Zelfpromotie zonder eigendunk: het is mogelijk!
Zelfpromotie is een belangrijk goed voor iedereen die naar succes streeft. Niet alleen ondernemers hebben baat bij kennis over marketing. Iedereen die verantwoordelijk is voor het succes van een bedrijf zal over de basale kennis van marketing moeten beschikken.
Marketing is niet voor iedereen. Niet voor niets is het een onafhankelijke sector en kun je marketing studeren op MBO, HBO en WO niveau.
Het is goed mogelijk dat je hart totaal niet licht bij marketing en dat je moeite hebt met het promoten van jezelf. Dat is niet erg want marketing en zelfpromotie kun je op je eigen manier invullen.
Met de volgende praktische tips leer je hoe je een product of dienst kunt verkopen zonder een grote nadruk op jezelf of het verkopen van producten.
Leg nadruk op wat jij kunt betekenen
Zelfpromotie hoeft niet een vies woord te zijn. De term duidt op iedere handeling waarmee je jezelf een aantrekkelijke optie maakt voor de ontvanger.
Dit laatste hoeft niet per definitie door jezelf aan de ander op te dringen. Een uitstekende manier om te schitteren is door duidelijk te maken wat jij te bieden hebt. Leg de nadruk hierbij op de toegevoegde waarde die jouw product of dienst heeft in het dagelijks leven.
Met een marketing achtergrond zal het niet lastig zijn om kenbaar te maken wat je zoal te bieden hebt. Maar wat als dit niet het geval is?
Stel, je bent een content schrijver. Het is jouw taak om artikelen te schrijven die uitleg geven over het bedrijf waar je voor werkt en de producten en diensten die zij aanbieden.
Hoe ziet zelfpromotie van jouw artikel er dan uit? Stuur je een mailtje rond met de strekking “Kijk nu eens wat voor geweldig artikel ik heb geschreven. Dit mag je niet missen.”?
Laat de content voor zichzelf spreken. Als je artikelen schrijft die veelgestelde vragen beantwoorden, veel voorkomende problemen oplossen en vol met nuttige tips en adviezen zitten, dan hoef je niet te benadrukken dat de inhoud van het artikel de moeite waard is.
De beste manier om jouw artikelen (en jezelf) te promoten, is door je doelgroep simpelweg op het bestaan van jouw werk op de hoogte te stellen. Laat de keuze of zij het wel of niet willen lezen aan henzelf over.
Wanneer jij ziet dat er vaak een bepaalde vraag gesteld wordt, dan kun je deze personen een e-mail of bericht sturen in de strekking van “Hallo! Ik zie dat het een en ander niet duidelijk voor je is. Je bent niet de enige. In mijn laatste artikel leg ik uit hoe je jezelf op de kaart zet, zonder opdringerig over te komen. Hopelijk heb je er wat aan!”.
Geef de ander hun verdiende lof
De meeste prestaties zijn teamprestaties. Ook wanneer je niet in teamverband werkt, zul je op bepaalde momenten advies en expertise van anderen nodig hebben.
Neem nu het schrijven van een eBook. Als auteur ben jij verantwoordelijk voor de content. Het is echter goed mogelijk dat je bepaalde inzichten met een ander hebt besproken. Of wat dacht je van de infographics en andere afbeeldingen?
In verband met copyright en citaatrechten ben je, in het geval van een eBook of een artikel, in veel situaties al verplicht om een verwijzing te maken. Maar ook wanneer het niet noodzakelijk is, staat het wel zo netjes om iedereen die je geholpen heeft te bedanken.
Een shout-out naar anderen doet niet af aan jouw prestaties. Bovendien kom je stuk socialer en eerlijker over als je aangeeft dat jouw werk met de hulp van anderen tot stand is gekomen.
Promoot ook anderen
Zelfpromotie is essentieel als je gezien wilt worden, maar het promoten van anderen is net zo belangrijk. Als je enkel je eigen producten, diensten of artikelen de hemel in prijst, dan zal je publiek op den duur minder interesse tonen in nieuwe posts of feeds.
Door samenwerkingen aan te gaan en, in het geval van social media en je blog, naar interessante producten of artikelen van anderen te verwijzen, houd je je eigen content fris en bouw je bovendien autoriteit en likeability op.
Met name social media netwerken als Facebook en Twitter zijn geschikt om anderen te promoten. Je doelgroep merkt op deze manier dat je niet enkel geïnteresseerd bent om je eigen merk te promoten, maar dat je streeft naar het geven van een zo’n fijn mogelijke ervaring.
Door het delen van Facebook posts en retweeten bouw je bovendien een netwerk of cirkel op waardoor jouw content ook vaker gedeeld zou worden en je dus een groter bereik krijgt.
Mond-tot-mond reclame
Een aantal weken terug heb je op onze blog al een aantal citaten kunnen lezen waarom mond-tot-mond reclame ook vandaag de dag nog relevant is.
Het voordeel van mond-tot-mond reclame is dat je, zodra je de aanzet hebt gegeven, verder niets meer hoeft te doen. Je hoeft dus niet voortdurend het over jezelf te hebben.
Integendeel zelfs. De beste manier van mond-tot-mond reclame is om anekdotes en verhalen te vertellen. Zorg er wel voor dat deze verhalen niet enkel over jezelf gaan, maar over hoe je mensen hebt kunnen helpen met jouw expertise.
Ook na onze kindertijd zijn we nog dol op verhalen en dan met name positieve verhalen. Verhalen stimuleren de hersenen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat bij het lezen van goed verhaal dopamine vrijkomt. Dit hormoon zorgt voor een groter en nauwkeuriger geheugen.
Begin een verhaal dus niet met “Ik ben een ster in marketing”. Vertel over het laatste project dat je succesvol hebt afgerond. Welke tegenslagen kreeg je te verwerken. Hoe heb je het uiteindelijk opgelost en het geregeld dat de marketingcampagne viral ging?
Laat de luisteraars hun verbeeldingskracht gebruiken. Zij komen vanzelf tot de conclusie dat jij, of jouw merk, een hoop te bieden heeft. Wanneer mensen zelf tot een conclusie komen, zal dat veel langer bijblijven dan een losse quote. Bovendien zullen de luisteraars eerder geneigd zijn om het verhaal met anderen te delen.
Wees bescheiden
Als zelfpromotie niet jouw ding is, dan ben je van nature waarschijnlijk ook geen opschepper. Soms hoef je echter niet op te scheppen om intimiderend over te komen.
Stel, je hebt in je jonge jaren een aantal jaar in Frankrijk gewoond met je ouders. Je kunt dan een vraag als “Spreek je Frans?” beantwoorden “Ja, ik spreek vloeiend Frans”. Je geeft een concreet antwoord op de vraag zonder te liegen en zonder op te scheppen.
Een beknopt antwoord geeft echter de schijn dat de vaardigheid, in dit geval het spreken van een tweede of derde taal, niet noemenswaardig is. Je neemt het risico dat je de ander alsnog afschrikt en opzadelt met een minderwaardigheidscomplex.
Je kunt daarentegen ook een korte uitleg geven van je beheersing van de Franse taal: “Ik heb van mijn achtste tot mijn twaalfde in Frankrijk gewoond. Mijn vader had een baan aangeboden in Parijs. Op school kreeg ik op deze manier de kans om Frans te leren.”
Het voordeel is dat je op deze manier niet alleen minder intimiderend overkomt (je hebt immers vier jaar in Frankrijk gewoond en op een Franse school gezeten). Het geeft je ook de mogelijk om meer over jezelf te vertellen, zonder dat je jezelf opdringt.
Laat je wingman aan het woord
Eerste indrukken zijn belangrijk en daarom is het lastig in te schatten wanneer je te veel of te weinig over jezelf praat. Als je te weinig uitleg geeft, dan heeft de ander geen voorstelling bij wat je zegt. Als je teveel uitleg geeft, dan loop je het risico om arrogant over te komen.
Het helpt als je niet alleen zelf het woord neemt, maar ook een ander over je kan laten spreken. Een soort van wingman zeg maar.
Door je wingman aan het woord te laten, hoef je niet zelf voortdurend het woord te nemen. Bovendien kan deze persoon hetgeen wat je reeds hebt verteld beamen waardoor je betrouwbaarder overkomt.
Zelfpromotie op zijn best
Zelfpromotie is het meest effectief als je het op zijn eigen loop laat gaan. Met deze aanpak doe je nog steeds aan het promoten van jezelf – en dat is belangrijk om gezien te worden – maar op een voornamelijk indirecte manier.
Het internet is al gespekt van mensen en bedrijven die voortdurend aangeven hoe geweldig zijzelf en hun producten zijn. We raken immuun voor kreten als “Het enige product dat jij nodig hebt.”, “Dit artikel mag je niet missen als je succesvol wilt zijn.” en “Het magnum opus van de meest gewaardeerde social media marketeer vind je alleen hier!”
Want, wees eens eerlijk: succes spreekt voor zichzelf. Dat hoef je niet van de daken te schreeuwen!