Tips voor het huren op seizoensbasis tijdens de feestmaand

  • nick
  • Nieuws
  • okt 17, 2016
  • no comments.

De maand december is elk jaar weer de drukste maand van het jaar. Niet alleen hebben alle huishoudens in Nederland het druk met het regelen van Sinterklaas en Kerstmis; ook binnen de Nederlandse winkels is het een drukte van jewelste. Tijd om extra personeel in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt.

Voor veel bedrijven is de decembermaand het goedmakertje van het jaar. De eerste maanden van het jaar zijn vaak erg rustig. Gelukkig wordt dit verlies met een knallende laatste maand meer dan goed gemaakt. Duizenden klanten kloppen dan aan voor het aanschaffen van producten of het afnemen van diensten.

Het is echter ook een kritieke periode. Je wilt ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent voor de komende feestmaand. Ben je dit niet, dan kan een mooi sprookje veranderen in een nachtmerrie.

Afhankelijk van de industrie waarin je actief bent, zul je extra handen nodig hebben in het warenhuis, de klantenservice en de technische afdeling. Hoe krijg je dat snel voor elkaar?

Huren op seizoensbasis biedt het antwoord

Wanneer je op zoek bent naar nieuw personeel voor bijvoorbeeld de klantenservice, dan wil je van te voren je kandidaten goed screenen. Het opleiden van mensen is een tijdsintensieve bezigheid. Je wilt gemotiveerde kandidaten met de juiste persoonlijkheid en vaardigheden.

Maar als je enkel personeel nodig hebt voor de maand en de weken voor en na december dan kun je eisen wat lager leggen. Je hebt snel iemand nodig en aangezien het niet om een vaste positie gaat, hoef je niet na te denken over de lange termijn.

Het kan zijn dat sommige van de tijdelijke werknemers zich bewijzen als een goede kandidaat voor een vaste aanstelling. Het is naast een oplossing tevens een kans op het versterken van jouw team.

Hoe helpt het huren op seizoensbasis je door de decembermaand heen

Hoe ga je om met meer verkeer tijdens de feestmaand? Onderstaand volgen een aantal tips die je helpen zonder kleerscheuren het nieuwe jaar van start te gaan.

Start met het zoeken naar seizoensgebonden personeel

Goed personeel speelt een zeer grote rol in het succesvol maken van de decembermaand. Zorg dat je op tijd begint met zoeken. Ook al zal het opleiden van de tijdelijke werknemers minder veel tijd in beslag nemen dan een vaste werknemer; de deadline is een stuk strakker.

Begin daarom eind oktober / begin november met de trainen van de nieuwe medewerkers. Dit betekent dat je voor deze datum al een keuze moet maken uit wie je aanneemt voor de drukke kerstperiode.

Dit geldt overigens niet alleen voor decembermaand maar ook voor andere drukke periodes in het jaar. Afhankelijk van de industrie waarbinnen jij actief bent kunnen de belangrijkste maanden verschillen.

Verlaag nooit je standaard

Het vinden van tijdelijke medewerkers kan een lastige taak zijn en het kan voorkomen, naarmate de december dichterbij komt, dat je zo snel mogelijk mensen wilt inhuren zodat de stoelen in ieder geval gevuld zijn.

Doe het niet! Houd je standaard hoog en geloof in het wervingsproces. De last die je zult ondervinden wanneer je ondergekwalificeerde mensen inschakelt zullen je weken blijven achtervolgen.

Als het inhuren van mensen leidt tot een minder goede service, dan kun je beter het doen met de mensen die je hebt. Je klanten hebben nu eenmaal een bepaalde verwachtingen en deze wilt je waar maken.

Zet aparte doelstellingen voor de nieuwe mensen

Voor je huidige personeel heb je, als het goed is, bepaalde richtlijnen en doelen vastgesteld die zij moeten bereiken. Deze metriek is echter gebaseerd op mensen die wellicht al jaren bij jou werken en het proces door en door kennen.

Je kunt niet dezelfde verwachtingen hebben van seizoensmedewerkers. In plaats van een ervaren live chat medewerker die 3 gesprekken tegelijk voert, zal een tijdelijke live chat medewerker slechts twee gesprekken tegelijk moeten voeren.

Vergis je niet; ook al is een tijdelijke medewerker niet zo snel als het vaste personeel, het werk dat door deze persoon wordt verricht is werk dat niet door een ander gedaan hoeft te worden.

Binnen een klantenservice afdeling kun je denken aan een verdeling van tickets in meerdere tiers, waarbij de ervaren medewerkers zich met name met de tickets in de hoogste tier bezighouden.

Het zetten van de juiste toon

De december is een feestmaand. Het is toepasselijk dat er een feestelijke stemming heerst. Maar het is ook belangrijk om open te communiceren over de verwachtingen. Tijdens deze periode zal er verwacht worden dat er veel uren gedraaid zullen worden. Iedereen zal alles moeten geven.
Benadruk dan ook hoe trots en blij je bent dat jouw team zich zo hard inzetten voor het bedrijf. Stippel tevens aan dat na de kerstdagen gekeken kan worden of het mogelijk is om mensen langer in te huren. Met meer werk in het verschiet zullen medewerkers hun beste beentje voorzetten.

Nauwkeurig coachen en monitoren

Zodra je eenmaal een team met seizoensmedewerkers hebt samengesteld, zul je hen in de gaten moeten houden zodat je hen efficiënt kunt begeleiden bij het onder de knie krijgen van de bedrijfsprocessen.

Live feedback is over het algemeen de beste manier om terug te koppelen. Door medewerkers actief te volgen om te voorkomen dat er verkeerde uitspraken worden gedaan, kan een hoop narigheid worden bespaard.

Biedt tijdens het begeleiden, tips, aanwijzingen en hulp bij lastige tickets. Het is niet de bedoeling dat je de nieuwe collega’s afbrand. Daarnaast kan een nieuwe medewerker ook meekijken of meelopen bij een meer ervaren collega.

Houd plezier in het werk

Zeker tijdens Sinterklaas en de Kerstdagen is het essentieel dat er naast werk ook tijd en budget wordt vrijgemaakt voor leuke dingen. Het zijn een aantal stressvolle weken waardoor het van belang is dat er manieren zijn om deze stress een klein beetje van af te schudden.

Je kunt op verschillende manieren het werk feestelijker maken. Ten eerste kun je vaker een etentje organiseren of een paar dozen pizza voor het team halen. Daarnaast kun je ook wedstrijden houden waarbij de persoon met de hoogste klantwaardering bioscoopkaartjes wint.

Wanneer mensen gemotiveerd zijn en niet onder druk staan, zullen zij beter presteren waardoor je vooruit kunt gaan met een kleiner team.

Ga nu aan de slag met het huren op seizoensbasis

Wil je op tijd zijn voor de decembermaand dan wil je nu beginnen met het zoeken van kandidaten. Met de bovenstaande tips voorkom je dat je straks met een mond vol tanden komt te staan.

Vergeet niet, het huren op seizoensbasis betekent dat je niet aan deze extra medewerkers vast zit. Gebruik daarom van de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.