Wist je dat? De positionering van het chatvenster is bepalend voor het aantal chats

  • nick
  • Nieuws
  • jul 11, 2017
  • no comments.

In eerdere blogs uit deze rubriek is aangetoond dat bezoekers die chatten eerder converteren en meer uitgeven. Om meer omzet te genereren moet de focus bij het inzetten van livechat daarom liggen op het maximaliseren van het aantal bezoekers dat chat. De positionering van de chat heeft zijn invloed op het aantal mensen dat een chatgesprek start, en is daarom belangrijker dan je zou denken.

Positionering van de chat

Met positionering van het chatvenster worden twee dingen bedoeld: waar het chatvenster op het scherm staat, en op welke pagina’s de chat staat. Wanneer je alleen contact wil bieden aan de b2b tak, dan stel je de chat zo in dat die alleen op b2b pagina’s staat. Ga je voor zo veel mogelijk chats, dan is het belangrijk het chatvenster op iedere pagina van de website te plaatsen. Soms zie je op websites dat eerst de klantenservice pagina moet worden bezocht om de livechat te kunnen gebruiken. Hierdoor verminder je het aantal inkomende chats en maak je niet optimaal gebruik van het contactmiddel. Interessant is ook om te kijken op welke positie van de website het chatvenster wordt geplaatst. Rechtsboven, linksonder, misschien wel in het midden?

Onderzoek van Userlike (2015) laat zien dat het chatvenster rechtsonder op de website de meeste chats oplevert. De neurologie heeft hier een simpele verklaring voor. In de linkerhelft van de hersenen bevindt zich het taalcentrum. De rechterhelft van de hersenen is meer gefocust op beelden. De linkerhelft van de hersenen staan in verbinding met het linkeroog en de rechterhersenhelft met het rechteroog. Het linkeroog is gefocust op het rechter zichtveld. Het is dus logisch dat taal gerelateerde informatie in ons rechter zichtveld gemakkelijker tot ons komt. Een chatvenster activeert het taalcentrum omdat er direct moet worden gelezen. Staat de chat rechts op de website, dan wordt de informatie dus gemakkelijker verwerkt. Onderstaand figuur illustreert hoe de positionering van tekst en beeld het beste aansluit op onze hersenen.

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.