GoDaddy – De meest gestelde vragen van bezoekers beantwoorden

Over het algemeen hebben bezoekers die een website bezoeken een bepaald doel voor ogen. Ze zijn op zoek naar een specifiek product of dienst, of ze zoeken naar een antwoord op een bepaalde vraag.

In het geval van GoDaddy, een domeinregistratiebedrijf, zullen de meeste bezoekers op de site belanden omdat ze een domein nodig hebben. Zoals je kunt zien, is de CTA specifiek gericht op het aanschaffen van een domein.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - GoDaddy

#8: Desk.com – Het wegnemen van bezwaren

Voordat we op een knop drukken, gaan eerst alle lampjes in onze hersenen branden. We willen de beslissing eerst goed in overweging nemen. Als we echter te lang stil staan, zullen we uiteindelijk helemaal geen beslissing maken.

Het voorbeeld van Desk.com laat zien hoe je met een Call to Action deze bezwaren kunt wegnemen. Deze aanpak is met name interessant voor SaaS bedrijven waarbij je zonder veel moeite een dienst een maand lang gratis kan aanbieden.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Desk.com

#9: Google Sheets – Vereenvoudig het maken van beslissingen

Een lastig vraagstuk waar je mee te maken krijgt als aanbieder van verschillende diensten voor verschillende platforms is het plaatsen van meerdere CTA’s.

Hier zijn meerdere oplossingen voor. Google pakt het met Google Sheets op de volgende manier aan:

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - Google Sheets

Door de apps onder een dropdown menu te verbergen, blijft de pagina overzichtelijk zonder dat er een concessies gemaakt hoeven worden.

#10: DropBox – CTA’s afgestemd op niveau van de gebruiker

Veel bedrijven maken vandaag de dag gebruik van klantsegmentatie. In het onderstaande artikel kun je lezen wat de voordelen van deze aanpak zijn.

Meer conversie met gerichte aanbiedingen door middel van klantsegmentatie

Wanneer je je klanten opdeelt in verschillende groepen, is het mogelijk om per groep specifieke acties aan te bieden. Dit betekent dat bepaalde acties enkel voor loyale klanten of juist voor nieuwe klanten zichtbaar zijn.

In het onderstaande voorbeeld van DropBox kun je zien hoe de Call to Action per gebruiker verschilt.

Tien prachtige voorbeelden van hoe je een krachtige Call to Action opstelt - DropBox

Het blijft een kwestie van trial-and-error

Het is niet altijd makkelijk om van te voren te bepalen welke Call to Action effectief is en welke niet. De bovenstaande CTA’s geven je een idee van de mogelijkheden en welke methodes in het verleden effectief zijn gebleken.

Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst. Bovendien hangt de CTA sterk af van de situatie en in welke sector jij als bedrijf actief bent.

Gebruik de bovenstaande voorbeelden in je volgende brainstorm sessie en weet niet bang om een aantal CTA’s uit te proberen. Met behulp van technieken als A/B testing kun je de effectiviteit van verschillende CTA’s meten. Succes!

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.