Vier ideeën voor een productlancering – succes gegarandeerd

  • nick
  • Nieuws
  • sep 19, 2016
  • no comments.

Eindelijk is het moment aangebroken: het is tijd voor de productlancering. Na maanden lang brainstormen en hard werken heb je een product of dienst ontwikkeld waar veel mensen profijt van zullen hebben. Maar hoe breng je het product aan de man?

De productlancering is een cruciaal moment; met name als het om je eerste product of dienst gaat. De presentatie van je product speelt een grote rol in hoe het ontvangen wordt bij het grote publiek.

Je wilt dan ook zeker zorgen maken over de lancering van je product. Het kan je maken of kraken. Wanneer je niet weet hoe je je product of dienst succesvol kunt inzetten of er sprake is van veel concurrentie op de markt, dan is er een grote kans dat het mis gaat.

Kortom, je zult met een idee voor een productlancering op de proppen moeten komen welke jouw product of dienst doet onderscheiden van de rest en tegelijkertijd jouw doelgroep aanspreekt.

Neem een kijkje naar de volgende vier ideeën voor het lanceren van producten, inclusief praktijkvoorbeelden. Je kunt er ook voor kiezen om het marketen van je product uit handen te geven. Lees het artikel “Een marketingbureau inschakelen: waar baseer je je keuze op?” voor hulp met het vinden van een marketingbureau als je hier naar op zoek bent.

Ga een samenwerking aan met influencers

Online marketing is verdeeld in verschillende vormen van e-marketing. Eén van deze vormen is influencer marketing. Deze aanpak kan onder andere effectief ingezet worden bij het lanceren van een product.

Influencers zijn (online) personages die een groot aantal volgers hebben en over de jaren heen een autoriteit zijn geworden. Zij vormen een ideaal medium form-control voor het overbrengen van jouw boodschap vanwege hun grote bereik en het vertrouwen dat zij genieten.

De uitdaging is om 1. Influencers te vinden die met jou willen samenwerken 2. Influencers die aansluiten bij jouw doelgroep te vinden.

Een voorbeeld van een productlancering met behulp van een influencer is de campagne van LaCroix, een fabrikant van water met prik. Door een hashtag #LiveLaCroix de wereld in te brengen en onder de aandacht te brengen van Twitter gebruikers met een groot aantal volgers, zoals Big Smo, ging het drankje viral en was de productlancering een succes.

vier-manieren-om-je-product-te-lanceren-succes-gegarandeerd-livelacroix-big-smo

De fabrikant maakte gebruik van verschillende social media kanalen met telkens een andere aanpak. Op Instagram werd ingezet op een andere soort influencers, zoals Tinkerbelle de hond.

vier-manieren-om-je-product-te-lanceren-succes-gegarandeerd-tinkerbelle-the-dog

De belangrijkste influencers voor het merk waren echter invloedrijke personen uit de health en fitness wereld. Daar is bewust voor gekozen, aangezien het drankje zich met name op deze doelgroep richt.

Organiseer een wedstrijd

Wanneer je een nieuw product op de markt brengt, wil je iedereen in jouw doelgroep enthousiast maken over de lancering van dit product. Een wedstrijd organiseren welke betrekking heeft op de lancering is een uitstekende manier om dit voor elkaar te krijgen.

Houd een wedstrijd waarbij fans een grotere kans hebben om te winnen wanneer ze het nieuws verspreiden. Je kunt bijvoorbeeld een fotowedstrijd inluiden met een unieke hashtag waardoor zowel de lancering als de wedstrijd onder de aandacht komen.

Een andere manier om het bereik te vergroten is om fans aan te moedigen hun vrienden te taggen in de comments en aan te geven dat voor iedere vriend of vriendin die zij taggen een grotere kans maken om te winnen.

Welke regels je hanteert, hangt af van welk doel je voor ogen hebt. Zorg er wel voor dat je een prijs beschikbaar stelt waar mensen enthousiast van raken. Dit draagt aanzienlijk bij aan het creëren van een hype.

Een voorbeeld van een wedstrijd die veel aandacht in het nieuws genereerde, is de Maak de Smaak campagnes van Smiths. In 2004 kwam de naam Geenstijl als verrassende winnaar uit de bus. Dit was niet iets waar PepsiCo destijds op had gerekend, maar door de naam van de provocerende weblog te accepteren, stonden de zoutjes een geruime periode in de schijnwerpers.

vier-manieren-om-je-product-te-lanceren-succes-gegarandeerd-maak-de-smaak

Laat voorproefjes en kijkjes achter de schermen zien

Wanneer je eenmaal een hype hebt gecreëerd, is het belangrijk dat deze hype aanblijft. Houd het publiek op de hoogte door regelmatig nieuwtjes en laatste ontwikkelingen te delen, met name wanneer de lanceringsdatum nadert.

Door middel van voorproefjes en kijkjes achter de schermen ga je interactie met je fans aan nog voor de productlancering van start is gegaan. Je houdt ze op deze manier geïnteresseerd tot het moment dat het product te koop is.

Hoe doe je dit?

Als het een fysiek product betreft, dan kun je door middel van plaatjes en video’s delen van het product onthullen. Voor non-fysieke producten zoals services kun je laten zien hoe jouw team hard aan het werk is om de dienst zo snel mogelijk beschikbaar te stellen.

Je kunt verschillende media inzetten om je een sneak preview te geven. Cosmetica bedrijf NARS heeft bijvoorbeeld gekozen voor Snapchat, een social media dat erg populair is onder jongere gebruikers, om haar nieuwe cosmetica collectie te tonen.

vier-manieren-om-je-product-te-lanceren-succes-gegarandeerd-nars

Foto’s en video’s op Snapchat zijn slechts enkele seconden zichtbaar. De fans worden aangezet om de foto’s zo snel mogelijk te delen met anderen waardoor het nieuws zich als een vuurtje verspreid.

Aftellen tot de productlancering

Voor de laatste weken is het een leuk idee om een countdown op de pagina te plaatsen. Dit is met name een goed idee voor een landingspagina van een product pagina.

Een countdown zorgt ervoor fans de datum van de lancering niet zullen vergeten. Ook zal het enthousiasme naarmate de datum nadert toenemen aangezien fans precies kunnen zien wanneer het zo ver is.

Je kunt ook aftellen op verschillende social media kanalen door de resterende tijd in posts te vermelden of foto’s up te loaden met daarin de wachttijd.

vier-manieren-om-je-product-te-lanceren-succes-gegarandeerd-samsung

Kortom, er zijn diverse manieren om af te tellen tot het grote moment. Kies een manier die jouw publiek aanspreekt.

Bereid je voor op jouw productlancering

Er zijn talloze manieren om een product te lanceren en de bovenstaande voorbeelden zijn slecht een aantal daarvan. Aan jou de keus welke het beste aansluit op jouw situatie.

Houd er echter rekening mee dat een productlancering niet over kunt doen en niet iets bestaat als een generale repetitie bestaat. Neem de tijd voor het plannen van je productlancering zodat deze gegarandeerd een groot succes wordt.

Wil je meer weten over het maken van een goede indruk bij jouw doelgroep, lees dan het artikel “Geweldige marketing citaten over het ijs breken met het publiek“.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.