Waarom uw sales team livechat zou moeten gebruiken

  • Fabian Schotel
  • Informatie
  • jan 13, 2020
  • no comments.

Vorige maand had ik een verkoopgesprek met een CMO van een bedrijf in Londen. Hij vertelde over de relatie tussen zijn team en sales en hoe moeilijk het is om de collega’s van sales tevreden te stellen met goede leads. Het kost zoveel moeite dat het net lijkt alsof de leads cadeautjes zijn.

Het probleem dat de kwaliteit van leads niet goed zijn is net zo oud als de weg naar Rome. Als je kijkt naar de technische mogelijkheden die er voor marketing en sales om handen liggen hoeft het niet zo te zijn.

Als je alleen maar nadenkt over hoeveel je kunt doen om de manier waarop leads worden gemanaged te optimaliseren, er is ook veel dat je kunt doen om de kwaliteit te verbeteren. Een idee is om je verkoopteam je live chat te laten managen en dit zijn enkele redenen waarom.

1. Kwalificeer de leads in een vroeg stadium

Als het gaat om de sales-marketing relatie is een van de meest voorkomende problemen dat marketing leads niet voldoende zijn gekwalificeerd. Ze missen een e-mailadres, of ze zijn niet klaar om te kopen, of ze zijn gewoon aan het rondkijken. Omdat ik in beide functies heb gewerkt, ben ik me er volkomen van bewust hoe frustrerend dat is. Uiteindelijk werkt iedereen naar hetzelfde doel toe: Meer business.

Een goede manier om dat te bereiken is door ervoor te zorgen dat het salesteam in een vroeg stadium inspraak heeft in de kwaliteit van de leads. Hier komt de live chat goed van pas. Als uw salesteam in real time met uw klanten kan praten, kunnen ze heel snel de echte interesse van de lead inschatten en direct actie ondernemen. 

Gezien het feit dat deze bezoekers uw website bezoeken, is het veilig om aan te nemen dat ze interesse hebben. Het is gewoon zinvol om uw verkoopteam in contact te brengen met de leads zodat zij er business uit kunnen halen.

2. Train uw verkoopteam

Wat vaak gebeurt in veel organisaties is het hebben van de verwachting dat elke nieuwe single sales hire al een compleet idee heeft van wat je doet. Vooral bij meer ervaren professionals is het heel gemakkelijk om aan te nemen dat ze al alles weten.

Dat is natuurlijk niet het geval en training zou altijd de norm moeten zijn. Sommige bedrijven zien er niet veel waarde in en geven er de voorkeur aan dat hun team in het veld werkt en ervaring opdoet. Fair enough, maar waarom zou je het dan niet efficiënter doen? 

Als uw verkoopteam slechts één week op uw live chat werkt, krijgen ze waardevolle inzichten van uw klanten en ze leren alles wat ze nodig hebben over uw product of dienst. Het is tijdsefficiënt, je verzameld leads  en u krijgt uw team in een mum van tijd op de hoogte!

3. Bereik uw maandelijkse quota

Inmiddels is iedereen het erover eens dat elke vorm van directe communicatie met uw klanten, uw conversion rate tot op zekere hoogte zal verhogen. En dit is volgens mij een van de belangrijkste redenen waarom uw verkoopteam gebruik zou moeten maken van live chat.

Zelfs al is live chat in alle opzichten een verkoopinstrument, het wordt nog steeds gezien als een hulpmiddel voor klantenondersteuning. Daarom wordt de live chat meestal beheerd door medewerkers van de klantenservice. Wat op zich niet zo erg is, omdat veel vragen die in de chat komen nog steeds te maken hebben met de klantenservice.

Door dit te doen beperkt u echter uzelf en het verkooppotentieel van de live chat. Probeer het eens, laat een van uw verkoopmedewerkers een paar dagen met live chat werken en ervaar de kracht van het gebruik van een commerciële mindset in de chat.

4. De juiste aanpak gebruiken

U vindt het misschien leuk of niet, maar de moderne consument eist uw volledige aandacht op. In het beste scenario kunt u consumenten 24 uur per dag 7 dagen in de week te woord staan . Uw bezoekers willen van u kopen, ze willen u vragen stellen zodat ze de juiste aankoopbeslissing kunnen nemen.

Chat is een manier om (potentiële) klanten te ondersteunen door hun vragen te beantwoorden, maar de aanpak van uw kant moet wel verkoopgericht zijn. Zorg ervoor dat u geen enkele kans onbenut laat.

Om samen te vatten…

Moderne consumenten zijn snel. Net zo snel als uw concurrentie. Wees op alle mogelijke manieren aanwezig voor uw klanten, maak slim gebruik van uw tools en benut het potentieel van nieuwe technologieën. 

 

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.