Uitschrijven is niet het laatste station: voorkom wegloop van klanten met een e-mail

  • nick
  • Nieuws
  • mrt 29, 2017
  • no comments.

We besteden over het algemeen veel tijd in het creëren van aantrekkelijke sales pitches om nieuwe klanten binnen te halen. Ook wordt aandacht geschonken aan het versturen van interessante nieuwsbrieven om bestaande klanten op de hoogte te houden met oog op sales in de toekomst en het opbouwen van een band. Vergeten we hier niet rekening te houden met een andere factor?

Wat doen we als een klant eenmaal genoeg heeft van onze mailtjes of simpelweg niet meer het nut ziet van een bepaald product of dienst. Zij staan op het punt om de rode knop van verdoemenis – de uitschrijfknop – te drukken. Wat gaan we hieraan doen om te voorkomen dat deze klant wegloopt?

Een uitschrijfverzoek is de laatste kans om een klant te binden

Laat deze kans dus niet ongemerkt aan je voorbij gaan. Het is zeker mogelijk om klanten te overtuigen om hun inschrijving voor jouw nieuwsbrieven nog even aan te houden. Je zult hier wel wat voor moeten doen. Net als bij het eerste contact met de klant, zul je hem of haar weer moeten verleiden.

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom klanten zich uitschrijven voor een nieuwsbrief? Hieronder vind je een overzicht zodat je maatregelen kunt treffen om dit te voorkomen.

Irrelevante content

Soms schrijven klanten zich uit omdat de content van de nieuwsbrief hen niet aanspreekt. Laten we eerlijk zijn, een aanzienlijk deel van de mensen die een nieuwsbrief ontvangen, hebben zich ingeschreven omdat één van de blogpost hen aansprak of omdat ze een mooie korting konden ontvangen.

De natuurlijke verloop van zaken is dat deze doelgroep na een poos realiseert dat de inhoud van de nieuwsbrief niet in hun interesseveld ligt. Toch hoeft dit niet meteen te leiden tot het uitschrijven voor de nieuwsbrief. In het verleden hebben zij jouw website bezocht en vonden ze bepaalde onderwerpen interessant. Aan jou de taak om de lezers de optie te bieden om een keuze te maken over welke onderwerpen zij informatie ontvangen.

Neem het volgende voorbeeld van Grammarly. Zodra een lezer op de “Unsubscribe from email list” knop drukt, wordt deze doorverwezen naar de profielinstellingen. Het eerste wat daarna in het beeldscherm verschijnt, is een grote header met de tekst “Let’s keep in touch”, gevolgd door een verzameling van de meest populaire content. Daarna krijgt de lezer de mogelijkheid om zijn of haar ervaring te verbeteren: “Please adjust your email preferences below, and we will refine our love letters to you accordingly.”

Uitschrijven is niet het laatste station - voorkom wegloop van klanten met een e-mail - Grammarly

Eén ding is duidelijk: Grammarly wilt je overstelpen met liefde. Weet je zeker dat je je wilt uitschrijven? Wellicht wil je je voor een aantal onderwerpen afmelden, maar je volledig uitschrijven is wat anders.

Lezers ontvangen teveel e-mails

Een andere reden waarom mensen ervoor kiezen om zich uit te schrijven is omdat ze teveel e-mails ontvangen.

Net als in het echte leven, is een overmaat van communicatie schadelijk voor de verstandhouding. De uitschrijfpagina van Bonobos speelt hier op een geweldige wijze op in door de verschillende opties vorm te gieten in dat van veelgehoorde uitspraken binnen een relatie.

Uitschrijven is niet het laatste station - voorkom wegloop van klanten met een e-mail - Bonobos

De contentschrijver van de online retailer heeft hier een creatieve manier gevonden om klanten niet te laten gaan. De uitschrijfknop is vergelijkbaar is met dat van het verbreken van een relatie en voor veel mensen herkenbaar. Door op de gevoelens van de klant te spelen, kiezen veel lezers ervoor om toch lid te blijven.

1-800 Contacts, een online aanbieder van contactlenzen, maakt eveneens gebruik van emoties om lezers te behouden. Met zinnen als You’re leaving? What about the good times? What about Prague?”, doet het de lezer terugblikken naar de momenten dat de nieuwsbrief waardevolle informatie of een mooie korting had te bieden.

Uitschrijven is niet het laatste station - voorkom wegloop van klanten met een e-mail - 1800Contacts

Mocht de lezer toch er einde aan willen maken, dan zal deze zonder schuldgevoel op de “it’s over” knop moeten drukken. Maar 1-800 Contacts biedt een alternatieve reden om uit te schrijven voor de nieuwsbrief, namelijk het veranderen van het e-mailadres: “PS Just kidding! I wanted to update my email address because I never want to miss an email from you ever.”

Soms hebben een lezer een pauze nodig

Wanneer je je voor meerdere nieuwsbrieven inschrijft, merk je al snel dat je inbox iedere dag volstroomt met e-mails. Je zult op een gegeven moment moe worden van al deze e-mails en kritisch worden over welke e-mails je wilt ontvangen.

Welke nieuwsbrieven interessant zijn, hangt ook sterk af van wat er op het moment speelt in je leven. Heb je net een auto gekocht, dan is het vanzelfsprekend dat je interesse hebt in nieuws en tips over auto’s. Wanneer je een jaar in je nieuwe bolide rijdt, wordt het onderwerp auto’s minder interessant.

Af en toe hebben lezers een pauze nodig maar is het volledig uitschrijven de enige mogelijkheid die aangeboden wordt. Door een pauze-knop toe te voegen aan de instellingen zorg je ervoor dat je deze lezers niet kwijtraakt.

Laat je klanten niet zomaar uitschrijven voor jouw nieuwsbrief!

Door de moeite te nemen om lezers te behouden, hebben zij het gevoel dat ze op het punt staan iets bijzonders te verliezen. Het uitschrijven voor een nieuwsbrief is voor veel mensen een standaard handeling waarbij niet wordt nagedacht. Door de actie bijzonder te maken, wordt er meer nagedacht of het wel de juiste keuze is.

Hubspot pakt dit op een geweldige manier aan door een iedere lezer een emotionele speech te geven wanneer zij zich willen uitschrijven. In een videofragment vraagt Dan Sally, Inbound Marketing Specialist van Hubspot, met puppy-ogen of het echt je bedoeling is om zijn hart te breken?

De vraag die jij jezelf moet stellen is wat jij op het moment doet om te voorkomen dat mensen zich uitschrijven voor jouw nieuwsbrief. Als lezers van je af kunnen komen door een saai, standaard formulier in te vullen, dan hebben ze niet het gevoel dat zij iets belangrijks missen. Zorg voor een spectaculair afscheid en je zult merken dat het afscheid van korte duur is.

Bron: LiveChat Inc.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.