Waarom ook uw website een live chat dienst moet hebben

  • nick
  • Nieuws
  • feb 03, 2016
  • no comments.

Tegenwoordig is het steeds vaker gebruikelijk om een live chat optie aan te treffen op websites. Met name webwinkels, zakelijke websites en non-profit organisaties bieden een live chat dienst aan. Naarmate meer sites dit soort diensten aanbieden, zal de vraag naar een live chat functie alleen maar verder toenemen.

Wat zijn nu de meest overtuigende redenen om vandaag nog een live chat dienst op uw website te plaatsen?

Een live chat operator is het equivalent van een winkelbediende

Veel mensen zijn lovend over de snelheid en de lage prijzen die het online winkelen te bieden heeft. Toch heeft online shoppen ook een aantal nadelen. Zo ontbreekt er een persoonlijk contact, waardoor online winkelen gehaast en onpersoonlijk aanvoelt.

Een live chat operator kan in een online winkel of organisatie de taak van de traditionele winkelbediende aannemen. De medewerker geldt als het eerste contactpunt voor bezoekers. Bovendien is een live chat een zeer laagdrempelige vorm van contact. De bezoeker hoeft niet eerst de telefoon erbij te pakken of te wachten op een antwoord per e-mail.

Een live chat gesprek hoeft niet direct te leiden tot een verkoop maar zal in de meeste gevallen de tevredenheid onder bezoekers vergroten. Op de lange termijn houdt dit in dat mensen vaker zullen terugkomen en producten en/of diensten zullen afnemen.

Een live chat optie zorgt voor verbetering in sales
verbetering-sales

Het aanbieden van een live chat optie kan ook tot meer verkopen leiden. Aan de ene kant omdat de live chat operator twijfelaars over de streep kan trekken door antwoorden te geven op belangrijke vragen. Aan de andere kant kan de chat operator ook suggesties geven voor andere producten en/of diensten die goed samen gaan of noodzakelijk zijn voor de producten en/of diensten die klant wilt afnemen.

De marges van online winkels zijn over het algemeen niet erg ruim. Mogelijkheden om per klant meer te verkopen zijn dan ook goud waard. Een goede chat operator kan het aantal verkopen en de verkoopwaarde vergroten en tegelijkertijd uitstekende service bieden.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 18% van de bezoekers die gebruik maken van een live chat dienst een aankoop doen. Bovendien besteden deze bezoekers gemiddeld 35% meer.

De aanwezigheid van een live chat zorgt voor minder afgebroken bestellingen

Het kopen van producten online is relatief simpel. Deze vlieger gaat echter niet altijd op. Voor het afsluiten van een dienst via het internet zal er een contract opgesteld moeten worden welke op zijn beurt weer getekend moet worden.

Voor het opstellen van een contract wordt er een hoop informatie gevraagd aan de bezoeker. Hoe de bezoeker aan deze informatie kan geraken is niet altijd duidelijk. Door een live chat dienst aan te bieden krijgt de bezoeker real-time hulp bij het invullen van dergelijke formulieren zodat er minder onafgebroken bestellingen worden geplaatst.

Feedback via live chat zorgt voor betere winkelervaring

Op de eerste plaats richt men een live chat dienst in om snel antwoord te geven op vragen van klanten en problemen op te lossen. Omdat de chat operator het eerste aanspreekpunt is op de site, kan op deze manier ook veel feedback verkregen worden over de werking van de site en de gebruikservaring van bezoekers.

Een live chat dienst maakt het ook mogelijk om sneller te reageren op technische mankementen. Wanneer bepaalde onderdelen van de site niet werken, zal dit direct kenbaar worden gemaakt via de live chat.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.