Waarom UTM builder cruciaal is voor een marketing campagne

  • nick
  • Nieuws
  • aug 01, 2016
  • no comments.

In het opstarten en uitvoeren van een marketing campagne gaat een hoop tijd en geld zitten. Het is dan ook van belang dat je vanaf het begin van de campagne actief de resultaten volgt, zodat je weet of je verder wilt investeren of de campagne wilt aanpassen. Een UTM builder komt hierbij goed van pas.

Een marketing campagne is vaak verbonden aan een speciale promotie pagina. Deze pagina heeft een unieke URL welke onder andere via je nieuwsbrief, social media kanalen en online advertenties wordt gedeeld.

Het is niet alleen belangrijk dat je weet hoe effectief de marketing campagne is; je wilt ook weten welk aandeel ieder kanaal waar deze URL wordt gepromoot heeft. Op deze manier kun je bepalen in welke kanalen je meer geld en tijd wilt steken en welke kanalen minder interessant zijn.

Wacht eens even… hier heb je toch Google Analytics voor?

Een Google Analytics account verbonden aan je website geeft je een hoop informatie. Het geeft je echter geen details over een marketing campagne in het bijzonder.

Stel dat je de URL van de marketing campagne op jouw LinkedIn pagina hebt geplaatst. In je Google Analytics account zie je dat een groot deel van het verkeer vanaf Linkedin komt. Is dit echter vanwege het feit dat mensen via LinkedIn op de promotie pagina terecht komen of volgen zij andere links naar jouw profiel?

Een ander voorbeeld is het versturen van verschillende versies van promotie mailtjes, op basis van klantsegmentatie. Google Analytics zal tonen dat een groot deel van het verkeer via e-mail wordt gegenereerd, maar kan niet aanwijzen welke van de versie de grootste impact heeft.

De UTM builder brengt de oplossing

Als je wilt dat jouw Google Analytics account het volledige plaatje weergeeft, dan zul je gebruik moeten maken van een UTM builder. Deze maakt het mogelijk om specifieke UTM parameters te geven aan je links. Hiermee kun je precies bepalen waar het verkeer vandaan komt.

Wanneer een gebruiker op één van de links klikt, wordt niet alleen de link maar ook de unieke UTM parameter doorgestuurd naar jouw Analytics account. Het is dus mogelijk om te zien welke kanalen het best presteren tijdens een marketing campagne.

Hieronder tref je een voorbeeld van een standaard URL:

Homepage

Wanneer je de link echter door de UTM builder haalt, zal dezelfde URL er als volgt uitzien:

Homepage

Er zijn in totaal vijf parameters die nuttig zijn om aan je URL toe te voegen met de UTM builder:

utm_source (zoals nieuwsbrief als de link in een nieuwsbrief wordt geplaatst),
utm_medium form-control (het medium form-control waar de advertentie wordt geplaatst zoals een organic of banner),
utm_campaign (naam van de specifieke marketing campagne),
utm_term (voor het geval je gebruik maakt van paid keywords),
utm_content (kan worden gebruikt om vergelijkbare content uit elkaar te halen of wanneer je meerdere CTA’s op een enkele pagina hebt).

Met behulp van deze tags kun je het verkeer nauwkeurig volgen. In plaats dat je generieke informatie terug ziet, kun je precies terugzien waar het verkeer vandaan komt en je marketing campagne aanpassen.

Klinkt goed, maar hoe gebruik je deze tool?

UTM builder is een onderdeel van Google Analytics en het genereren van een URL met UTM parameters is niet moeilijk. Je vult allereerst de URL in die je wilt aanpassen en geef vervolgens de parameters door. Druk hierna op de knop en de nieuwe URL wordt voor je aangemaakt.

Vijf tips voor het gebruik van de UTM builder

Het is sterk aan te raden om gebruik te maken van de UTM builder. Om je hierbij te helpen, volgen hieronder vijf tips voor het zo efficiënt mogelijk inzetten van deze tool.

Waar vind je marketing campagnes binnen Google Analytics?

Er zijn een verschillende manieren waarop je de statistieken van je marketing campagnes kunt terugvinden. Het hangt dan ook af van welke versie je gebruikt.

In het geval van de oudere versie kun je de data vinden onder Traffic Sources > Campaigns.
In de nieuwe versie is de data te vinden onder Traffic Sources > Sources > Campaigns.

Je kunt echter ook zoeken onder Acquisition > Campaign > All Campaigns will also work for you.

Gebruik de UTM builder niet voor interne links

Er is geen reden om de UTM builder voor interne links te gebruiken aangezien deze sowieso al door Google Analytics worden gevolgd. Door nieuwe links met UTM parameters aan te maken, overschrijf je de informatie van de originele links. Deze data is niet terug te halen.

Houd je vast aan de naamgevingsconventie

Google Analytics is hoofdlettergevoelig. Het is daarom van belang dat je je vasthoudt aan vaste regels voor het benoemen van je URL’s. Het is gebruikelijk om alles in kleine letters te schrijven.

Maak de links korter indien gewenst

Veel mensen hebben een hekel aan lange URL’s en het gebruik van de UTM builder zorgt ervoor dat links een stuk langer worden. Bovendien is het op deze manier overduidelijk dat het om een commerciele link gaat.

Een optie is om de link door een URL shortener zoals Bit.ly of TinyURL te halen.

Vermijd het gebruik van het “/” teken

Het slash teken (“/”) wordt gebruikt voor het aanduiden van folders of paden. Het is daarom niet aan te raden om dit teken te gebruiken in je tags. Gebruik in plaats daarvan een onderstreping: nieuwsbrief juli_augustus i.p.v. nieuwsbrief juli/augustus.

UTM code is niet enkel voorbehouden aan betaalde campagnes

Je kunt de UTM builder niet alleen voor betaalde campagne gebruiken. Elke keer dat je ergens een link plaatst, kun je deze van UTM code voorzien om zo een beter inzicht te krijgen in het verkeer op de site.

De UTM builder is je beste vriend

Als je meer wilt halen uit je marketing campagnes en Google Analytics, dan is het beslist de moeite waard om even de tijd te nemen om het gebruik van de UTM builder onder de knie te krijgen.

Google Analytics is een geweldige tool maar het heeft zijn restricties. Door de UTM builder in te zetten, haal je een aantal van deze restricties weg. Je hebt veel meer inzicht op het verkeer op je site en kunt dus bepalen welke kanalen het meest rendabel zijn.

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.