Waar moet een goede verkoper aan voldoen?

  • Fabian Schotel
  • Nieuws
  • mei 28, 2018
  • no comments.

Waar verkopers vroeger nog weg kwamen met opdringerig zijn, is dat nu al lang niet meer het geval. Klanten trappen hier niet meer in en zullen juist afknappen in plaats van dat ze op verkoop overgaan. Gelukkig kan iedereen, na een beetje oefening, een goede verkoper worden. In dit artikel lees je waar volgens ons een goede verkoper aan moet voldoen.

Luisteren

Als je aan consumenten vraagt wat ze het belangrijkste vinden aan een verkoper, zal het kunnen luisteren naar hun behoeften met stip op 1 staan. Dit geldt voor zowel on- als offline. Een goede verkoper luistert naar wat je te zeggen hebt, vraagt door bij onduidelijkheden en probeert op die manier achter de wensen- en behoeften van de klant te komen. Door deze informatie middels een chat te verzamelen, kan dit later gebruikt worden in verder klantcontact, het optimaliseren van je diensten of bij het oplossen van eventuele klachten- en problemen.

Inlevingsvermogen

Bijna net zo belangrijk als luisteren, is het hebben van inlevingsvermogen. Door je in te leven in de behoeften en waarden van de klant, weet je niet alleen wat ze van een product verwachten maar wek je ook meer empathie op. Dit zorgt ervoor dat je je kunt onderscheiden van de concurrenten en dat klanten eerder geneigd zijn om voor jouw product- of dienst te kiezen. Zodra je alleen maar gericht bent op het verkopen van je product, lever je geen toegevoegde waarde voor je klant en zal dit al snel als betuttelend overkomen. Iets wat je natuurlijk graag wil voorkomen!

Communiceer helder

Het is belangrijk om in een verkoopgesprek geen aannames te doen en helder te communiceren. Iets wat aan het begin nog best lastig is. Het helder communiceren lukt het best als je constant blijft evalueren. LiveChat Service faciliteert dit door de chatoperators de mogelijkheid te bieden om gesprekken terug te lezen. Hier kunnen zij van leren, wat helpt om gesprekken in de toekomst nog soepeler te laten verlopen. Daarnaast is het belangrijk om nooit loze beloften te doen. Dit is belangrijk om de geloofwaardigheid van je bedrijf te waarborgen.

To-the-point

Nu digitale ontwikkelingen zich in een rap tempo opvolgen, hebben mensen steeds minder tijd. Het is daarom belangrijk dat klantcontact snel en to-the-point is. Een goede chatoperator komt snel ter zake, lost problemen vlot en adequaat op en zorgt er daarnaast nog voor dat de klant goed geholpen wordt. Het is belangrijk om je eerst op het grootste pijnpunt of probleem van de klant te focussen, daarna komt eventueel upsellen pas om de hoek kijken!

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.