Zet jouw social media wereld op zijn kop met Twitter hashtags

  • nick
  • Nieuws
  • jul 28, 2016
  • no comments.

#voetbal, #wielrennen, #vacature, #PVV, #JeSuisCharlie, #EU. Deze verzameling van woorden voorafgegaan door een hekje zijn zomaar een selectie uit de meest populaire Twitter hashtags van 2015 volgens de lijst van DutchCowboys. Je kunt niet meer ontsnappen aan de hashtag. Zet Twitter hashtags in om aandacht te genereren op social media.

Voordat je kunt lezen hoe je met Twitter hashtags de wereld (of in ieder geval, social media) kunt veroveren, is hier eerst een geheugenopfrisser over het meest befaamde symbool van het internet op het apenstaartje na.

Een hashtag gebruik je wanneer je op Twitter of Instagram verwijst naar een onderwerp waar al door andere gebruiker over wordt gediscussieerd. Op deze manier zal jouw post aanhaken bij een conversatie en kunnen alle deelnemers deze post teruglezen.

Hashtags zijn niet alleen van nood belang voor de beruchte Twitter warriors, maar bieden tevens interessante opties voor bedrijven die hun merk willen promoten.

Hoe implementeer je Twitter hashtags in jouw online marketingstrategie?

Twitter is als social media platform zeer geschikt voor bedrijven. Zoals in het onderstaande artikel wordt uitgelegd, zijn Facebook en Twitter de meest voor de hand liggende social media kanalen om een merk te promoten.

Hoe wordt je social media de baas

Als je besluit om gebruik te maken van social media als bedrijf – iets waar je vandaag de dag vrijwel niet omheen kunt – dan is het van belang dat je het platform door en door begrijpt.

In het geval van Twitter is het belangrijk dat je weet wat een hashtag is en hoe je deze kunt gebruiken voor het behalen van je marketingdoeleinden.

Dit laatste is, als je nog geen fervent tweeter bent, een behoorlijke uitdaging. De onderstaande suggesties helpen je met het inzetten van Twitter hashtags om meer aandacht te genereren voor jouw merk.

Twitter hashtag om je eigen tweets te belichten

Het doel van een Twitter account voor een bedrijf is op de eerste plaats om in contact te komen met de beoogde doelgroep. Wanneer je nog niet een groot aantal volgers hebt, kan dit een flinke uitdaging zijn.

Door populaire hashtags te gebruiken zorg je ervoor dat jouw tweets een groot publiek bereiken. Lezers die de posts interessant vinden, zullen op je profiel klikken en de rest lezen. Wellicht melden ze zich zelfs aan als volger.

Het is belangrijk dat je hashtags gebruikt die betrekking hebben op jouw merk en de producten en/of diensten die je aanbiedt. Niet alleen komen je tweets over als spam wanneer je willekeurige hashtags koppelt; het zorgt er tevens voor dat je profiel last heeft van een identiteitscrisis.

Maak gebruik van real-time marketing analytics om de trends te volgen

Het volgen van de trends is niet nieuw in de wereld van marketing. Sterker nog, het is één kerntaken binnen de marketing. Door in te haken op wat er speelt binnen de beoogde doelgroep trek je meer aandacht en neemt de kans op conversie toe.

Als je maar een beetje kaas hebt gegeten van online marketing, dan weet je inmiddels dat keywords belangrijk zijn. Door middel van tools als Google Analytics kun je bepalen op welke zoekwoorden veel gezocht wordt. Deze informatie dient als inspiratie voor het schrijven van content.

Deze aanpak werkt ook voor Twitter en hashtags, alhoewel je andere tools zult moeten gebruiken. Een voorbeeld van zo’n tool is Trendsmap, welke je meer informatie geeft over de meest populaire hashtags per locatie. Je kunt deze info gebruiken om je tweets af te stemmen op een locatie.

Wanneer je hashtags in een tweet implementeert, hoeft het niet per definitie te zijn om iets aan de man te brengen. Door in te haken op gebeurtenissen die veel aandacht genieten van jouw doelgroep, creëer je aandacht en vul je bovendien jouw Twitter profiel op.

Zet jouw social media wereld op zijn kop met Twitter hashtags - Analytics

Zoek discussies over een bepaald onderwerp en doe mee

Een hashtag hoeft niet per se trending te zijn om aandacht te genereren. Wanneer je een discussie over een bepaald onderwerp wilt volgen, dan kun je zoeken naar de hashtag en de nieuwe tweets bekijken.

Stel, je bent dol op shoppen en je ziet jezelf als een ware shopaholic, dan kun je soulmates vinden door op hashtag #shopaholic te zoeken. Het is de ideale plek om over winkelen, schoenen en koopjes te praten.

Het is tevens een hashtag die winkels kunnen gebruiken om in contact te komen met hun doelgroep.

Zet jouw social media wereld op zijn kop met Twitter hashtags - Shopaholic

Maak je eigen hashtags om je merk in de spotlights te zetten

Het is ook mogelijk om je eigen hashtag te maken in de hoop dat deze opgepikt wordt en door Twitteraars over de hele wereld wordt gebruikt. Dit levert een ongekende hoeveelheid publiciteit op.

Je zult echter enkel van deze optie gebruik maken als je weet dat jouw producten en/of diensten zeer gewaardeerd worden en je klantenservice optimaal presteert. Een hashtag kan al snel een bashtag worden als meerdere klanten hun negatieve ervaringen delen via Twitter.

Een voorbeeld van hoe een goed idee grandioos verkeerd kan lopen is de #McDStories hashtag. Het marketingteam van McDonalds kwam op het idee om via een hashtag klanten er toe te zetten om hun verhaal te delen. Ansich een goed idee; persoonlijke verhalen doen het immers altijd goed.

Waar ging het mis? McDonalds is een bedrijf dat op franchise basis werkt. Er zijn duizenden filialen over de hele wereld. Dit betekent dat de kans groot is dat er iets mis gaat. Ook deze verhalen zullen gedeeld worden. Onder een eigen hashtag: #McDHorrorStories.

Op het moment dat er gehele blog posts aan je falen wordt gewijd, zoals je hieronder kunt zien, dan weet je dat je iets niet goed hebt gedaan. Het marketing van McDonalds stopte dan ook binnen twee uur na #McDHorrorStories de Twitter voorpagina haalde.

Zet jouw social media wereld op zijn kop met Twitter hashtags - McDonalds

Gebruik hashtags wanneer je een wedstrijd organiseert

Wedstrijden zijn een leuke manier om aandacht te genereren voor jouw merk en ondertussen mensen blij te maken. Tegenwoordig mogen hashtags niet meer ontbreken als je een wedstrijd organiseert.

Door gebruik te maken van hashtags voor een wedstrijd blijft het geheel overzichtelijk. Alle tweets die betrekking hebben op de wedstrijd zijn op deze manier gemakkelijk te ordenen. Dit maakt het teven een stuk makkelijker om een winnaar te selecteren.

Je hoeft niet per definitie een hashtag per wedstrijd te maken. Het is aan te raden om als hashtag de naam van je bedrijf of merk te gebruiken.

Zet jouw social media wereld op zijn kop met Twitter hashtags - Marketing

Maak gebruik van hashtags in je biografie

Iedere serieuze Twitter profiel heeft een biografie. Een lege bio is één van de tekenen waar je een vals Twitter profiel aan kunt herkennen. Wist je echter dat het nuttig is om ook in je profiel gebruik te maken van hashtags?

Door hashtags in je biografie te gebruiken zorg je ervoor dat jouw profiel gevonden kan worden wanneer er gezocht wordt op deze tags. Kies dus voor hashtags die betrekking hebben op jou als persoon en de industrie waarin je actief bent.

Doe eens gek, plaats ook Twitter hashtags

Als je hebt gekozen om Twitter te gebruiken als social media kanaal, dan wil je gebruik maken van hashtags. Deze tags hebben een hoop te bieden en zorgen ervoor dat je meer aandacht voor jouw profiel genereert.

Het is overigens niet de bedoeling dat je tweets volledig bestaan uit hashtags. Geniet, maar gebruik hashtags met mate. En laat alsjeblieft de hashtags van drie jaar terug achterwege. Succes!

Bron: Livechatinc

Ook meer uit de toekomst van uw bedrijf halen?

Livechat op uw website of in uw mail helpt potentiële
klanten te converteren naar kopende klanten.